Weekuitdaging 45
Delen is het nieuwe hebben
WEEK 45 : Wat gaan we doen?
Wat is de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland? Je huis of auto misschien?
Nope! Het is het kopen van nieuwe spullen, zo valt te lezen in het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn.
Ken je de piramide van Maslow? Die gaat over de basisbehoeften van de mens. Als variant daarop is een nieuwe, duurzame versie gemaakt door de Canadese illustrator Sarah Lazarovic. Deze ‘Buyerarchy’ ziet kopen als de laatste optie. Daarvoor heb je allerlei andere mogelijkheden zoals lenen, ruilen of maken. Een geweldige manier om te kijken naar de keuzes die we maken als we iets willen of denken echt nodig te hebben…
Eerder in het jaar hebben we al een aantal van deze opties besproken, zoals door kleding te ruilen in weekuitdaging 26 en door te repareren wat je al hebt in weekuitdaging 28. Deze week gaan we het hebben over delen. Want: delen is het nieuwe hebben.
Deel en vermenigvuldig!
Waarom?
Je kent ze wel. Van die spullen die je maar heel af en toe gebruikt. Denk aan een partytent, een aanhangwagen, kampeerspullen of een hogedrukspuit. Waarom zou je dit soort dingen kopen, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of buren? 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Een auto staat bij veel mensen zelfs 95% van de tijd stil. Ja je leest het goed.
Laten we meer gaan delen. Deel en vermenigvuldig! Want delen is duurzamer, veel goedkoper en het geeft veel meer ruimte op zolder…
Er zijn steeds meer apps en websites die delen mogelijk maken. Milieucentraal heeft ze hier, superhandig, op een rijtje gezet. Je kunt in alle categorieën zoeken, van auto’s tot tuingereedschap. En er zijn ook minder voor de hand liggende dingen zoals zonnepanelen en windenergie waar je deelpartners voor kunt vinden.
Ook zijn er zogenaamde spullenbibliotheken. Die werken precies zoals ze klinken: met je abonnement kun je allerlei spullen lenen en later weer terugbrengen.
Kleine stap
Print de Buyerarchy-piramide uit en hang hem op een plek die je vaak ziet. Bekijk hem deze week elke keer voordat je iets gaat kopen. Is er een andere optie dan kopen? Misschien kun je het lenen van de buurman, via een app of bij een bibliotheek? Door hier bewust mee om te gaan, zul je merken hoeveel alternatieven er zijn.
Grotere stap
Spit al je eigen spullen door. Wat heb je allemaal in bezit dat je eigenlijk haast nooit gebruikt? Zet deze spullen op een site zoals Peerby. Zet je auto bijvoorbeeld op snapcar . En kijk eens op alle andere deelsites. Onderzoek jouw mogelijkheden! De eerste keer moet je misschien even een drempeltje over, maar daarna zul je merken dat dit geweldig werkt én je er ook anderen heel blij mee maakt. Sharing is caring.
Sharing is caring
Extra tips
- Een interessante podcast over de feiten en fabels over het delen en lenen van spullen. https://www.milieucentraal.nl/podcasts/8-circulair-handboek-delen-en-lenen/
- Je auto delen kan ook via https://ritjeweg.nl of door je eigen deelinitiatief op te zetten. Kijk hier eens naar het initiatief van onze eigen Serge: https://www.slettebak.org
Beloning