verwen je fiets
Tip 1: Regelmatig schoonmaken
Borsteltje erover, om de paar weken een extra sopje om het ergste vuil te verwijderen en de bewegende onderdelen schoon te spoelen. Extra vieze fiets? Gebruik de hogedrukspuit, maar kijk wel uit dat je bij de naaf en trapas wegblijft.
Tip 2: Regelmatig ontvetten en smeren
Ontvet je ketting, veren, kabeltjes en draaipunten (kan gewoon met een zeep-sopje) en reinig ze. Smeer ze daarna in met vuilafstotende fietsolie die hiervoor is ontwikkeld - gewone olie trekt vuil aan.
Tip 3: Je remmen controleren..
Want je heb het liefst dat ze goed blijven werken. Test je remmen door ze goed in te knijpen en te luisteren of ze schrapen. Check ze op groeven en controleer hoever je je hendels moet indrukken voordat ze gaan werken. Is dat te ver? Draai dan je remkabels een paar slagen aan. Piepende remmen? Vervang de remblokjes.
Tip 4: De bandenspanning optimaal houden
De zanger van Skik bezong het al in het schitterende Op Fietse: ‘k heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niets te klagen’. Je bandenspanning op peil houden fietst efficiënter, reduceert kans op lekke banden en voorkomt slijtage. Een fietspomp met luchtdrukmeter is ideaal om je banden goed op spanning te houden. Met je banden op spanning slijten ze ook minder snel, en zorg je voor minder micro-plastics in het milieu.
Tip 5: Leer hoe je een binnenband moet plakken en vervangen
Op YouTube is genoeg documentatie over hoe dit te doen: als je het onder de knie hebt bespaart dat je veel tripjes naar de fietsenmaker en ben je in no time weer up and runn..fietsing.
Tip 6: Kapotte spaak? Meteen vervangen
Een losse of kapotte spaak kan een slag in je wiel veroorzaken, die er vervol-gens bijna niet meer uit te halen is. Zit er een slag in je wiel, dan komt er weer extra kracht op de andere spaken te staan waardoor die ook weer sneller kunnen breken. Dus, vervang je spaak meteen als hij kapot is. Zorg voor spaken-spanners en noodspaken op lange fietstochten, om bij een kapotte spaak gelijk verdere schade te voorkomen.
Tip 7: Zorg ervoor dat schroeven, bouten en moeren goed vastgedraaid zitten
Even met de moer- en inbussleutel langs de verschillende aandraaipunten voorkomt een boel schade. Je zult zien hoe snel er toch speling ontstaat als je even geen aandacht hebt voor het aandraaien.
Tip 8: Controleer je verlichting
Het is belangrijk dat je licht het altijd doet. Rijden zonder verlichting is immers gevaarlijk voor zowel jou als medeweggebruikers. Controleer daarom nog eens of je verlichting werkt en vervang zo nodig even de batterijen. Reflecteer je ook even op je reflectoren?
Tip 9: Maakt je fiets gekke geluiden? Negeer dit niet
Je fietst maakt niet voor niets gekke geluiden: er is iets vies, kapot of er moet iets gesmeerd worden. Piepende remmen vervang je, luidruchtig lopende kettingen smeer je. Je voorkomt meer schade als je op tijd ingrijpt.
Tip 10: Breng je fiets af en toe naar een professional om hem na te laten kijken
Ondanks dat je veel onderhoud al zelf thuis kunt doen, is het toch slim om je fiets af en toe grondig na te laten kijken. Een professional kan dingen ontdekken die je zelf over het hoofd hebt gezien of dingen vervangen die je zelf niet kunt vervangen.
Elke fiets is anders. Voor elke vraag, model- of merkgerelateerd is wel een (Youtube-)tutorial te vinden. Maar toch: hier zijn wat leuke en nuttige filmpjes die je algemeen weer op weg kunnen helpen: