Weekuitdaging 8
Halveer je voetafdruk
WEEK 8 : Wat gaan we doen?
We gaan de tweede R uit ons rijtje van weekuitdaging vijf aanpakken. Reduce - ofwel verminderen. Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch? Waar ben jij nu gedachteloos aan het verspillen, zonder dat je er van geniet? Waar kun jij nieuwe ruimte scheppen in de chaos?
We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt.
Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.
Alles gaat deze week door de helft. Ja, dus ook je stresslevels en misschien zelfs het geld dat je uitgeeft!
Less is more
Waarom?
De coronacrisis heeft voor veel Nederlanders financiële zorgen met zich meegebracht. Consuminderen bleek geen luxe maar een must. En dan is het wel zo fijn als je de kunst leert van meer doen met minder 🙂
Eigenlijk zijn we de weg in onze consumptiemaatschappij aardig kwijtgeraakt. Want heb je er echt plezier aan om die hele chipszak leeg te eten? Is één keertje drukken op de handzeeppomp niet voldoende voor schone handen? Moet je echt elke dag zo lang onder die douche? Worden we gelukkiger van steeds meer? Meer geld, meer spullen, meer van alles? Nee toch?!
Geluk zit hem vaak in kleine dingen, in bewust genieten. In immateriële zaken. In aandacht hebben voor elkaar en voor de aarde.
Halve stap
Deze week hebben we geen kleine of grote stap. Logisch toch? We hebben alleen een halve stap. We varen op halve kracht.
We vragen je deze week alleen om het stemmetje in je hoofd te hebben om bij alles wat je doet je af te vragen of het ook met de helft kan. En dat dan te proberen.
Je kent ons motto inmiddels? Als het bevalt ga je ermee door, zo niet dan skip je het. Zo simpel.
Belangrijke gedachte om ernaast te houden: kun je van die ene helft dubbel genieten?
Halfgare tips
Om je op een idee te brengen hebben we wat halfgare gedachten op een rijtje gezet:
- Gebruik eens de helft van je tandpasta, je shampoo, je wasmiddel, wasverzachter of crème. Is het genoeg?
- Eet de helft minder vlees dan je gewend bent, de helft minder zout en suiker? De helft minder van alles eigenlijk waarvan je weet dat het niet goed voor jouw gezondheid of die van de aarde is.
- Eet slechts die halve donut en geef de andere helft aan iemand die je lief vindt 🙂
- Berg de helft van het speelgoed van je kinderen op. En let eens op: gaan ze bewuster en fijner spelen met minder?
- Trek de helft minder snel schone kleren aan om de helft minder te wassen. Wel even ruiken van te voren!
- Douche de helft minder lang, maar geniet dubbel en dwars.
- Zet de helft minder lampen aan en zie de romantiek van de donkere avonden zolang het nog kan.
- Klik de helft van al je openstaande websites en programma’s op je computer weg en bespaar energie.
- Produceer de helft van je vaat, door je koffie- of theemok te hergebruiken. Gebruik een half vaatwastablet. Geeft een opgeruimder aanrecht en scheelt je tijd met in- en uitruimen?
- Slaap gezellig met zijn tweetjes op de helft van je bed en was je beddengoed daardoor minder vaak 🙂
- Gebruik de helft van je toiletpapier. Uhhh.
Achtergrond
- Kijk de (Netflix)film The Minimalists: Less is Now
- Lees deze blog van MaatschapWij over consuminderen en zie hoe je met minder spullen meer ruimte schept en meer plezier ervaart.
- Wordt een echte vrek, en leer van de bespaarder des vaderlands.
Deze week is geïnspireerd op het artikel in het AD over Hanneke van Veen, bedenker van de term consuminderen en oprichter van de Vrekkenkrant.
Beloning
- Je voetafdruk halveren betekent minder grondstoffen en energie = minder CO2 uitstoot.
- Door alles op halve kracht te doen ervaar je minder stress en zit je lekkerder in je vel. Gezonder en gelukkiger dus!
- Door de helft aan spullen te gebruiken, doe je zuiniger en bespaar je een hoop geld!
Drab - Column week 8
Mijn gezinsleden weigeren bij mij aan tafel zitten als ik mijn grote kom ‘drab’ eet. Voor jullie informatie: die ‘drab’ is gewoon havermout. Hier in huis vindt iedereen het echter stinken, en dat is prima want dan kan ik tijdens het ontbijt rustig de krant lezen.
Maar wat, hoor ik jullie denken, heeft dit alles te maken met de challenge van de week - ‘halveren’? Simpel: ik maakte mijn havermout altijd aan met melk. Maar melk komt van koeien. En dat zijn lieve, relaxte beesten maar grote uitstoters van methaan en dus niet geweldig voor het milieu. Daarom heb ik mijn milieu-voetafdruk gehalveerd door mijn havermout voortaan met sojadrink (officieel mag het geen ‘melk’ heten) aan te maken.
Nou wordt gezegd dat soja ook slecht is voor het milieu. Want de meeste soja wordt verbouwd in Zuid-Amerika. En om landbouwgrond te winnen wordt daar het regenwoud gekapt. Een bekende rechtse columnist gniffelde onlangs dat al die ‘hipsters met hun sojamelk in de koffie’ dus eigenlijk het regenwoud aan het verwoesten zijn.
En het klinkt leuk (voor een bepaald lezerspubliek dan) maar het klopt niet. De soja uit het Amazonegebied wordt namelijk vooral gebruikt als veevoer. Soja voor consumenten wordt duurzaam geteeld.
En natuurlijk is ook hier een ‘ja maar…’ Want aan elk voordeel kleeft een nadeel, ook bij duurzaamheid. Zo komt koemelk van Nederlandse koeien, en die koeien worden gevoed met sojavoer en die soja moet per schip worden ingevaren vanuit andere landen, en dat is ook niet geweldig voor het milieu. Maar alles bij elkaar genomen is de milieubelasting van sojamelk, pardon, sojadrink, de helft van die van melk. En dat is dus kassa voor de duurzaamheid.
Eigenlijk zouden we de duurzaamheids-woorden die beginnen met een ‘r’ nog moeten uitbreiden. We hebben Re-use, Reduce, Recycle, en de ‘r‘ van ‘Rot’ (composteren), en daar kan ook de ‘r’ van ‘Replace’ bij. Want niet alleen melk is te vervangen door een milieuvriendelijker product. Ook afwasmiddel, wasmiddel en andere huishoudspullen zijn prima te vervangen door duurzame varianten.
Ik hoop alleen dat min huisgenoten mij niet vervangen door iemand die géén drab eet.
Rob Voorwinden