Weekuitdaging 48
Zuinig met papier
WEEK 48 : Wat gaan we doen?
Heb je Black Friday weerstaan? Maar moet je nu toch echt cadeautjes inslaan?
Voor Kerst of Sinterklaas, en ga je ze online bestellen helaas?
Dat stoot natuurlijk uit veel CO2, maar kost ook massa’s kartonnen dozen, NEE!
Wist je dat er op dit moment hier… een echt tekort is aan papier?
En is jou ook gemeld dat daarvoor levende bomen worden geveld?
DAT VALT TOCH NIET TE RIJMEN?
In December pakjesmaand gaan we daarom ons papierverbruik eens goed onder de loep nemen.
Door de bomen
het bos nog zien
Waarom?
Papier recyclen we toch al decennialang? En bijna alles is nu toch digitaal? Helaas! We gebruiken juist meer papier dan ooit. In Nederland bijna drie miljoen ton papier en karton. Dat is tachtig kilo aan papier per persoon aan kranten, tijdschriften, wc-papier, printpapier en verpakkingskarton.
Deze enorme hoeveelheid papier is niet alleen mede-verantwoordelijk voor ontbossing. Er kleven veel meer nadelen aan de productie: Er worden giftige bleekmiddelen gebruikt om papier wit te maken. Dit komt bij lozing in waterwegen terecht. En voor de productie van ieder (!) A4’tje is vijf tot twintig liter nodig. Wist je dat de papierindustrie in de top drie van de grootste broeikasgas-uitstoters staat en de grootste verbruiker én vervuiler van water is? Oef!
Ook de productie van gerecycled papier vraagt om water en energie en zorgt dus voor milieubelasting. Er is een verschil in water- en landgebruik, maar het kost evenveel energie om papier te maken van oud papier als van houtvezels...
Het huidige tekort aan papier in Nederland komt doordat er in de coronatijd vele malen meer karton gebruikt wordt vanwege online kopen van spullen en eten. Hierdoor is er een tekort aan papierpulp ontstaan. De boekenindustrie heeft hier bijvoorbeeld ook last van.
Kleine stap
Precieze cijfers van het gebruik van cadeaupapier in Nederland zijn er niet, maar cijfers uit andere landen spreken boekdelen. Zo gooien de Denen met kerst jaarlijks 800.000 kilo aan cadeaupapier weg. En daar wonen nog geen zes miljoen mensen…
Gelukkig zijn er allerlei alternatieven voor het inpakken van cadeautjes, vaak nog leuker ook. Kijk bij de tips voor vele creatieve ideeën.
Koop deze december-maand geen nieuw cadeaupapier meer. Wees creatief en pak je cadeautjes op een andere manier in.
Grotere stap
Een twee drie vier, hoedje van alternatief papier. Alles begint met bewustzijn. Wat voor papier gaat er dagelijks door jouw handen? Wc-papier, keukenrol, printpapier, boeken, kranten, tasjes, verpakkingen, kopieer- en printpapier, tijdschriften, folders, koffiebekers, notitieblok, dozen voor online bestellingen… Kun je alternatieven bedenken? Loop de tips hieronder eens na en bekijk bij welke jij nog winst kunt behalen.
Tips
Alternatieven voor het gebruik van cadeaupapier
- Inpakken in stof: Heb je nog een oude theedoek, kleding die je niet meer aantrekt of nog een stuk stof over? Pak daar dan je cadeau mee in. Bind de stof vast met een stukje touw. In Japan is het een ware kunst. Furoshiki.
- Maak een mooie tekening op een vel papier en pak daar je cadeautje mee in. Super origineel en uniek! Je kunt er zelfs nog een boodschap op schrijven voor de ontvanger.
- Gebruik oud papier. Denk aan oude tijdschriften, Donald Ducks, kalenders, een oude atlas of wegenkaart of in een krant. Mooi lint of touw eromheen en klaar.
- Versier een doos(je) en stop het cadeautje erin.
- Pak cadeautjes die je zelf ontvangt netjes uit en bewaar het inpakpapier.
- Er bestaat ook herbruikbaar cadeaupapier!
- Koop je cadeaus niet online, maar bij lokale ondernemers. Die kunnen je steun goed gebruiken én het scheelt een hoop kartonnen dozen…
Andere tips om het gebruik van papier flink in te dammen
- Print zo min mogelijk en als je het doet bij voorkeur tweezijdig. Check de tips van Milieu Centraal om slimmer te printen en motiveer je collega’s om hetzelfde te doen.
- Beperk reclamedrukwerk en ongewenste post. Zero Waste Nederland helpt je op weg.
- Verminder alledaags papiergebruik. Neem een herbruikbare tas mee als je gaat winkelen, neem een hoorntje en geen bakje ijs, gebruik een mok of to go beker in plaats van papieren bekertjes, gebruik bij verkoudheid stoffen zakdoeken in plaats van papieren en vermijd weggooiborden en -kopjes bij feesten en partijen.
- Ben jij echt een todolijstjesmaker? Ga voor een app als Todoist, Asana of Google Tasks óf schaf een ‘whiteboardschrift’ aan, zoals Correctbook of Bambook: een schrift dat je oneindig kan gebruiken!
Wc-papier
- Ga voor 100% gerecycled wc-papier of een bamboeversie. Deze komen inclusief leuk inpakpapier!
- Wil je echt hardcore gaan? Gebruik dan alternatieven voor wc-papier.
- In DWDD gaf cabaretier Kasper van der Laan ook nog een spannende tip om wc-papiergebruik te verminderen… Wie durft?
Lezen
- Gebruik een e-reader, leen je boeken bij de goeie oude bibliotheek of wissel onderling boeken uit. Op veel plekken zie je tegenwoordig ook omruilkasten.
- Lees kranten en tijdschriften digitaal, op een tablet.
- Koop en verkoop tweedehands boeken. Ook van schoolboeken zijn vaak tweedehands versies te vinden.
- Heb je een tijdschrift uit maak er een ander blij mee of gebruik hem als inpakpapier. Veel tijdschriften hebben ook een online versie! En als je stiekem vaak maar paar artikelen leest, is Readly misschien interessant voor jou?
Kringlooppapier
Koop je toch papier kies dan voor kringlooppappier met keurmerk. Kijk voor keurmerken op Zinvol, want een stuk papier kan tot maar liefst vijf keer gerecycled worden.
Drukwerk
Heb je drukwerk nodig ga dan voor duurzaam verantwoord papier en een drukker die zo verantwoord mogelijk drukt. Twee mooie voorbeelden daarvan zijn Libertas Pascal en Groenprint.nl
Gebruik je veel opschrijfboekjes en enveloppen?
Verdiep je in duurzame opties. Wij waren bijvoorbeeld erg gecharmeerd van Green Side. Zij zamelen enkelzijdig gebruikt printpapier van onder andere scholen en ziekenhuizen in of bijvoorbeeld huisstijldrukwerk wat niet meer gebruikt wordt en maken daar mooie nieuwe items van (notebooks en enveloppen). Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe aanvoer (in de regio Utrecht, Groningen en Wageningen). Laat het ze weten als jij papier hebt voor zo’n mooi tweede leven.
Afval scherp scheiden
Verdwijnen er bij jou in huis toch ook nog wel eens papieren tussen het andere vuil? Kijk voor tips op afvalscheiden.nu
Een ander tweede leven?
Op Pinterest en Youtube vind je een enorme hoeveelheid mogelijkheden om papier te hergebruiken. Leuk als je jouw manier van papier hergebruiken en besparen deelt in onze Facebookgroep!
Beloning
Dozen - Column week 48
Het eerste waar ik op dit moment naar kijk in de supermarkt, is of er na de kassa nog kartonnen dozen liggen. Er moeten immers Sint-surprises worden gemaakt, en waar ben ik zonder karton? Helaas vis ik tot nu toe achter het net. Ik spaar thuis daarom zelfs de meest lullige kartonnen doosjes op – het wordt improviseren.
Na de kartonnendozencheck pak ik een karretje, dat ik op routine begin vol te gooien met groente. Totdat ik voor de grap eens kijk waar de druiven, die in de aanbieding zijn, vandaan komen. Brazilië dus. Okeeee….. Misschien is het niet al te duurzaam om mijn groente en fruit van de andere kant van de wereld in te laten varen? Of, nog erger, wellicht zelfs in te laten vliegen?
USA
Bezorgd begin ik ter plekke de landen van herkomst uit te pluizen. Sla uit Spanje, appels uit Italië, sperziebonen uit Egypte, haricots verts uit Marokko, broccoli uit Kenia, zoete aardappel uit de USA, bananen uit Guatemala en Peru…
Zonnekoning
Wat een boel landen! En wat een variatie! Aspergepunten (Zimbabwe), mango (Ghana), avocado (Colombia en Chili). Iedereen met tien euro op zak kan in vijf minuten tijd meer soorten groente en fruit kopen dan de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV tijdens zijn hele leven. (En dan nog maar klagen dat we het tegenwoordig zo slecht hebben. Maar dit terzijde).
IJsbergsla
In een opwelling besluit ik voortaan alleen nog maar groente uit Nederland te kopen. Maar dan herinner ik me dat ook Nederlandse groente niet per sé duurzaam hoeft te zijn.
Ik bedoel: in de supermarkt kan ik, in de maand november, kiezen tussen kropsla uit Nederland en IJsbergsla uit Spanje. Geen moeilijke keuze, zou je zeggen.
Maar ja: sla groeit in Nederland in november alleen in een kas, en die wordt waarschijnlijk gestookt met aardgas. Terwijl de ijsbergsla in Spanje wellicht uit een kas komt die níet gestookt hoeft te worden. Als dat klopt, weegt dat misschien weer op tegen het vrachtwagentransport van Spanje naar Nederland.
Marokko
En dan lees ik in de krant dat je straks, in februari, beter appels uit Marokko kunt kopen dan uit Nederland. Want die Nederlandse appels hebben dan al een paar maanden in een energieverslindende koeling gelegen, terwijl ze in Marokko nog van de bomen schijnen te komen.
Winterklaar
Kortom, ik weet het even niet meer, dus ik ga maar gewoon iets dóen. Zoals mijn moestuin winterklaar maken. Om groente en fruit vanuit je achtertuin naar je keuken te transporteren heb je immers geen vrachtwagen, boot of vliegtuig nodig. En het gaat me natuurlijk niet lukken om avocado’s, mango’s en bananen te verbouwen, maar allerlei soorten heerlijke sla: dat kan ik. Ik kijk er naar uit, straks aan het einde van het voorjaar.
Blijft de vraag: hoe kom ik nu de winter door? Uit welk land eet ik mijn sla? Tips welkom.
Zo lang het transport maar gebeurt in kartonnen dozen.
Rob Voorwinden