Weekuitdaging 1
Eet je kastjes leeg
WEEK 1 : Wat gaan we doen?
We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Dat geeft als grote bonus dat we ook onze voorraad opruimen, wellicht wat energie besparen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus.
Waarom?
Na de feestdagen puilen je buik en je kastjes waarschijnlijk uit. En onze voorraad? Wij hebben het overzicht totaal verloren en pakken eigenlijk vooral wat vooraan staat. Daardoor verspillen we veel voedsel. Kopen we vaak dubbel.
En voor iedereen die heeft ervaren hoeveel energie het kost om in de troep te zitten: je keuken wordt er ook een energiezuiger van. Zonde!
Kleine stap
Kies minimaal één dag uit waarbij je geen boodschappen doet en creatief gaat koken met wat je al in huis hebt. Kies daarvoor ingrediënten uit die het meest tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en die je anders zou weggooien. Kijk dus goed in je koelkast, je vriezer en je voorraadkastjes.
Een stapje groter
- Doe dit voor elke dag van de week en kijk hoe je zoveel mogelijk kan eten met wat je al in huis hebt. En, lukt het om geen boodschappen te doen? 🙂
- Mis je een belangrijk ingrediënt? Ga dan langs je buren voor een ‘ouderwets kopje suiker’. Zo leen je van elkaar en vermijd je alsnog de supermarkt.
- Je kunt zelfs samenwerken met je huisgenoten of buren door jullie ingrediënten samen te voegen tot één overheerlijke maaltijd en die samen op te peuzelen.
- Ruim je voorraad eens goed op en zie welke spullen er als eerste op mogen. Die ga je opeten deze week. Lees hieronder hoe je gebruiksbaarheidsdata goed interpreteert. En hoe je efficiënt opruimt en daar erg gelukkig van kan worden.
- Vriezer leeg aan het einde van deze week? Ontdooi hem! Dat scheelt veel energie.
Is dit peanuts voor je?
- Kijk dan of je anderen om je heen kan inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar.
- Deel je favoriete kliekjes-recepten. Duurzaam eten werkt het beste als het superlekker is (en niet smaakt als meh kliekjes).
- Bied je hulp aan bij het reorganiseren van de voorraad van anderen. Samen is veel leuker dan alleen je kastjes opruimen.
Tips
- Lees het e-magazine over voedselverspilling van MaatschapWij.
- Maak van restjes oliebollen een broodpudding
- Je kunt met de meeste dingen wel soep, salade, roerbak of een gevulde omelet maken (afbeelding hieronder).
- Typ de ingrediënten die je in huis hebt in op google en vindt een recept, of kijk op ‘koken met kliekjes’
- Bak zelf brood van het meel dat loopt te verstoffen.
- Voor tips om je voorraadkasten en koelkast en vriezer te reorganiseren: kijk eens naar deze video’s van Marie Kondo:
- Keuken en voorraard opruimen. Vanaf 8 minuten gaat het over eten, daarvoor over je hele keuken opruimen.
- Vriezer ontdooien. Duurt wel iets langer dan 10 minuten is onze ervaring. Reken een half uurtje.
- Heb je nog frituurvet over van je oliebollen? Bewaar dat dan nog even voor over een paar weken. In weekuitdaging #4 ga je het nodig hebben 🙂
Beloning
- Je spaart bergen geld uit, want je koopt minder boodschappen
- Je vriezer hoeft minder hard te loeien als hij ontdooit is, dat scheelt energie
- Doe je het samen met je huisgenoten of buren, dan geeft dat verbinding
- Een opgeruimd hoofd en rust in je lijf, doordat je kastjes nu geordend zijn.
- En minder voedselverspilling, dus lekker duurzaam!
Goed om te weten
Op verpakkingen staat één van deze 2 data: een THT – tenminste houdbaar tot of een TGT: te gebruiken tot. De meeste producten kun je na de THT nog prima eten, misschien dat de smaak alleen iets achteruit is gegaan. Ruik en proef bij twijfel. De TGT mag je wél letterlijk nemen, die staat vaak op vlees en vis. Na deze datum kan het product bedorven zijn. Wees daar dus een stuk voorzichtiger mee. (bij twijfel niet doen) Ruik en proef bij twijfel.
Hoeveel voedsel wordt er verspild in Nederland?
De totale hoeveelheid verspilling in Nederland in de hele keten lag in 2017 tussen de minimaal 1.814 en maximaal 2.509 kiloton. Omgerekend per inwoner is dat tussen de 106 en 147 kg per persoon. Als de verspilling van vast voedsel in huishoudens (excl. dranken) nu geschat wordt op 34,3 kg, dan betekent dit dat huishoudens een aandeel hebben van zo’n 23 tot 32% van de totale verspilling in de keten. Dat komt neer op zo’n 120 eu pp per jaar. (website voedingscentrum.nl)
Wildstoof - column week 1
Pfoe, het nieuwe jaar is nog geen paar dagen oud of ik heb al meteen een Moreel Dilemma te pakken. Maar eerst even een dienstmededeling: 52Wekenduurzaam gaat door, dus ik ook (yeah, zin in!). Sommige challenges zijn nieuw, sommige net iets anders dan vorig jaar en sommige oud – en dat zal ook voor mijn stukjes gelden.
Gehamsterd
Maar ter zake. Het Morele Dilemma dus. Ook vorig jaar begonnen we bij 52Wekenduurzaam met de challenge: ‘Kook je kasten leeg’. En dat was best een uitdaging. Niet dat ik gehamsterd had, in dat eerste corona-jaar: hamsteren is asociaal. Ik had gewoon voor drie maanden boodschappen gedaan. Maar inmiddels is duidelijk dat corona tot een heleboel leidt, maar niet tot tekorten in de winkels. Dus mijn keukenkasten zijn niet extreem vol.
Herten
Maar wat vind ik helemaal achteraan op de onderste plank? Een blik wildstoof, met herten en zwijnen van de Hoge Veluwe. Gekocht in een tijd dat ik het vegetarisme iets minder serieus nam dan nu. Ik bedoel: ik heb me vast voorgenomen om een relaxte 90-procents-vegetariër te zijn, om het mezelf als kok niet te moeilijk te maken en ook om de lieve vrede aan de gezinstafel te bewaren.
Maar zo’n blik vlees… Aan de ene kant hebben die herten en zwijnen waarschijnlijk een top-leven gehad: lekker over de Hoge Veluwe struinen. Totdat ze dus wegens overcompleet werden afgeschoten door iemand die meent voor God, Jahweh, Allah of wie dan ook te mogen spelen.
Zeehondenbont
En aan de ene kant zijn die dieren nu tóch al dood, maar goed: met dat argument kan je ook een bontjas van zeehondenvellen aanschaffen. En als ik het blik nu weggooi zijn die dieren voor niets doodgegaan, maar ook dat geldt dus voor die – figuurlijke - jas van zeehondenbont.
Ik bekijk het blik nog eens goed en word gered door de houdbaarheidsdatum. Ik kieper het snel terug in de kast, achterin op de onderste plank.
Voor de challenge van januari 2024.
Rob Voorwinden