Weekuitdaging 10
Eet lekker vega
WEEK 10 : Wat gaan we doen?
Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.
Maar hoe zorg je nou dat je eindelijk eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van deze week over.
We doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt.
Hij is simpel.
Go Vegetarian!
Powered by plants
Waarom?
Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum). Deze video van de NOS laat het in anderhalve minuut zien.
Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat.
Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).
De stap
Eet een week geen vlees en vis. Ook hier geldt onze succesformule: ga niet alleen minderen, maar maak het leuk en lekker. Dat is in dit geval gelukkig makkelijk. Schrijf je in voor de Nationale Week zonder Vlees en je ontvangt direct een magazine met de heerlijkste recepten.


Stapje kleiner?
Is dit een te grote uitdaging voor je? Kies er dan voor om minstens één dag meer dan je normaal doet geen vlees of vis te eten.
Is dit peanuts?
Eet je al vega? Ga deze week dan vegan en laat ook zuivel en eieren staan. Inspireer anderen in en buiten deze community met likkebaardend lekkere gerechten zonder vlees en vis of helemaal plantaardig.
Gebruik daarbij dezelfde tips als die je vorige week bij KlimaatGesprekken hebt kunnen leren: zonder wijzend vingertje, maar door empathisch te zijn, te luisteren én te laten zien wat het jou oplevert. Ga uit je overtuigstand of je bang-maak-stand en in je verleidstand. Hap.
Tips
- Meld je aan bij de Nationale Week zonder Vlees.
- Kijk het hele filmpje met Isabel Boerdam voor meer inspiratie en mythbusters over vlees eten.
- Meer weten waarom vegetarisch of veganistisch eten goed is voor je gezondeheid? Kijk hier.
- Denk je dat je vlees nodig hebt om goed te presteren? Kijk dan eens deze trailer van de docu The Game Changers.
- Geef je groentes een hoofdrol, in plaats van een bijrol. Bijvoorbeeld door ze te grillen. Of kijk naar de lekkere recepten van de Hippe Vegetariër of bijvoorbeeld Ottolenghi (niet alles is vega, dus even opletten wat je kiest).
- Kies voor ‘sauzige’ gerechten en vervang het vlees door vleesvervangers. Het meeste vlees krijgt zijn smaak van de saus en de kruiden. Structuur is bij genieten van eten ook belangrijk. De specifieke structuren van vlees en vis worden steeds beter geïmiteerd. Niet van echt te onderscheiden.
- Van vrijwel alle soorten vlees zijn er ondertussen hele respectabele vleesvervangers te vinden. Van hamburger tot visstick. Zelfs van die oh zo lekkere bitterballen. Kijk maar eens naar deze heerlijke borrelplank. De vegetarische slager heeft trouwens ook geweldige vegan bitterballen.
- Deel jouw favoriete diervriendelijke recepten op onze Facebook en Instagram .
Beloning
- Duurzaam: Directe impact op de CO2-uitstoot.
- Gezond: veel vooral rood en bewerkt vlees eten is niet zo gezond. Een dagje minder of helemaal stoppen doet je lijf dus goed. Als je vegetarisch eet is de kans ook groter dat je meer groenten gaat eten en dat is zeker goed voor je!
- Geluk: want door geen vlees te eten draag jij niet bij aan het dierenleed in de vleesindrustrie.