
Veelgestelde vragen en andere nerdy achtergrondinformatie bij de weekuitdaging over je CV-ketel lager zetten
Waarom stookt een HR ketel efficiënter bij 60 graden dan bij 80?
Een HR ketel draait pas HR (=hoogrendement) als de retourtemperatuur van het water lager ligt dan 55 graden. Dat is de temperatuur van het water dat weer bij de ketel terugkomt nadat het door de radiatoren heeft gestroomd.
Door je cv lager te zetten hoeft hij minder hard te werken en is de kans groter dat je retourtemperatuur daadwerkelijk lager ligt dan die cruciale 55 graden.
De temperatuur aanpassen heeft ook tot gevolg dat je huis gelijkmatiger warm wordt. Minder stoken is niet per se aan de orde, maar de tijd dat je stookt is het zuiniger. Je voorkomt een pendelende ketel. Dus een cv ketel die aan en uit springt omdat de warmte niet goed in de installatie terecht komt.
Word je huis dan niet te koud?
Vaak niet. Soms wel, als blijkt dat je huis niet goed geïsoleerd is. Dan duurt het ten eerste vrij lang voordat je huis op temperatuur is. Of er verdwijnt zóveel warmte, dat je met de resterende warmte je huis niet warm genoeg kan stoken.
Het voordeel is dan dus wel, dat je nu weet dat je veel kan winnen met isolatie. Zie daarvoor de tips bij de weekuitdaging.
Zie het als een spel van enerzijds de ketel zo laag mogelijk zetten - maar nog wel comfortabel. En aan de andere kant je huis beter isoleren en de andere tips die we geven doorvoeren.
Wat kan ik doen om mijn huis beter te isoleren?
Zie de tips bij de weekuitdaging
Wat kan ik doen om mijn verwarming beter te laten werken?
Zie de tips bij de weekuitdaging
Wat raad je aan om te doen met de temperatuur als je naar bed gaat?
Zet je thermostaat een uurtje voordat je naar bed gaat naar 15 graden.
Als je de temperatuur van het cv water omlaag zet, geven je radiatoren minder warmte af. Als je je huis dan ver laat afkoelen in de nacht loop je het risico dat het in de ochtend te lang duurt om weer om te warmen. Dat duurt namelijk langer met een lagere cv temperatuur.
Gelukkig hebben de meeste thermostaten een zelflerend vermogen, dan besluit de ketel zelf hoe laat hij aan moet om het huis tijdig op temperatuur te krijgen. Hij gaat misschien wel eerder aan, maar hij stookt dus zuiniger.
Dus ik moet hem niet helemaal uitzetten?
Nee, dat is niet aan te raden. Dan duurt het te lang om op te warmen in de ochtend. Bovendien wil je geen vocht en schimmels in je huis.
Ventileren? Verlies je dan juist geen warmte?
Nee, andersom. Niet ventileren vraagt meer stoken en is dus minder zuinig. Hoe zit dat?
Als je gaat isoleren en kierdichting doen, dan moet niet vergeten om te ventileren. Mensen produceren vocht door douche, wassen, koken, slapen enz. Als dat vocht zich ophoopt in de woning krijg je niet alleen een oncomfortabel binnenklimaat, vochtige lucht vraagt veel meer energie om te verwarmen dan droge lucht. vochtige lucht van 20 graden voelt veel kouder dan droge lucht van 20 graden.
Als je niet ventileert gebruik je meer energie om te verwarmen en bovendien komt het de gezondheid niet ten goede. Een luchtvochtigheid van 60% ervaren de meeste mensen als prettig.
Zet dus je vertilatierooster van je ramen open. Of open je raam af en toe even kort om de vochtige lucht naar buiten te laten.
Ventileren is in elk huis van belang, ook weer tegen vocht en schimmels. Kijk ook hier voor meer info: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/woning-ventileren/
Ik heb maar 1 radiator open staan thuis, alleen van de kamer waar ik op dat moment in ben. Lekker zuinig toch?
Nope! Zorg dat je voldoende radiatoren open zet. Een ketel heeft een minimale hoeveelheid warmte die hij kwijt moet.
Als je maar één radiator open zet krijg je een ketel die continu aan en uit springt. Dus hoe tegenstrijdig het misschien klinkt, zorg dat je een paar radiatoren open zet voor meer comfort en zuiniger stookgedrag.
Jullie hebben het steeds over comfort, waarom?
Duurzaam leven kan ook heel comfortabel. Sterker: daardoor is het makkelijker om te blijven doen. Anders kost het je veel wilskracht en is de kans groter dat je afhaakt na een tijdje.
Wil jij ook een blog voor ons schrijven? Superfijn! Neem dan eerst even contact met ons op zodat we kunnen kijken welk thema past. Hier alvast onze uitgangspunten + de schrijfwijzer voor het maken van content.