Weekuitdaging 2
Loop je warm
WEEK 2 : Wat gaan we doen
We gaan onszelf warm lopen. Hoe? Letterlijk en figuurlijk!
Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of te dansen. Want wanneer pak jij de auto, terwijl je ook best te voet of met de fiets kunt gaan?
Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!
Waarom?
Veel van ons gebruiken de auto nog vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot, en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.
Dat geldt ook voor de vele pakketjes die we aan huis laten bezorgen tijdens de lockdown. De uitstoot wordt significant minder als we die bij een pakketpunt laten bezorgen, in plaats van dat de bezorger elk huis langs moet rijden.
Maar ook: Een mens die beweegt, is fitter, bewuster en heeft zin om iets voor zijn omgeving te betekenen. Voor ons een van de belangrijkste bouwstenen van een duurzame leefstijl: goed in je lijf en je vel zitten. Ook een vorm van warmlopen dus.
Kleine stap:
- Neem deze week een bewuste beslissing om een keer niet de auto te nemen, en dat ritje lopend te doen of met de fiets.
- Geen auto, maar bestel je wel een pakje deze week? Laat die dan bezorgen bij het pakketpunt en loop of fiets daarheen.
- Hoe kan jij nog meer in beweging komen deze week? Vind de lol in bewegen. Iets wat bij je past. Zorg ervoor dat je regelmatig eventjes beweegt. Wees trots dat je goed zorgt voor je lijf én je omgeving.
Stapje groter
- Gebruik je auto deze hele week niet. Behalve als het voor werk echt nodig is. Doe al het andere lopend, op de fiets (of met openbaar vervoer).
- Onderzoek welke manier van bewegen goed bij je past en kijk hoe je dat structureel kunt inbouwen in je week. Het is januari, een goed moment om je sport en beweegroutine weer eens onder de loep te nemen. Wij geloven in ‘leuk en makkelijk’. Dan houd je het vol en krijg je er zelfs zin in. Want wie zegt dat bewegen serieus moet zijn?
- Dus in welke beweging heb jij zin? De stille polder inrennen voor dag en dauw, tikkertje of sporten met je kinderen, dampende salsa met je lief?
- Wanneer is het makkelijk in te plannen? Is dat voor jou de ochtend? Of liever een ander moment van de dag?
- Doe je het alleen, of samen? Samen geeft vaak een stok achter de deur én is gezelliger. Met wie beweeg jij met plezier?
- Zet je CV een graadje lager dan normaal deze week. Als je het koud krijgt dan ga je lekker bewegen.
- Wat zijn jouw beweegredenen om duurzamer te gaan leven? In wat voor wereld wil jij graag leven? Voor jezelf en (je) kinderen? Schrijf dat kort en krachtig op. Het zal je pad naar een duurzamere leefstijl gemakkelijker maken als je duidelijk hebt wat jouw drijfveren zijn. Begin een notitieboekje waarin je de rest van het jaar noteert wat je bevalt. En schrijf er de tips in die je nuttig vindt. Of gebruik hiervoor ons ervaringen-formulier. Dit wordt de roadmap naar jouw eigen duurzame leefstijl! Kijk dit filmpje eens ter inspiratie.
Is dit peanuts voor je?
- Kijk dan of je anderen om je heen kunt inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar. Gebruik voor je favoriete ‘hacks’ onze besloten Facebookgroep of onze Insta @52wekenduurzaam.
- Deel je favoriete manieren van bewegen op Facebook of Insta.
Tips
- Geïnspireerd door hoogleraar Erik Scherder? Kijk hier het hele filmpje.
- Op zoek naar een leuke wandeling? Ontdek nieuwe ommetjes in je buurt en download de ommetjesapp. Of loop eens een klompenpad.
- Meer informatie over waarom je je pakketje beter kunt ophalen bij het pakketpunt en andere tips over duurzaam online bestellen:
- Joggen en afval opruimen? Ploggen! Doe een handschoen aan, neem een vuilniszak mee en gaan! Door steeds te bukken train je allerlei spiergroepen. En zo maak je meteen je buurt schoon.
- Installeer een stappenteller app en probeer eens 10.000 stappen per dag te zetten.
- Leuk voor kinderen en volwassenen: maak je eigen apenkooi op straat en spreek met elkaar af waar je wel op mag springen en waar niet (de grond is lava). Er is steeds 1 tikker. Giechelen mag.
- Maak je eigen bootcamp in huis of op straat.
- Start een ochtendritueel en doe bijvoorbeeld yoga of maak een wandeling voor het ontbijt.
- 7 minutes is een intervaltraining waarbij je alle grote spiergroepen aanpakt. Alleen met behulp van je eigen lichaamsgewicht, een stoel en een muur. Er zijn ook diverse gratis apps hiervoor.
- Dansen? Zoek op Youtube naar een lekkere dansworkout of doe een dansje tussendoor. Maak een playlist met je favoriete dansnummers.
Beloning
- Minder autoverkeer = minder CO2 en fijnstof = schonere lucht
- Je krijgt meer energie, voelt je fitter en zit lekkerder in je vel. Je voelt je gelukkig.
- Als je je fit voelt, eet je gezonder. Ben je ook gezonder. En dat scheelt in the end een hele hoop geld.
- Je krijgt meer oog voor je omgeving en waarschijnlijk ook meer zin jouw steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld om net wél die extra stap te zetten om afval te recyclen, je tuin groener te maken off je huis te isoleren ipv te hangen op de bank en te denken ‘het heeft toch allemaal geen zin’.
Marathon - column week 2
Ik heb echt een enorme hekel aan ommetjes. Want als recreatief marathonloper is een ‘ommetje’ natuurlijk ver beneden mijn stand. Helaas moet ik wellicht zeggen ‘oud-marathonloper’, want ik kamp al een jaar met een hardnekkige knieblessure waardoor ik (zelfmedelijdenmodus AAN) wellicht het hardlopen maar voorgoed moet opgeven (zelfmedelijdenmodus UIT).
Maar goed: blessures zijn een hardnekkig probleem in de hardloopwereld. Sommige mensen lopen nog hard op hun tachtigste, voor anderen is het op hun veertigste al einde oefening. Dan zit ik daar, op m’n bijna zestigste, mooi tussenin. Ik mag niet klagen. Doe ik ook niet hoor.
Pensioen
Net zoals ik er geen enkel probleem mee heb dat ik dus bijna zestig jaar oud ben. Welnee. Toen ik op mijn werk de eerste uitnodiging kreeg voor de cursus ‘pensioen in zicht’ wilde ik ook echt niet huilend onder mijn bureau kruipen. Tuurlijk niet. Kan ik best hebben.
Bejaard
Maar waarom heb ik dan een hekel aan ommetjes? Niet omdat ik wandelen haat. In tegendeel: ik ben graag buiten en ik beweeg graag. Mijn probleem is dat ‘ommetjes’, nou ja, zo gezapig klinkt. Zo bejáárd. Mijn vader van 98 jaar oud – díe maakt ommetjes. Ik ga ‘een eind wandelen’ of ‘een stuk lopen’. Dat klinkt al meteen veel beter.
Competitie
En ja, ik wil dat lopen en wandelen best bijhouden in een app. Want via die app heb je ook contact met anderen, dat verbroedert. En een beetje vrolijke onderlinge competitie is ook nooit weg.
Dus ach, misschien is die ommetjes-app best wel wat voor me, en zou ik hem toch eens moeten installeren. Weet je: ik ga het gewoon dóen.
Zodra ze hem een andere naam geven.
Rob Voorwinden