Weekuitdaging 3
Maak je borst maar nat!
WEEK 3 : Wat gaan we doen?
Je voelde het misschien al aan je water. Blue Monday, officieel de meest depressieve dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen. Koud douchen! Je voelt je binnen no time weer als herboren. Kom maar op met die lente :-).
“A cold shower a day
keeps the doctor away!”
Waarom?
In de eerste plaats kost warm douchen veel energie en water. Als je warm doucht sta je bovendien ongemerkt lang onder het water, gemiddeld zo’n 9 minuten per persoon. Koud douchen zorgt er dus voor dat je ook korter doucht.
Maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away! En dat kunnen we in deze Corona-tijd wel gebruiken toch?
Dat is je directe beloning van deze weekopdracht. Enneh, we gaan rustig opbouwen, dus je kunt precies kijken hoever je wilt gaan. Veel plezier!


kleine stap (alle stapjes helpen):
- Time op dag 1 hoelang je normaal doucht. Zet op dag 2 een timer en douche minstens een minuut minder. Dit kun je per dag verder uitbouwen. Kijk of je maximaal 5 minuten per dag kan douchen.
- Na het warme water gooi je een plens koud water in je gezicht. Goedemorgen!
Stapje groter
- Na het warme water douche je koud af. Bouw het voorzichtig op. Je begint met je polsen, voeten en je hoofd. Heb je zin om verder te gaan? Zie tips hoe je dit doet.
- Voordat je onder de douche springt doe je een korte intensieve lichaamsbeweging, evt uitgebreid met de ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof methode. Je zult zien dat het koud douchen dan veel gemakkelijker wordt. Kijk dit filmpje om ermee aan de slag te gaan.
- Lukt het je om aan het einde van de week een keer alleen nog maar koud te douchen? (voordeel: dan douche je waarschijnlijk ook een stuk korter)
- Neem deze week je doucheritueel eens onder de loep. Een paar vragen: Wanneer en hoe vaak douche jij eigenlijk? Hoe lang? En waarom? Wat biedt het douchen jou? Zijn er andere manieren om dat gevoel te bereiken? Wat zijn jouw redenen om deze gewoonte te willen doorbreken? Is het wel nodig om iedere dag te douchen? Of is het voldoende om je op een andere manier op te frissen?
Grootste stap
- Koud douchen is je dagelijkse ritueel geworden. Warm douchen doe je niet vaak meer.
Is dit peanuts voor je?
- Kijk dan of je anderen om je heen kunt inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar. Gebruik voor je favoriete ‘hacks’ onze besloten Facebookgroep of onze Insta@52wekenduurzaam.
- Help je ons weer verder mee om de groene golf groter te maken? Durf je jouw onder-de-douchefoto of fitte gezicht na afloop te fotograferen en te delen?
Tips
- Geïnspireerd door Laura Hof? Ben je vrouw en wil je in hun koud-water-community? Meld je aan. Of kijk op haar website voor meer info of om een workshop te volgen.
- De beste uitleg van de Wim Hof methode, de bewegingen en de ademhalingstechniek wordt door de iceman himself gedaan in dit filmpje en via zijn gratis mini-class of app.
- Benieuwd naar de wetenschappelijke bewijzen van kou op je immuunsysteem? Kijk hier het programma terug van ‘Dokters van Morgen’.
- Korter douchen met behulp van een timer? Koop geen nieuwe gadgets, maar zet gewoon je timer op je telefoon, zet een liedje op van max 5 minuten of draai een zandloper om.
- Bekijk de tips van Milieu Centraal om nog meer te besparen onder de douche.
Beloning
- Korter en minder douchen = minder waterverbruik. Koud douchen = minder CO2 uitstoot. En koud douchen is ook vaak korter douchen, dus win-win.
- Je wordt wakker, krijgt meer energie en zit lekkerder in je vel.
- Je immuunsysteem krijgt een boost! Je bent gezonder.
- Je gasrekening gaat omlaag. Je bespaart geld.
Weetjes
- Gemiddeld douchen mensen in Nederland bijna 9 minuten. Maak je daar 5 minuten van, dan bespaar je niet alleen veel water, maar ook gas. Want juist het opwarmen van het water kost veel energie. Je bespaart zo maar liefst 15.000 liter water en 60 m3 gas op jaarbasis!
- Gebruik je een waterbesparende douchekop, dan bespaar je daar nog eens 20% water en energie bovenop.
- En wist je dat warm douchen helemaal niet goed is voor je huid en haar? Het beschermende vetlaagje wordt weggespoeld. Je huid droogt ervan uit. En in de winter is de luchtvochtigheid vaak al heel laag. Dat zorgt voor vervelende huidproblemen.
WEEK 3 | DIT KWAM ER LANGS
Samen zetten we mooie grote en kleine stappen. Hieronder een hele kleine greep uit alles wat langs kwam in de mail, instagram en facebook over week 3.
















