Weekuitdaging 43
Spring over
WEEK 43 : Wat gaan we doen?
Je bent al best duurzaam bezig, maar weet je eigenlijk wel hoe duurzaam jouw bank met je spaargeld omgaat? En je verzekeraar, pensioenfonds of energieleverancier?
Er blijken meer mensen die van partner veranderen dan van bank. Hmmmm. 🤔
Koudwatervrees! Het is zo’n klus die je maar steeds voor je uitschuift. Nergens voor nodig. Overstappen is echt veel makkelijker dan je denkt.
Check De Eerlijke Geldwijzer, het verzamelpunt voor een duurzaamheidsonderzoekje naar jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds. Kan het beter? Spring dan over! Het loont. Het is maar een klein stapje voor jou, maar echt een grote voor de samenleving.
A small step for man,
a giant leap for mankind
Waarom?
Allereerst even over je bank. Heeft overstappen naar een duurzame bank echt zin? Jazeker!Traditionele banken timmeren weliswaar aan de (groene) weg, maar de verschillen blijven groot.
Groene banken leggen de lat voor duurzaam bankieren steeds hoger. De meeste banken lenen geld aan wie maar kan betalen, met bepaalde uitzonderingen. De duurzame banken hebben ook zo’n ‘uitsluitingsbeleid’, maar werken vooral omgekeerd. Zij kiezen actief uit waar ze wél in willen investeren, met het oog op een positieve impact.
‘Bang voor gedoe’ is waarom veel mensen de overstap naar een duurzame bank nog niet wagen, bleek uit het onderzoek van de Consumentenbond. Is dat terecht? Het valt mee. Banken doen er alles aan om het steeds makkelijker te maken. Zo is er de overstapservice, een automatisch systeem tussen banken dat ervoor zorgt dat overschrijvingen en acceptgiro’s automatisch naar het nieuwe rekeningnummer worden doorgestuurd. Dat gebeurt dertien maanden lang, zodat alle jaarlijkse overschrijvingen minstens één keer langskomen.
Vergelijk op de bankwijzer de duurzaamheidsscore van jouw bank met een andere. Ben je ontevreden? Dan kun je overstappen naar een bank die het beter doet. Check het gemak van de overstapservice.
Dan verder over jouw verzekeringen. Ook verzekeraars beleggen jouw geld op verschillende manieren. Dat kan zijn in foute wapenbedrijven, kinderarbeid en vervuilende energie. Of juist in mensenrechten, klimaat en dierenwelzijn. Om de uitersten te benoemen. Op eenvoudige wijze kun je op de verzekeringswijzer de vergelijking maken tussen de belangrijkste 10 verzekeraars.
En hoe zit het met je pensioengeld? Op de pensioenwijzer zie je hoe jouw pensioenfonds je geld investeert. Gebeurt dat niet zo duurzaam, dank kun je lang niet altijd (even gemakkelijk) van pensioenfonds wisselen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambtenaren, die bij het ABP zitten. Om die reden is het burgercollectief ABP Fossielvrij opgericht. Zij zijn de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100. Leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd. Help ze mee!
Tot slot: hoe groen is jouw energieleverancier? Hier kun je jouw check doen.
Kleine stap
Check jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds op De Eerlijke Geldwijzer. Kan het duurzamer? Kom dan in actie. Laat het ze weten door simpel een klacht in te dienen via het automatische formulier op deze website.
Grotere stap
Check jouw bank of verzekeraar op De Eerlijke Geldwijzer. Kan het duurzamer?
Spring dan over door simpel te drukken op de knop ‘verander van bank’ of ‘verander van verzekeraar’. Wisselen van pensioenfonds is niet altijd mogelijk. Stuur dan iig een klacht, waarmee je jouw onvrede kenbaar maakt.
Tips en achtergronden
We hebben hem al een paar keer genoemd, de website De Eerlijke Geldwijzer, de portal waar je op één plek de scores van de Eerlijke Bankwijzer, de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Eerlijke Pensioenwijzer kunt vergelijken en in actie kunt komen. Makkelijker kunnen we het niet maken 🙂
Stenen tijdperk - Column week 43
Dat de topman van mijn voormalige bank besluit weer aanspraak te maken op een royale bonus, is voor mij de druppel.
Ik bedoel: nog niet zo héél lang geleden hebben banken het hele financiële systeem bijna naar z’n grootje geholpen met hun bonussen voor rommelhypotheken.
We waren een haarbreed verwijderd van een hele rij banken die als dominostenen zouden omvallen, waardoor we met z’n alleen in één klap terug zouden zijn in het stenen tijdperk. Als nieuwe holbewoners, maar dan schuimbekkend van razernij omdat we alles kwijt waren waarvoor we ooit gewerkt en gespaard hadden. En zwaarder bewapend.
Nee, ik keek er óók niet naar uit.
Gelukkig greep de overheid in en konden de banken (waarschuwing: hier volgt een populistische opmerking) met onze belastingcenten overeind worden gehouden. Waarop de banken diep door het stof gingen (of in elk geval zoiets mompelden als: ‘Oepsie foutje sorry hoor kan gebeuren toch?’) en iedereen weer overging tot de orde van de dag.
En niet lang daarna lees ik in de krant dat de topmanager van mijn bank vindt dat hij (yep, altijd weer een ‘hij’) wel weer recht heeft op een bonus van een miljoen of wat.
Ik denk een paar dingen die niet chique zijn om op te schrijven, maar er komen een behoorlijk aantal middeleeuwse ziekten in voor, waaronder (maar niet beperkt tot) de pest, de pokken en de tering.
Kortom, het werd tijd voor een andere bank.
En ja, mijn nieuwe, duurzame bank maakt misschien iets minder winst – ook omdat ze niet investeren in fossiele brandstoffen. En die euro’s die ik voortaan misloop, hadden tijdens de rest van mijn leven misschien kunnen oplopen tot een klein bedragje waarvoor ik iets leuks had kunnen kopen.
Maar ja: het doel in mijn leven is niet om dood te gaan met zoveel mogelijk geld of spullen. Ik wil gewoon zorgen dat mijn - en andermans - kinderen opgroeien in een betere wereld.
En niet in het stenen tijdperk.
Rob Voorwinden