• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 44 – 2023 – Vegaaaan met die banaan

28 december 2022

Weekuitdaging 44
Vegaaaan met die banaan

WEEK 44 : Wat gaan we doen?

Het 1 november, World Vegan Day! We hebben in week 10 de weekuitdaging ‘Eet lekker vega’ gehad tijdens de Nationale Week zonder Vlees. In week 34 speelden we Bingo om iedere dag meer gezonde dingen te eten. En nu gaan we een stapje verder… We gaan helemaal plantaardig eten. Vegaaaaan met die banaan!

 

Powered by plants

Waarom?

Van oorsprong zijn wij mensen plukkers. Planten, noten en vruchten-etende dieren. Onze tanden en onze handen zijn daarvoor gemaakt. Niet om vlees te eten. Probeer jij maar eens met je blote handen een koe of varken te doden. Succes… Nee, stop, niet echt gaan proberen!

Er zijn oneindig veel goede redenen om vegan te eten. Voor het klimaat bijvoorbeeld, of voor je eigen gezondheid. Of voor de dieren. We lichten die drie even uit. 

Het klimaat en duurzaamheid

De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen (ter vergelijking: dat is een heel stuk meer dan al het transport bij elkaar). Een groot gedeelte daarvan wordt veroorzaakt door, je voelt hem al aankomen, de vlees- en zuivelindustrie. Wat is dan het effect als je helemaal plantaardig eet? Nou, 60% minder uitstoot dan iemand die een gemiddelde hoeveelheid vlees eet. Stoppen met dierlijke producten consumeren, maakt dus veel meer impact dan stoppen met vliegen of vaker fietsen in plaats van de auto te pakken. Mindblowing toch? 

“Ja, maar voor vleesvervangers zoals soja wordt het oerwoud gekapt”. Ter nuancering: steeds meer soya die wij eten komt uit Europa én 90% van de wereldwijde sojateelt is bestemd voor veevoer. Door plantaardig te eten, maak je echt een positieve impact. 

Nog net even dat laatste zetje nodig? Nou, doen we er nog eentje dan. Als we vanaf nu allemaal plantaardig zouden gaan eten, dan hebben we morgen nog maar de helft(!) van onze landbouwgrond nodig. Zoveel scheelt dat dus. 

Je eigen gezondheid 

Die is ook wat waard toch? Het is even wennen, snappen we, maar als je lichaam eenmaal gewend is aan 100% plantaardig eten zul je bergen meer energie hebben. Geloof ons, dan wil je niet meer terug. 

Het levende bewijs hiervoor is Plant Based Dennis. Hij is, zoals hij het zelf zegt, powered by plants. Hij is een diehard foodie met een passie voor fitness en switchte in 2016 van fanatiek vleesliefeter naar vegan. Hij weet nu: alles wat je lichaam nodig heeft, kun je halen uit een plantaardig dieet. Sterker nog; van alle soorten diëten, scoort een geheel plantaardig dieet het best op de voedingsindexen die de algemene voedingskwaliteit meet.

Dierenwelzijn

Wist je dat een varken intelligenter is dan een hond? En zo intelligent als een mensenkind van drie? Toch houden we ruim elf miljoen varkens in de vleesindustrie. Interessant gedachte-experiment: wat als dat allemaal honden waren… We weten dat er veel te veel dieren op veel te weinig vierkante meter staan. Weinig humaan, wat we in Nederland de 400 miljoen landbouwdieren dagelijks aandoen. En toch vind je het misschien - net als wij - lastig om de knop om te zetten en wat je weet te vertalen naar wat je koopt in de supermarkt. Daar gaan we vandaag samen verandering in brengen!

Kleine stap

  • Eet deze week geen vlees en zuivel (of nog voorzichter vier van de zeven dagen bijvoorbeeld). 
  • Onderzoek eens of jouw favoriete gerecht of snack ook een veganvariant heeft. De kans is vrij groot dat het bestaat of dat je het makkelijk kunt maken. Wat dacht je van vegan snickers, vlammetjes of rendang? 
  • Volg Plantbased Dennis op Instagram en laat je dagelijks een beetje meer informeren en inspireren. 

Grotere stap

  • Doe een maand lang mee met de Vegan Chellange. Schrijf je in en ontvang dagelijks recepten, tips en informatie in je mailbox die je helpen de eerste stappen te zetten. Je kunt het! Bedenk wat jouw voornaamste reden is en hou dat voor ogen! 
  • Volg bijvoorbeeld een cursus bij diëtist Lobke Faasen over plantbased gaan eten of hoe je dit verantwoord aanpakt als je kinderen hebt. 

10 Tips van Dennis

Plant Based Dennis geeft op zijn Instagram en website dagelijks tips aan iedereen die meer plantaardig wil gaan eten, op zoek is naar vegan horecahotspots en/of scherpe antwoorden wil op kritische vragen uit hun omgeving.

Eet je nog niet (helemaal) plantaardig, dan heeft Dennis wat tips voor je. Komen ze:

1. Wees lief voor jezelf - Denk vooral niet dat je meteen de perfecte, consistente veganist hoeft te zijn, want de perfecte veganist bestaat helemaal niet.

2. Verbreed en versterk je motivatie  - Lees inspirerende boeken en kijk documentaires, films en YouTube-video’s over de vele verschillende voordelen van een plantaardig dieet.

3. Informeer jezelf - Het is belangrijk dat je jezelf goed informeert over de dingen waar je op moet letten als je plantaardig gaat eten. Want vegan is niet automatisch gezond. Als je alleen nog maar vegan pizza’s, oreo’s of komkommers eet, loop je vanzelf tegen problemen aan.

4. Volg inspirerende vegan accounts - Hier vind je heel veel volgtips! 

5. Ga uiteten bij vegan (friendly) restaurants  - Zo ontdek je hoe ontzettend lekker vegan is!

Op zijn site geeft Dennis nog vijf tips en meer uitleg.

Overige vegan verdieping

  • Doe mee met de Vegan Challenge 
  • Of met de Belgische variant Try Vegan 
  • Biologische eieren zijn toch niet zo erg? Wat heeft plantaardig eten te maken met het tegengaan van de wereldhonger en het beschermen van de volksgezondheid? Wat is de link tussen virussen - misschien heb je weleens van het coronavirus gehoord? - en vlees eten? Ben je klaar voor de harde waarheid? Duik dan een paar uurtjes in de site van Plantbased Dennis. Of lees af en toe een stukje. Wees lief voor jezelf en neem tijd om de feiten te verwerken. 
  • Op de app Plenty staan heel veel plantaardige producten gesorteerd per categorie en per grote Nederlandse supermarkt. Deze app geeft je meteen een greep uit de mogelijkheden en je zult versteld staan hoe veel producten (per ongeluk) plantaardig zijn.
  • Suzanne van Wat eet je dan wel? deelt op haar site en Insta veganized recepten, laat je elke week weten welke plantaardige producten en bij alle supermarkten in de aanbieding zijn én ze deelt nieuwe vegan producten of veganvarianten, zoals afgelopen week bijvoorbeeld van Boursin en KitKat!
  • De eerste kerstbomen zijn al gespot, dus misschien alvast nadenken over je kerstdiner? Dennis ontwikkelde samen met de dames van Trai Vegan meerdere plantaardige kerstmenu’s. De recepten ontvang je voor 10 euro en de gehele opbrengst gaat naar stichting Melief. Zij ontfermen zich over ruim 1.200 verwaarloosde en mishandelde dieren.
  • Vergeet vooral niet om het leuk te houden voor jezelf! Dan is de kans dat je stappen blijvend zijn veel groter…

Beloning

Met dank aan Plant Based Dennis en Charlotte Leemans.

Erecode - Column week 44

Deze week ga ik veganistisch koken. Iets met banenenbloesemdinges, denk ik. Of jackfruit – ik moet het recept nog uitzoeken.

De opsteker uit het 52wekenduurzaam-filmpje is alvast dat ik niet te streng moet zijn voor mezelf – de gerechten hoeven niet perfect te worden.

Gelukkig maar. Want er wonen hier ook nog andere mensen in huis. Die af en toe best wat minder vlees willen eten, maar zeker niet helemaal zonder willen. En die verder nog wat eigen eetwensen hebben.

Zo heeft de ene puber een voorkeur voor gerecht A, terwijl puber 2 dat niet door z’n keel krijgt, en puber 3 het liefst gerecht B op tafel ziet komen, maar dan alleen op oneven dagen van de kalender en bij uitzonderlijk gunstige stand der planeten.

Nieuw Zeeland

Daarnaast probeer ik natuurlijk lokale producten te gebruiken, omdat het niet heel erg duurzaam is om je eten uit Nieuw Zeeland in te vliegen, en graag ook biologisch omdat bio-boeren rekening houden met de natuur, en dit alles uiteraard het liefst zonder plastic verpakkingsmateriaal - het is een klein wonder dat ik er sowieso nog in slaag om iets eetbaars op tafel te krijgen.

Piraten

Om een kook-burnout te voorkomen, houd ik me het hele jaar bij het koken aan de erecode uit de film Pirates of the Carribean, die ik dankzij de eerdergenoemde pubers pas een keer of 86 voorbij heb zien komen.

De running joke in die film is dat de piraten-erecode helemaal geen echte, rotsvaste erecode is. ‘U kunt mij toch niet achterlaten op dit onbewoonde eiland, meneer de piraat. Dat is tegen uw piraten-erecode.’ Waarop de piraat in zijn baard krabt en antwoordt: ‘Ach, erecode, erecode… het is eigenlijk neer een soort verzameling losse, algemene richtlijnen’. Waarna hij fluitend het ruime sop kiest en het slachtoffer op het eiland achterlaat.

Mijn persoonlijke erecode voor het avondeten is:

1 - Ik ben bij voorkeur vegetariër (en deze week veganist) , maar ik eet vlees als dat verwerkt zit in een gerecht (lasagne, curry, enz). En ja, er zijn genoeg vegetarische lasagnes en currys, en die eten we ook best vaak, maar helemáál vleesloos willen we niet.

En ja, ik heb geprobeerd om bijvoorbeeld lasagne te maken met de linkerhelft gehakt en de rechterhelft vegetarisch gehakt, waarmee ik met satéprikkers aangeef welke helft vegetarisch is. Maar dat wordt een wezenloos geëmmer bij zowel het koken als het eten, en daar wordt niemand blij van. Ik zelf al helemaal niet.

2 - Ik eet vlees als ik het anders zou moeten weggooien. Ik bedoel: ik kan de gehaktballetjes van gisteren in de kliko kieperen en in plaats daarvan vega-ballen kopen, maar daar wordt het milieu ook niet blij van.

3 - Voor mijn huisgenoten bak ik met liefde vlees, maar ik zal voor mezelf nooit een apart stuk vlees (worst, biefstuk, schnitzel, wat dan ook) klaarmaken. Er zijn genoeg lekkere vegetarische of veganistische alternatieven.

Aan die erecode houd ik het hele jaar onverkort vast. En als dat een keertje niet lukt, is er nog geen man overboord.

Want het zijn toch maar losse, algemene richtlijnen.

Rob Voorwinden

 

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0