Weekuitdaging 38
A je to
WEEK 38 : Wat gaan we doen?
‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ zeggen ze. En zo is het maar net. Want als jouw relatie met je buren goed is, dan kun je samen dingen doen om de wereld ietsje mooier te maken.
Zaterdag is het Burendag. Hét moment om het gesprek met je buren aan te gaan over een duurzame wereld. Te beginnen bij je eigen straatje natuurlijk!
Nodig je buren eens uit op de koffie, of organiseer samen een straatfeest. En bedenk eens wat je allemaal samen zou kunnen doen.
Een opruimactie samen met alle kinderen? Tegels wippen en je straat vergroenen? Met inkoopvoordeel zonnepanelen op meerdere daken leggen? Of een groendak? Je auto of gereedschappen delen? Vaker samen koken?
Er is zoveel wat je samen kunt doen. En dat is niet alleen financieel voordelig, maar ook nog eens supergezellig. Voor mekaar, Buur. A je to!
Beter een goede buur,
dan een verre vriend
Waarom?
Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd en is bedoeld om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact te brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.
Want: alleen ga je sneller, samen kom je verder!
Burendag is een dag waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt.
Het Oranjefonds biedt financiële ondersteuning om je burendagplan te kunnen uitvoeren. Voor een aanvraag is het nu helaas te laat. Dus schrijf de volgende burendag vast in je agenda en wees er op tijd bij (vanaf half juni kun je je plan weer indienen en … op = op).
En dat betekent niet dat je dit jaar niks meer kunt doen! Wil jij ook een buuractiviteit organiseren, kijk dan eens in dit Betrokken Buurt Boekje, met handige tips om iets goeds te doen voor elkaar en de buurt.
Kleine stap
Nodig op burendag je buren uit voor koffie of een etentje. Leg de benen op tafel en brainstormen maar… Wat zouden jullie samen kunnen doen om de wereld iets mooier te maken? En gezelliger natuurlijk. Hebben jullie al een buurtappgroep? Dit is het moment om er eentje te beginnen. Kijk bij de tips en achtergronden onderaan voor meer inspiratie.
Grotere stap
Organiseer op burendag een straatfeestje, en combineer dit met een gezamenlijke activiteit. Bijvoorbeeld door samen de boomspiegels te vergroenen, of het zwerfafval op te ruimen. Je kunt natuurlijk ook veel verder gaan. Zijn al die auto’s in de straat eigenlijk wel nodig? Misschien kunnen jullie een autodeelproject starten of een elektrische deelauto aanvragen. Een offerte opvragen om samen zonnepanelen of een groendak te leggen?
Tips en achtergronden
Samen eten
Eet eens wat vaker samen met je buren. Hierdoor bespaar je niet alleen (kook)tijd, maar ook geld én elektriciteits- of gasverbruik.
Heb je een restje over, zet het in je buurtappgroep!
Wist je dat er in in veel buurten buren zijn, die hun vers bereide maaltijden te koop aanbieden voor een fijn prijsje? Kijk eens op Thuisgekookt. Je kunt er ook gemakkelijk jouw porties die over zijn aanbieden.
De straat vergroenen
In week 13 deden we mee aan het NK Tegelwippen. Is jouw straat veel te grijs en is er ruimte voor bijvoorbeeld geveltuintjes of bomen in de straat? Maak er een project van, en benader je gemeente voor hulp. Check onze tips.
In week 16 gingen werden we guerrilla gardeners en pakten onder andere boomspiegels aan. Dit kun je doen!
Je kunt natuurlijk ook denken aan samen vogelkastjes ophangen, of een insectenhotel maken. De mogelijkheden zijn legio!
Delen is het nieuwe hebben
Delen is het nieuwe hebben. Waarom zouden we alles nog zélf moeten hebben? We gaan er binnenkort een aparte weekuitdaging van maken, maar hier alvast een teaser: Als je op het punt staat iets nieuws te kopen, bedenk dan of er geen andere mogelijkheden zijn. Vraag eens na bij je buren of je het van hen kunt lenen. Er zijn ook diverse apps waarop je spullen van je buren kunt lenen. Zoals Peerby.
Je kunt nog een stapje groter denken. Misschien kun je met elkaar ook wel een auto delen? Ook hiervoor zijn al veel geslaagde projecten, maar als je relatie met je buren goed is dan zou je het ook zelf kunnen organiseren.
Vergroen je huis
In en rondom het huis zijn veel mogelijkheden om samen op te trekken met je buren. Denk aan zonnepanelen of een groen dak aanleggen. Veel goedkoper als je dit samen organiseert. Tijdbesparend ook, omdat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.
Fun fact: A je to is Tjechisch voor ‘En dat is het’!
Beloning
Springkussen - Column week 38
Sommige mensen leven helemaal op bij het woord ‘burendag’. Ze vragen een vergunning aan voor een straatfeest, regelen een springkussen, bestellen een biertap en een DJ en ze zorgen dat iedereen het heel gezellig heeft met elkaar.
Zo’n iemand ben ik niet.
Bij het woord ‘burendag’ kruip ik onder de bank, om daar pas de volgende dag weer onder vandaan te komen. Niet dat ik mijn buren niet aardig vind – zeker niet. Eén op één zijn ze heel gezellig. Maar ik ben gewoon niet zo’n groepsmens. Ik kan beter luisteren dan praten, dus hoe meer mensen er zijn, hoe meer er valt te luisteren en hoe minder ik zeg. Het is niet anders. Doe je ook niks meer aan, op mijn leeftijd.
Toch wil ik me best duurzaam inzetten voor mijn medemensen, alleen dan liever niet in groepsverband. En daarvoor heb ik al een tijdje geleden de ideale oplossing gevonden: als bloeddonor.
Slangetje
Eén keer per maand meld ik me bij de bloedbank (Sanquin) en laat ik een halve liter bloedplasma aftappen. (Ze kunnen nog méér donoren gebruiken, overigens. Het is maar een tip). Het enige wat je er hoeft te doen is een half uurtje met een slangetje in je arm te blijven zitten, terwijl je rustig een boekje leest, je mail doorneem of je FaceBook bijhoudt.
Dat kan ik.
Lichtvoetig
Elke keer als ik vanuit de bloedbank naar buiten loop, voel ik me goed omdat ik toch wat positiefs heb gedaan voor de medemens. En de rest van de dag ga ik dan net wat lichtvoetiger door het leven. Weet je: misschien moet ik het toch gewoon eens doén, een springkussen huren.
Voor in m’n eentje.
Rob Voorwinden