Toen ik voorstelde om onze cv-ketel bij wijze van proef wat anders in te stellen was het antwoord uit vele kelen: ‘Néééé…. Je blijft er van af!’
En dat snap ik ook wel, want zó warm is het hier in huis ook weer niet. Een woning uit de jaren ’30 is natuurlijk heel sfeervol en vol originele details en andere makelaarsblabla, maar vol kieren en gaten en dus verrekte lastig te isoleren.
Dat is heel vervelend als het buiten koud is. En ook als we ooit nog van het gas af willen.
In de wijk aan de andere kant van het spoor – letterlijk – gaat dat beter. Daar had een woningbouwvereniging laatst een open huis van geheel gerenoveerde jaren ’60-flats. Die worden nu verwarmd met een warmtepomp. Dat is een soort ijskast, maar dan andersom. Ik bedoel: een ijskast maakt het binnenin koud en buiten warm, een warmtepomp doet het omgekeerde en dan in het groot. Verder snap ik het ook niet.
Het was een leerzaam bezoek. Allereerst moet je met een warmtepomp op een heel andere manier gaan ‘stoken’. Je kunt je huis niet ‘even’ een paar graden warmer maken, in een half uurtje. Sterker nog: zo’n pomp houdt je huis op een zeer constante temperatuur. Dag en nacht.
Het tweede inzicht is dat je huis verdraaid goed geïsoleerd moet zijn. De flats hebben driedubbele beglazing en mechanische ventilatie (zodat er geen ramen open hoeven). Daarbij wordt de warmte van de uitstromende lucht gebruikt om de inkomende lucht vast op te warmen. Echt een mooi systeem. Maar centrale mechanische ventilatie leg je wat moeilijk aan in een jaren ’30 huis met meerdere verdiepingen. En bovendien zou dat geen zin hebben omdat onze isolatie dus zuigt.
Laten we dus beginnen met de hut eens goed te isoleren. Ik dacht dat we daar al aardig mee op weg waren, maar ik bleek te zijn vergeten dat we ooit een muur tussen de keuken en de huiskamer hebben weggebroken. En in de keuken zit nog enkel glas. En zelfs een plastic raamventilator die niet echt luchtdicht afsluit, waardoor dus de kostbare verwarmde huiskamerlucht zó de kou in stroomt. Kortom: een warmtelek van jewelste.
Verder dacht ik in mijn onschuld: ‘Dubbel glas is dubbel glas’, maar dat klopt dus niet. Al ons dubbele glas is verouderd, er is inmiddels al een nieuw type dubbel glas op de markt (HR++, oftewel ‘Haa Err plus plus’) dat veel beter isoleert. En het dubbele aluminium schuifraam in de slaapkamer isoleert zo slecht dat het nauwelijks beter is dan enkel glas.
Maar geen nood: de hypotheek is verhoogd en we krijgen eind juni nieuwe kozijnen en nieuw dubbel glas. Dus als ik de cv-ketel eindelijk eens op zestig kan zetten, is het hartje zomer.
Ik verwacht dan geen storm van protest.
Rob Voorwinden