Weekuitdaging 41
The Big 5
WEEK 41 : Wat gaan we doen?
Stijgende energieprijzen zorgen voor grote schrik. Gaan de gasprijzen weer door het dak? En betekent dat een flink hogere rekening? Wat moet je als consument nu doen? Je huis verduurzamen! En dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar natuurlijk ook voor je wooncomfort. Mmmm, lekkere warme voeten deze winter. Maar waar moet je beginnen?
Met het inschakelen van een energiecoach om jouw huis onder de loep te nemen… Er zijn eigenlijk vijf grote stappen waarmee je achtereenvolgens aan de slag kunt: The Big Five. Door een quick-scan te laten maken krijg je jouw persoonlijke stappenplan in handen en weet je wat je te doen staat op het moment dat jij er aan toe bent.
Heb je een huurwoning, ga dan in gesprek met je verhuurder of kijk wat je al zelf met gedrag en kleine maatregelen (quick wins) aan verduurzaming kunt doen.
Een kleine stap
is niet meer groot genoeg
Waarom?
In weekuitdaging 5 hebben we al laten zien hoe je in slechts 1 minuut heel veel gas en geld kunt besparen: door je CV op 60 graden te zetten (of misschien zelfs op 50)! En in weekuitdaging 15 hebben we de energierekening bekeken en hoe je eenvoudig tot besparing kunt komen. Maar we moeten meer doen!
Uiteindelijk zullen we allemaal van het gas af moeten. In het nieuwe klimaatakkoord staat dat we daar in 2050 moeten zijn. Maar gezien de stijgende prijzen zou het kantelpunt voor veel mensen wel eens veel eerder kunnen zijn…
Ga je je huis verbouwen? Moeten de kozijnen opnieuw in de verf? Is je CV-ketel toe aan vervanging? Een uitgelezen moment om grote stappen te zetten in de verduurzaming van je huis. Maar veel mensen weten dan niet goed wat ze moeten doen, komen er achter dat andere keuzes slimmer zouden zijn geweest. Helaas, te laat! Als je nu door een energiecoach een Quick-scan van je huis laat maken, dan weet je straks precies wat je moet doen. Wacht er niet langer mee.
Kleine stap
De vijf stappen die je liefst volgordelijk zet om je huis zo efficiënt mogelijk te verduurzamen staan hieronder. Maar we zijn daarin natuurlijk niet volledig. En je kunt ze natuurlijk never-nooit-niet in één week zetten. Wat je wel kunt doen is zsm een afspraak maken met een energiecoach. Vind hier het energieloket in jouw gemeente. En laat je informeren over de mogelijkheden. Met jouw persoonlijke stappenplan in handen weet je wat je te doen hebt.
Grotere stap
Heb je al een Quick-scan van je huis? Dan weet je wat jouw volgende stap is. Kun je daarvoor deze week actie ondernemen? Eindelijk die offerte aanvragen voor zonnepanelen bijvoorbeeld? Dan liggen ze er mooi bij komende lente.
The Big 5
- Quick-wins ofwel het laaghangende fruit
Eenvoudige ingrepen zoals kierdichting, tochtstrips aanbrengen, LED-verlichting ipv spaar-, halogeen- of gloeilampen, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie achter de verwarming, je CV op 60 graden zetten, stand-by killers of tijdschakelaars… kunnen veel winst opleveren.
- Isoleren
Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of HR+/++/+++ glas kun je je huis isoleren. Goed voor het wooncomfort en voor je portemonnee. Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief, kun je subsidie of een goedkope lening aanvragen.
- Ventilatie
Bij beter isoleren hoort ook echt beter ventileren. Voor een beter binnenklimaat. Het is een fabel dat ventileren leidt tot meer stookkosten. Een slecht geventileerde woning is vaak vochtig en is lastiger te verwarmen. Het kost meer energie. Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam of deur voldoende is om een ruimte van frisse lucht te voorzien. Dit noemen we luchten. Luchten is nuttig om snel vervuilde lucht, bijvoorbeeld na het verven of koken, af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren!
Ventileren kan op verschillende manieren; natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door ventilatieroosters. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrisch ventilatiesysteem, waarbij je ook aan warmte terugwinning kunt denken.
- Elektriciteit opwekken (en eventueel opslaan)
Is jouw dak (van huis of schuur) geschikt voor zonnepanelen, PVT panelen (zon + warmte) of TD panelen (thermo dynamisch)? In welke richting moeten ze worden gelegd? Vroeger werden zonnepanelen veelal op het zuiden gericht, maar oost-west geeft een betere verdeling over de dag. De salderingsregeling zal daarbij ook anders worden in de toekomst. Denk vast na over opslag in huis (als stroom of warmte) en gebruik apparatuur zoveel mogelijk als de zon schijnt.
- Duurzaam verwarmen
Denk aan het aansluiten op een (gemeentelijk) warmtenet of toepassen van een warmtepomp. Wat onbekende technieken zijn een thermische batterij of in sommige gevallen infraroodverwarming als bijverwarming. Soms moet ook het afgiftesysteem aangepast worden naar vloerverwarming of convectoren ipv radiatoren.
Tips en achtergronden
Wil jij ook een energiecoach? Start dan bij het energieloket in jouw gemeente. En laat je informeren over de mogelijkheden.
Geïnspireerd door energiecoach Benjo uit het filmpje? Ga naar https://www.degroenegrachten.nl/
Meer weten over Sander Mertens, Lector Energy in transition. Kijk hier het hele interview dat we met hem hebben opgenomen: https://youtu.be/z8gMxiB8000
Huurwoning? Kijk eens hier wat je wél kunt doen: https://www.wonenenco.nl/duurzaamheid-duurzaam-wonen-de-beste-tips-voor-een-duurzame-huurwoning/
Diverse landelijke inspiratie:
https://www.iedereendoetwat.nl/energie
https://www.woonwijzerwinkel.nl/
https://duurzamehuizenroute.nl/
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/budget
Omdat wij in Utrecht wonen hebben we voor onze gemeente alvast een en ander verder uitgezocht. Belangrijk loketten in regio Utrecht (voor tips, offerte- en subsidiehulp en om bedrijven voor uitvoering te vinden):
https://jouwhuisslimmer.nl/utrecht/
https://jouwhuisslimmer.nl/utrecht/energieadvies/
https://www.energie-u.nl/activiteiten/digitale-energie-ambassadeur-1
https://www.energie-u.nl/activiteiten/energieregisseurs
https://www.nmu.nl/service-advies/servicepunt-energie-lokaal/
Beloning
Met dank deze week aan:
-Benjo Zwarteveen, energiecoach bij bureau De Groene Grachten
-Sander Mertens, lector Energy in transition aan de Haagse Hogeschool
-Sander Ekstijn, energiecoach bij Energie-U
Tochtstrip - Column week 41
Er liggen al een tijdje zonnepanelen op ons dak, maar ik ga toch nog even langs bij de informatie-avond over het verduurzamen van je huis. Met een superieure glimlach – misschien kan ik mijn mede-wijkbewoners nog wat tips geven.
Aan het einde van de avond sluip ik diep in mijn hoodie gedoken weer naar huis. Want het blijkt dat ik dus helemaal aan de verkeerde kant ben begonnen met verduurzamen. Zonnepanelen zijn het sluitstuk van het proces, niet het begin. Eerst, zo vertelt de deskundige, moet je zorgen dat je minder energie verbruikt, anders ben je je mooie duurzame zonnestroom weer aan het verkwisten.
Hoofdpijndossier
En dat minder energie verbruiken begint met een goede isolatie van je huis. Ik nodig, met subsidie van de gemeente, een energie-adviseur aan huis uit. En als die weer vertrekt laat hij een compleet hoofdpijndossier met kleine en grote isolatie-mankementen achter.
Verouderd
In de eerste plaats zit er in sommige ruiten van ons huis nog enkelglas. Dat wist ik van de keukenramen, maar ik was de gang en de voordeur vergeten. De verwarming in de gang staat dus vooral de buitenlucht op te warmen.
En op de plekken in ons huis waar wél dubbel glas zit, is dat vaak volstrekt verouderd. ‘Dubbel glas is dubbel glas’, dacht ik altijd, maar dat valt dus vies tegen. Er zijn veel verschillende soorten, en ons verouderde dubbele glas haalt het niet bij HR-glas en al helemáál niet bij HR++ (spreek uit: Haa Errr Plus Plus)-glas.
Aluminium
En de enorme aluminium schuifpui op de eerste verdieping heeft een isolatiewaarde die zó dramatisch slecht is dat hij nauwelijks boven die van enkel glas uit komt.
Lekker dan
Dat gaan we dus aanpakken, maar eerst moet er mechanische ventilatie worden aangelegd. Want als je gaat isoleren, moet je wel zorgen dat er voldoende frisse lucht blijft binnenkomen. Daarvoor moet je ventilatie-roosters in je nieuwe HR++ ramen laten zetten.
Maar frisse buitenlucht stroomt niet vanzelf naar binnen: je moet eerst de gebruikte binnenlucht afzuigen naar buiten. En dat doe je dus met mechanische ventilatie.
Feng Sui
Nou dacht alleen dat mechanische ventilatie helemaal niet kan, in een jaren ‘30 huis als het onze. Je kunt toch moeilijk allerlei pijpen aan je plafond gaan schroeven. Nou ja, het kan wel, maar erg Feng Sui is het niet.
Maar, zo vertelt de isolatie-adviseur, ook in een jaren ’30-huis lopen vaak luchtkokers van de keuken, wc en badkamer naar de schoorsteen op het dak. En die kokers kunnen, met wat kunst- en vliegwerk, gebruikt worden voor mechanische ventilatie.
Verborgen
En verrek: ons huis blijkt inderdaad te zijn voorzien van verborgen luchtkokers. En na wat zoeken, boren en hakken hebben wij nu op afzuigroosters op de begane grond en de eerste verdieping. En de afzuigmotor zelf staat op zolder.
Ik laat een aannemer langskomen (lees: ik vraag op mijn blote knieën of hij wellicht bereid is om, als het echt niet teveel moeite is, een offerte in te dienen. Aannemers hebben het nogal druk, blijkbaar). Wat kost HR++ glas, inclusief nieuwe kozijnen (want de huidige kozijnen blijken in behoorlijk slechte staat te zijn)?
Na het lezen van het totaalbedrag onder de offerte bel ik, zodra ik weer bij kennis ben, een financieel adviseur om te kijken of er nog iets aan de hypotheek kan gebeuren.
Operatie
Die verduurzaming van ons huis wordt, met andere woorden, een behoorlijke financiële en bouwkundige operatie. Dat krijgen we dit najaar echt niet meer rond.
Maar ja, hoe kom ik dan nèt iets duurzamer de komende winter door? Heel simpel: op de informatie-avond krijg ik een rolletje tochtstrip cadeau, als dank voor mijn komst. Dus ik ga deze herfst gewoon wat kieren dichten.
Dat scheelt voorlopig ook weer een tweede hypotheek.
Rob Voorwinden