• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 10 – 2023 – Eet lekker vega

22 december 2022

Weekuitdaging 10
Eet lekker vega

WEEK 10 : Wat gaan we doen?

Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.

Hoe zorg je nou dat je echt eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van deze week over.

We doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt. 

Go Vegetarian!
Powered by plants

Waarom?

Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum).  

Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat.

Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).

De stap

Eet een week geen vlees en vis. Ook hier geldt onze succesformule: ga niet alleen minderen, maar maak het leuk en lekker. Dat is in dit geval gelukkig makkelijk. Schrijf je in voor de Nationale Week zonder Vlees en je ontvangt direct een magazine met de heerlijkste recepten.

Stapje kleiner?

Is dit een te grote uitdaging voor je? Kies er dan voor om minstens één dag meer dan je normaal doet geen vlees of vis te eten.

Is dit peanuts voor je?

Eet je al vega? Ga deze week dan vegan en laat ook zuivel en eieren staan. Inspireer anderen in en buiten deze community met likkebaardend lekkere gerechten zonder vlees en vis of helemaal plantaardig.

Tips

  • Meld je aan bij de Nationale Week zonder Vlees.
  • Kijk het hele filmpje met Isabel Boerdam voor meer inspiratie en mythbusters over vlees eten. 
  • Meer weten waarom vegetarisch of veganistisch eten goed is voor je gezondheid? Kijk hier.
  • Denk je dat je vlees nodig hebt om goed te presteren? Kijk dan eens deze trailer van de docu The Game Changers.
  • Geef je groentes een hoofdrol, in plaats van een bijrol. Bijvoorbeeld door ze te grillen. Of kijk naar de lekkere recepten van de Hippe Vegetariër of bijvoorbeeld Ottolenghi (niet alles is vega, dus even opletten wat je kiest). 
  • Kies voor ‘sauzige’ gerechten en vervang het vlees door vleesvervangers. Het meeste vlees krijgt zijn smaak van de saus en de kruiden. Structuur is bij genieten van eten ook belangrijk. De specifieke structuren van vlees en vis worden steeds beter geïmiteerd. Niet van echt te onderscheiden.
  • Van vrijwel alle soorten vlees zijn er ondertussen hele respectabele vleesvervangers te vinden. Van hamburger tot visstick. Zelfs van die oh zo lekkere bitterballen. Kijk maar eens naar deze heerlijke borrelplank. De vegetarische slager heeft trouwens ook geweldige vegan bitterballen.

Beloning

  • Duurzaam: Directe impact op de CO2-uitstoot.
  • Gezond: veel vooral rood en bewerkt vlees eten is niet zo gezond. Een dagje minder of helemaal stoppen doet je lijf dus goed. Als je vegetarisch eet is de kans ook groter dat je meer groenten gaat eten en dat is zeker goed voor je!
  • Geluk: want door geen vlees te eten draag jij niet bij aan het dierenleed in de vleesindrustrie. 

Fitboy - column week 10

Ik volg de FaceBook-pagina van een veganistische fitboy. Voor wie het niet weet (zoals ik, een paar weken terug): een fitboy is een jongeman met een zeer gezonde levensstijl - een fitte boy dus. Met een lijf als een standbeeld van een Griekse god: biceps als kabeltouwen, buikspieren die door Leonardo da Vinci persoonlijk in marmer lijken te zijn gebeiteld.

Of anders kent de fitboy iemand die goed is met het foto-bewerkingsprogramma Photoshop. Dat kan natuurlijk ook.

Maar als de foto echt is, dan is die fitboy zo ongeveer alles wat ik níet ben. Ik zal daarom zijn voorbeeld niet volgen en dus geen foto van mezelf plaatsen met ontbloot bovenlijf. Want daar doe ik echt niemand meer een plezier mee.

Maar goed, ik kom bij die vega-fitboy terecht omdat ik wil weten of ik, als sporter, extra eiwitten nodig heb als ik veganistisch ga eten. Het antwoord is te lang om hier te herhalen, en bovendien verschillen – zacht gezegd – de meningen erover. Wil je meer weten? Google is je vriend. Of liever Ecosia, de zoekmachine waarmee je bomen plant.

Maar ik dwaal af. Mijn tocht naar het veganisme begint een paar jaar terug, als we hier thuis besluiten om geen vlees meer te kopen van de kiloknaller. Want dat is echt niet duurzaam, en bovendien een bron van veel dierenleed.

We gaan over op biologisch vlees (met drie sterren voor dierenwelzijn) en op vleesvervangers. Een jaar later besluit ik helemaal geen vlees meer te eten, tenzij dat verwerkt zit in gezinsgerechten zoals chili con carne of lasagne. Want het is me teveel gedoe om voor mezelf één apart vegetarisch potje te koken.

Inmiddels heb ik weer een volgende stap gezet, en heb ik ook die gezinsgerechten waarin vlees zit afgezworen. Al ben ik nog niet helemaal honderd procent vegetariër, omdat ik nog wel vis eet als dat in gezinsgerechten verwerkt zit. Zoals pasta met tonijnsaus. Omdat ik geen zin heb om een apart potje alleen voor mezelf… nou ja: omdat ik geen zin heb in gedoe dus.

Afgelopen januari besluit ik aan ‘veganuari’ te gaan doen: de hele maand veganistisch eten. Nou lukt dat uiteraard niet in één keer. Tenminste, niet bij mij. Maar inmiddels ben ik al wel veganist bij het ontbijt en bij de lunch. Bij het avondeten ben ik pescotariër (geen vlees, wel vis), en mijn gezinsleden zijn flexitariërs (niet bij elke maaltijd vlees).

Kun je het allemaal niet meer bijhouden, dan ben je in goed gezelschap: ook ik raak het spoor wel eens bijster. Ik gewone-mensentaal komt het er op neer dat ik probeer om veganist te worden. En een fitboy.

Rob Voorwinden

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0