
Bij het openen van de mail begonnen mijn crea bea handen al te kriebelen! Leuk, iets voor de vogeltjes knutselen en daarmee ook bijdragen aan de biodiversiteit in je eigen omgeving.
Gevleugelde vriendjes
Voor het eerst sinds mijn volwassen leven heb ik een tuintje en nu met de lockdown is het stiekem toch wel heel leuk om te zien wat er allemaal gebeurt in de tuin. We hebben een hoop struiken en een groot klimopoerwoud voor onze gevleugelde vriendjes, dus genoeg plekjes om te schuilen. Maar wat extra’s voor in de koude dagen is er nog niet! Wel over nagedacht dat ik een keer iets zou moeten doen of zou moeten halen, maar die intenties bleven niet meer dan dat: intenties.
Een goede schop onder mijn kont om dus iets te doen!
Eerst maar eens uitzoeken hoe ik zelf dus iets lekkers kan maken voor onze gevleugelde vrienden buiten. Ik kan me herinneren dat ik ooit van die mooie vogeltaarten gezien heb, hele tulbanden als een waar buffet voor de vogels, maar laten we klein beginnen. Op het internet kun je alles vinden, dus een ‘recept’ voor zelf vetbollen maken is gelukkig snel binnen.
Kokosolie of palmolie
Op naar de winkel dan maar voor een pak frituurvet (eerst nog googlen wat nu duurzamer is: kokosolie of palmolie, maar daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit) en vogelzaad.
En dan is het tijd voor het kliederen: samen met een vriendin gaan we aan de knutsel. Eerst het vet laten smelten en dan als het vloeibaar is, de zaden erin. Het afkoelen duurt even, dus met wat trucjes zoals in koud water zetten gaat het wat sneller. Ondertussen kom ik erachter dat we een redelijk essentieel onderdeel van het maken van vetbollen vergeten zijn: touw! Wat nu? We fabriceren van papierresten kleine rolletjes, dan kan je alsnog een touwtje erdoorheen halen als het straks uitgehard is. Gelukkig is het zaden/vetmengsel nu afgekoeld en kunnen we de vormpjes gaan vullen: cupcakevormpjes had ik nog liggen en ziet er meteen mooi uit!
Een echte vogelaar
Rolletje in het midden en het mengsel erin gieten. En dan nog meer wachten totdat het opstijft.
Ik vond het ook wel interessant om te lezen op de verpakking van het vogelzaad waar en hoe je het beste het zaad kon aanbieden voor verschillende vogelsoorten. Zo is het voor musjes en meesjes slimmer om het op te hangen of in een vogelhuisje te strooien. Maar voor roodborstjes (ook bij ons in de tuin!) is het dan weer beter om het op de grond te leggen of een plat oppervlak! Zo word ik nog eens een echte vogelaar! 😉 Met deze kennis besluit ik dus niet alles op te hangen maar ook een klein bordje op onze afgedekte picknicktafel te zetten zodat meer soorten vogels van het buffet kunnen gaan genieten. Het resultaat ziet er goed uit toch? (Tania)
Wil jij ook een blog voor ons schrijven? Superfijn! Neem dan eerst even contact met ons op zodat we kunnen kijken welk thema past. Hier alvast onze uitgangspunten + de schrijfwijzer voor het maken van content.