duik in je data
Wat kan je zelf doen?
Kies je filmpjes bewust
Video’s streamen, zeker in HD, vergt veel energie. Natuurlijk is er niks mis met een avond Netflixen als dat je veel plezier geeft. Maar verdwaal niet in de rabbit hole van Youtube om je later te realiseren dat je al drie uur lang onzinnige filmpjes zit te kijken?
Niet meer alles automatisch uploaden in de cloud
Handig hè, die cloud? Zeker als je telefoon niet veel opslagruimte heeft. Zo hoef je dus nooit iets te verwijderen en kun je lekker alle screenshots, soms wel tientallen per dag, bewaren. Maar doe je daar ooit nog iets mee? Die kans is heel klein. Verwijder dus beelden die je niet meer nodig hebt van de cloud en bewaar die ruimte voor familiefoto’s die je graag wilt bewaren. Alles is dan nog makkelijker terug te vinden, ook! Win-win, dus.
Thuis is waar de wifi automatisch verbinding maakt
Bij dezen een herinnering om te checken of je dit verhaal leest via je wifiverbinding of het 4G-netwerk van je provider. Wifi kost namelijk minder energie. Dus hoe fijn het ook is dat je onbeperkt kunt internetten op je telefoon; zet thuis toch de wifi aan!
E-mail bewust
Het versturen van e-mails kost aardig wat energie. Helemaal prima als het niet anders kan, natuurlijk, maar al dat heen en weer gemail is lang niet altijd nodig en helemaal niet duurzaam. Even bellen is minder milieubelastend dan mailen, dus bel eens wat vaker iemand op in plaats van heen en weer te mailen: scheelt CO2-uitstoot, maar misschien ook tijd.
De Engelse campagne Think Before You Thank laat zien dat het versturen van mailtjes met ‘dankjewel’ naar collega’s alleen al per jaar 61.000 kilo CO2-uitstoot in Groot-Brittannië veroorzaakt.
Schrijf je uit voor nieuwbrieven
Schrijf je ook uit bij bedrijven waarvan je de nieuwsbrieven regelmatig zonder te lezen verwijdert. Dat scheelt elke dag toch een aardige CO2-uitstoot.
Luister naar muziek zonder de video
Ben je een groot muziekfan? Grote kans dat je dan al een account hebt bij streamingsdiensten als Spotify of Apple Music. Maak daar vooral gebruik van en laat Youtube voor muziek links liggen. Het streamen van muziek kost ook energie, maar veel minder dan met beeld. En hoe vaak kijk je nou echt naar de videoclip van een liedje dat je op Youtube luistert?
Minder mails in je mailbox
Hoeveel berichten op de servers worden bewaard, heb je voor een stuk zelf in de hand. Maak daarom je mailbox zo vaak mogelijk leeg. Bij sommige mailprogramma’s, zoals Gmail of Hotmail, is het mogelijk om dit proces te automatiseren. Ze wissen je e-mails dan na bijvoorbeeld 30 dagen. Vergeet niet om ook de mailbox “Verzonden items” af en toe leeg te maken. Wedden dat er onnodig veel mails in rondslingeren?
Direct zoeken
Als je het adres van een website kent, tik het dan zelf in i.p.v. Google te laten zoeken.
Grote bestanden versturen
Hoe doe je dat? In plaats van een omvangrijk bestand aan je bericht te hangen, gebruik je een WeTransfer-link. De geadresseerde kan dan zelf beslissen of hij het bestand wil downloaden. Nog een voordeel: na een tijdje verloopt de WeTransfer-link. In tegenstelling tot bijlagen die lang bewaard worden, gebruik je met de link minder ruimte op de server.
subtitel
tekst