Weekuitdaging 49
Kap ermee
WEEK 49 : Wat gaan we doen?
Kappen waarmee? Met het kappen van kerstbomen… Wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht?! Zeg nou zelf, zo’n boom heeft een paar jaar z’n best staan doen om tot wasdom te komen en wij gooien hem na drie weken plantmishandeling gewoon weer weg 🙁. Niet echt duurzaam! Deze week gaan we kijken hoe we kerst op een andere manier minstens zo gezellig kunnen maken…
Oh dennenboom, oh denneboom
Waarom?
Het mag duidelijk zijn dat de milieu-impact van 2,5 miljoen bomen ieder jaar weer enorm is. Het gebruik van land, voeding en water om de bomen op te laten groeien, het transport, het plastic waarin de bomen vaak verpakt worden… Allemaal om een paar weken plezier te hebben. Gelukkig worden de ingeleverde bomen steeds vaker tot compost verwerkt, maar er worden ook nog steeds veel verbrand. En dat stoot weer veel CO2 uit.
Maar wat dan? Is een kunstboom beter? Nee, niet echt. Een wegwerpkerstboom of kunstboom zijn beide niet milieuvriendelijk en op internet is er al jaren een discussie welke van de twee nou slechter is. Een kunstboom gaat jaren mee maar de milieuonvriendelijke productie en het transport maken de nepperd ook tot een grote vervuiler. Gelukkig zijn er betere opties!
Kleine stap
Koop dit jaar geen kerstboom die na de kerst het einde van z’n leven heeft bereikt maar kies voor één van onderstaande alternatieven. Kies een duurzame boom.
Grotere stap
Kies naast een duurzame kerstboom dit jaar ook voor duurzame verlichting en versiering.
Duurzame kerstboom
Huur of adopteer een kerstboom
Deze wordt in januari weer terug geplant. Er zijn overal initiatieven: www.duurzame-kerstbomen.nl, www.beterboompje.nl, huureenkerstboom.nu en adopteereenkerstboom.nl. Bij deze laatste heeft elke boom een uniek nummer zodat je volgend jaar dezelfde boom kunt adopteren. Een adoptieboom kan tot wel 5 keer opnieuw gebruikt worden. Belangrijk hierbij is dat je niet veel kilometers hoeft te rijden om hem op te halen. Dus zoek welke initiatieven er bij jou in de buurt zijn.
Koop een tweedehands kunstboom
Dat kan via een kringloopwinkel of Marktplaats of vraag eens in je omgeving of iemand er nog een heeft. Deze boom is toch al gemaakt dus fijn als hij een tweede leven krijgt
Maak je eigen kerstboom
Voor alle mensen die van knutselen houden (en ja kinderen vinden dit vaak heel leuk) staat het internet vol met inspirerende voorbeelden van hoe je zelf van bijvoorbeeld een pallet, resthout, oude boeken of een trap een kerstboom kunt maken. www.pinterest.com/christmaholic/alternatieve-kerstbomen/ Ook kun je met washi tape een boom op de muur maken of teken er met krijtstift één op het raam.
Een kerstboom met kluit kopen
Vind je de geur van kerstbomen echt onmisbaar en heb je een tuin? Koop dan een boom met grote kluit zodat je hem na de kerst in je tuin kunt zetten en volgend jaar weer kunt gebruiken. Let er wel op dat hij voldoende water krijgt en niet te dicht bij de verwarming staat.
Gebruik een plant die je al hebt
Hang de lichtjes in een mooie plant die er al staat Het gaat tenslotte om de kerstsfeer. Of hang ergens in huis een mooie tak uit het bos op met lichtjes erin.
Duurzame verlichting
Gezellig, die lampjes in de tuin en in de boom. Maar die leuke lichtjes slurpen energie. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor traditionele kerstverlichting te vinden. Met LED-lampjes bijvoorbeeld. LED-verlichting heeft niet alleen een veel lager verbruik maar ook een hoger aantal branduren dan gewone verlichting. En er zijn zelfs LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie!
Wanneer u dag en nacht de kerstverlichting aan laat staan, bent u deze maand € 30 méér kwijt aan stroom. Bij uitbundige kerstverlichting kan dit verschil wel op € 100 uitlopen. Vergeet daarom niet uw kerstverlichting overdag uit te doen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Kijk voor meer tips over verlichting op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zuinige-lampen/kerstverlichting
Duurzame versiering
Doe inspiratie op uit de natuur
Ieder jaar andere versiering in je boom? Dat kan maar dan graag op een duurzame manier:
De natuur maakt prachtige dingen. Doe er je voordeel mee. Denk aan hulst, dennenappels, mos enz. Strikje erbij of een kerstbal die je nog hebt liggen en klaar.
Knutsel er lekker op los
Maak met afvalmateriaal de mooiste kerstengelen, ballen, dieren, kransjes of bloemen in elkaar. Internet staat vol met inspiratie. Ook hilarisch http://www.kerstballenbreien.nl/
Bakken
Jazeker, je kunt je eigen kerstversiering ook zelf bakken. Maak een vormpje met ster of kerstboom en bak koekjes die je in de boom hangt met een mooi lintje. Lekker en leuk om te doen met kinderen.
Koop je versiering tweedehands
Omdat er veel mensen zijn die ieder jaar een nieuwe kerstversiering willen kun je in veel kringloopwinkel allerlei tweedehands versieringen vinden. Doe er je voordeel mee!
Tips
- Gebruik liever geen plastic nepsneeuw en ook geen spuitbussen met nepsneeuw.
- Ook het kaarslicht mag met Kerstmis niet ontbreken. Veel kaarsen worden helaas gemaakt met palmolie, wat een belasting is voor ons milieu. Ga spaarzaam om met kaarsen, en maak eventueel nieuwe kaarsen van oude kaarsresten. Kaarsen van bijenwas van regionale imkers zijn een goed en duurzaam alternatief.
- Mocht je nou toch een kerstboom hebben die niet terug de grond in gaat verbrand de boom dan niet na afloop, maar zorg dat hij bij het compostafval belandt. Veel gemeenten halen kerstbomen op om ze vervolgens te versnipperen, composteren of verbranden.
Beloning
Heb jezelf een leuke oplossing bedacht? Deel ze met ons en de wereld via onze FB-groep of op Instagram.