• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 32 – 2023 – Goed bezig!

28 december 2022

Weekuitdaging 32
Goed Bezig!

WEEK 32 : Wat gaan we doen?

Zie je de buurvrouw die zwerfafval opraapt? De campingeigenaar die zijn afval scheidt? De buren in het vakantiehuisje naast jullie die vegetarisch bbq-en? Als je goed kijkt, zie je heel veel kleine duurzame stapjes van mensen om je heen. Benoem ze. Verspreid positiviteit. Strooi met complimentjes! 

Als je iemand een complimentje geeft of iets goeds doet voor een ander, dan maak je iemand blij. Dat is leuk voor de ander, maar geeft jezelf ook een voldaan gevoel. En je draagt bij aan het rimpel-effect: zoals bij een steen in het water, verspreiden de kringen (de positieve gevoelens!) zich steeds verder… 

 

Be the change you
want to see in the world

Waarom?

Als iemand tegen je zegt dat je goed bezig bent, ga je stralen. Het gedrag dat je vertoonde werd beloond. Yes! Dat voelt lekker. Grote kans dat je het gedrag gaat herhalen. 

Als we mensen dus complimenten geven over hun duurzame gedrag, dan is de kans groot dat dat duurzame gedrag wordt herhaald of zelfs uitgebreid. En zo maken we de wereld samen weer ietsje mooier (en groener). Je weet nooit wat je bij iemand in beweging brengt. 

Of je nu op de camping staat of nog hard aan het werk bent. Een goede daad, een compliment geven of iemand vriendelijk toelachen kan overal. Je hoeft niet meteen op zoek naar grote complimenten over duurzaamheid. Begin klein, zeg gewoon ‘goed bezig’ of lach iemand vriendelijk toe. Complimenten geven vergt training, maar echt iedereen kan het 😉. Zelfs met een vriendelijke glimlach kun je de wereld een klein beetje veranderen…

  De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden. Psycholoog William James

Kleine stap

Geef deze week iedere dag tenminste aan één persoon een compliment.

Grote stap

Trek je complimentenpak aan en ga een week lang onbeperkt strooien met complimenten. Als je iets ziet dat je bevalt, zeg het! Schrijf bijvoorbeeld ook een enthousiaste recensie voor een duurzaam bedrijf waar je helemaal fan van bent. 

Tips en achtergronden

Sochicken heeft hier veel leuke artikelen over geschreven:

https://sochicken.nl/geven-en-ontvangen
https://sochicken.nl/peble-effect

Beloning

De nieuwe keuken - column week 32

Ik ben Rob, en ik ben een lul.

Ziezo, dat is er uit. Want we gaan deze week complimenten geven bij 52Wekenduurzaam, en daar doe ik zeker aan mee – alleen niet aan mezelf. Want ik ben, nou ja, een lul dus.

Wat is er aan de hand? Nou: ik heb een nieuwe keuken. ‘Een nieuwe keuken!?’, hoor ik jullie nu roepen. ‘Dat is zó niet duurzaam. Geldverspilling! Decadent! Overbodige luxe! En die oude kon nog jááren mee’.

Tenminste, misschien verbeeld ik met dat maar. Misschien zeggen jullie: ‘Hee Rob, leuk voor je!’, en hoor ik alleen mijn knagende schuldgevoel roepen. Maar ja, stel dat jullie het zijn die al dat lawaai maken: inderdaad, diep in mijn hart vind ik dat jullie helemaal gelijk hebben.

Decadent

Tenminste, met dat geld en die decadentie en zo. Want ik geef toch een bak met geld uit terwijl mensen op andere plekken in de wereld moeten rondkomen van tien dollar per maand / honger hebben / geen schoon drinkwater hebben / niet naar school kunnen / geen medische zorg hebben / kortom, zich niet kunnen veroorloven wat voor mij, als lid van de club van twintig procent meest welvarende wereldburgers, doodnormaal is.

Ellende

Maar op één punt hebben jullie dan weer geen gelijk; die oude keuken kon echt geen ‘jaaren’ meer mee. Tenminste, niet volgens onze Westerse standaarden. Volgens die standaarden was het een bak ellende.

Opgelapt

Ik heb de oude keuken jaren geleden al eens opgelapt, voor zover mijn twee linkerhanden het toelaten. Maar inmiddels is er water in het spaanplaat gekomen (want achter die strakke frontjes is het allemaal maar spaanplaat natuurlijk). Dat spaanplaat is gaan uitzetten, de deuren sluiten niet meer, de laden ook niet, de verf bladdert af en ‘armetierig’ is een te mooi woord om het geheel te omschrijven.

Puinbak

Dus ja, wat dan? Gewoon nog twintig jaar doorbijten, met die uit elkaar vallende puinbak? Waar houdt het dan op? Want ik kan natuurlijk in een grot gaan wonen en op een houtvuurtje koken, want dat is vast reuze duurzaam en solidair met de arme mensen in de wereld en zo.

Comfort

Maar is duurzaamheid nu eigenlijk het doel, of het middel? Zou het doel niet moeten zijn om gewoon leuk in redelijk comfort te leven, maar wel zo dat mensen in de hele wereld, hun kinderen, de kinderen van hun kinderen enzovoort óók leuk kunnen leven? En dat we al die kinderen niet met een volledig uitgewoonde planeet opzadelen?

Dat laatste, denk ik eigenlijk. Dus waar het dan om gaat is dat ik, ook bij de aanschaf van een nieuwe keuken, zo duurzaam mogelijke keuzes maak.

Inductie

Dus vooruit dan maar. In de eerste plaats maken we van de gelegenheid gebruik om bij het koken van het gas af te gaan. We gaan over op inductie, wat veel duurzamer is - zeker als je, zoals wij, je stroom krijgt van de groenste stroomleverancier van het land. En je, nog steeds zoals wij, zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Marktplaats

Verder proberen we zoveel mogelijk apparaten uit de oude keuken te gebruiken in de nieuwe keuken. En apparaten die weg moeten, geven we weg, of ze krijgen een nieuw leven via Marktplaats – het geld gaat naar een goed doel.

Tot slot kiezen we de nieuwe keuken bij een milieubewuste leverancier, die het hout uit duurzaam beheerd bos haalt (met een keurmerk en alles).

Dus in feite ben ik echt heel goed bezig.

Voor een lul.

Rob Voorwinden

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0