Weekuitdaging 16
Word guerrilla gardener - Vergroen je buurt deel 2
WEEK 16 : Wat gaan we doen?
Voel jij het ook? Dat je uit je holletje tevoorschijn komt? Dat je sappen gaan stromen? Je zin hebt om rond te dartelen en je liefde te verspreiden? Deze week hebben we de lente in onze bol en daarmee gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. Op onverwachte plekken, want de liefde laat zich niet begrenzen.
We sluipen door onze wijk als Guerrilla Gardener. ‘Als wat?’ horen we je denken. Guerrilla Gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om de buurt op te fleuren en die bloemetjes en bijtjes een lekker plekje te geven.
Deze week is namelijk de perfecte week om te gaan zaaien en planten, met 22 april als nationale zaaidag en Earth Day.
Dit is deel 2 van ‘vergroen je buurt’ met als focus: zaaien en planten.
Veel postzegeltuintjes
= blije bijen
Hoe zit dat precies?
Wat een echte guerrilla gardener doet is eerst op speurtocht gaan, buiten de gebaande perken: waar zie je kale boomspiegels (de aarde onder een boom)? Waar zie jij braakliggende landjes? Kale randjes? Zet je groene bril op en ontdek de natuur tussen het beton.
Daar kun je namelijk planten en zaaien. Bloembommen over een hek gooien. Stokrooszaadjes tussen de tegels stoppen. Je buurt is daarmee je pallet om op te fleuren.
Maar misschien was je ook nog niet klaar met wippen van tegels en je geveltuin maken. Kun je een plantenbak laten plaatsen door de gemeente, of met je buren een braakliggende stukje grond omtoveren tot een plantsoentje. Is het schoolplein van je kind één en al saaie tegel, terwijl het een klimparadijs kan zijn.
Onze buurt heeft zoveel mogelijkheden om te vergroenen.
Want weet je nog?
Hoe meer divers groen en bloemen we hebben in de stad, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten we aantrekken. Veel kleine tuintjes is zelfs beter dan 1 groot park, omdat de bijen daardoor verder kunnen vliegen en steeds even kunnen bijtanken.
En hoe meer groen en hoe minder tegels, asfalt en beton, hoe beter de sponswerking van de bodem en hoe koeler we het hebben in de hete zomers.
Kortom: planten en zaaien maar, zodat we veel mini-natuurgebiedjes creëren in de bebouwde kom.
Kleine stap
- Zet je groene bril op en speur naar ‘groene mogelijkheden’ in je buurt: waar kun jij groen toevoegen? Denk aan een kale boomspiegel. Een saai stukje gras of braakliggend land. Nog meer tegels die je eruit kunt wippen?
- Haal gratis zaadjes op bij een Pollinator-punt in je buurt en zaai een boomspiegel of een ander kaal strookje grond in de buurt. Plantjes erin zetten kan ook (zie tips).
Zit die niet in je buurt? Bestel ze dan bij de Guerrilla gardeners of bij een ander biologische zaadleverancier zoals Bolster of Cruydhoeck als je gemengde bloemenzaadjes wilt.
- Maak je wip-actie af en plant of zaai nu ook plantjes in je tuintje.
stapje Meer
- Maak je eigen zaadbom en gooi hem stiekem over een hek, in een saai graslandje of in een berm. Dit filmpje kijken kan ook.
- Stop stokrooszaadjes tussen de tegels.
- Plant de boomspiegels in je buurt vol planten en zaadjes die wel een stootje kunnen hebben.
- Vergeet ook niet een schaal met water in je tuin, bijen houden ook van een slokje.
NOG een stapje groter
- Maak een daktuin.
- Maak je tuin eco-proof. Hulp? Vraag een tuinier van de Wilde Weelde.
- Maak buurtplantsoenen.
Tips
- Voor toptips over guerrilla gardening, ga naar de website van de Guerrilla Gardeners: www.guerrillagardeners.nl/
- Lees meer over het landelijke ‘blije bijen’ project bij de Pollinators: www.thepollinators.org
- Lees meer over de Bed & Breakfast voor Bijen estafette van de Bijenstichting.
- Mooi wat planten doen: van grauw naar groen.
En nog even in de herhaling uit weekuitdaging 13 'Heel Holland wipt':
Ga je een geveltuin maken?
- Laat je dan inspireren door het Rotterdamse project 1000 geveltuinen. Hun instructiefilmpje is lekker handig, en ook hebben ze een gedetailleerd stappenplan.
- Nog meer handige tips vind je op de site van Woonbewust, bijvoorbeeld welke planten handig zijn voor zon- en schaduwplekken.
- Kun je geen tegels wippen, maar wil je wel een geveltuin? Maak dan gebruik van potten. Zie dit filmpje voor inspiratie.
Wil je een boomspiegeltuintje maken?
Een boomspiegel is de grond rondom een boom. Vaak ligt er braakliggende aarde, of zijn de tegels tot dicht aan de boom gelegd. Hondenpoep. Sigaretten… Tover jij dit stukje grond om tot een paradijsje?
- Een duidelijk stappenplan vind je op de site van Utrecht Natuurlijk. Deze is gemaakt voor Utrecht, maar overal van toepassing 😊
- Of kijk dit filmpje voor een boomspiegeltuin in vier stappen.
- Inzaaien kan je een boomspiegel ook. Bijvoorbeeld met dit zaad van de Guerrilla Gardeners. Of als je veel te zaaien hebt, met zaad van Cruydhoek (mengsel G4 of F4).
- Karlijn, De Groene Buurvrouw, is expert in het maken van boomspiegeltuintjes en geveltuinen. Volg haar Instagram of kijk eens op haar site als je tips wilt.
Beloning
Met dank aan Cerian van Gestel (Jenny) van Guerrilla Gardeners
Zaadbommetjes - Column week 16
Door gebrek aan groene vingers loop ik niet erg warm voor tuinieren. Dus heb ik ook niet heel veel zin om als een ‘guerilla gardener’ allerlei zaden van bloemen en planten – zogenoemde ‘zaadbommetjes’ - door de stad te gaan verspreiden.
Maar ik probeer wel de natuur schoon te houden door regelmatig zwerfafval op te ruimen – de challenge van een paar weken terug, die ik wil doorzetten.
Bladblazers
Na een aantal weken opruimen zie ik echter dat het stukje wegberm dat ik in gedachten heb geadopteerd, elke week toch ook al wordt opgeruimd door de gemeentemannen met bladblazers en een veegwagentje. Ik bedoel: die mannen lopen tóch, de blazers blazen toch en de wagentjes rijden toch – dus waarom loop ik dan eigenlijk mijn best te doen?
Mannen
Ik gooi het daarom over een andere boeg, en concentreer me op het rapen van afval op moeilijk bereikbare plaatsen. Afval dat er ook uitziet alsof het er al een paar weken ligt. En waar de mannen (het zijn doorgaans mannen) met hun blazers blijkbaar moeilijk bij kunnen. Zoals lege flesjes en blikjes die ver onder stuiken liggen, of flesdoppen die muurvast in een grasveld zijn gestampt. Als ik díe te pakken krijg en opruim, heeft dat hopelijk toch meerwaarde.
Studentenflat
Verder laat ik de studentenflat bij mij in de buurt voortaan maar links liggen. Ik bedoel: ik heb zelf, in mijn studententijd (opa parkeert zijn rollator en vertelt van heel, heel lang geleden) ook wel eens een bierflesje vanuit mijn raam in het plantsoen gekieperd, omdat ik dacht dat dat stoer was. Maar wat honderd studenten in één flat dagelijks uit hun ramen gooien, daar valt niet tegenop te rapen.
Dieptepunt
Dieptepunt was toen ik bij het rapen onderaan de flat stuitte op, laat ik zeggen, kleine hoeveelheden lichaamsvloeistof, netjes verpakt in plastic met een knoop er in. Die ruimen jullie zelf maar op, jongens.
Aan de andere kant: het zijn natuurlijk wel weer zaadbommetjes.
Rob Voorwinden