Weekuitdaging 10
Eet lekker vega
WEEK 10 : Wat gaan we doen?
Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.
Hoe zorg je nou dat je echt eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van deze week over.
We doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt.
Go Vegetarian!
Powered by plants
Waarom?
Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum).
Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat.
Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).
De stap
Eet een week geen vlees en vis. Ook hier geldt onze succesformule: ga niet alleen minderen, maar maak het leuk en lekker. Dat is in dit geval gelukkig makkelijk. Schrijf je in voor de Nationale Week zonder Vlees en je ontvangt direct een magazine met de heerlijkste recepten.
Stapje kleiner?
Is dit een te grote uitdaging voor je? Kies er dan voor om minstens één dag meer dan je normaal doet geen vlees of vis te eten.
Is dit peanuts voor je?
Eet je al vega? Ga deze week dan vegan en laat ook zuivel en eieren staan. Inspireer anderen in en buiten deze community met likkebaardend lekkere gerechten zonder vlees en vis of helemaal plantaardig.
Tips
- Meld je aan bij de Nationale Week zonder Vlees.
- Kijk het hele filmpje met Isabel Boerdam voor meer inspiratie en mythbusters over vlees eten.
- Meer weten waarom vegetarisch of veganistisch eten goed is voor je gezondheid? Kijk hier.
- Denk je dat je vlees nodig hebt om goed te presteren? Kijk dan eens deze trailer van de docu The Game Changers.
- Geef je groentes een hoofdrol, in plaats van een bijrol. Bijvoorbeeld door ze te grillen. Of kijk naar de lekkere recepten van de Hippe Vegetariër of bijvoorbeeld Ottolenghi (niet alles is vega, dus even opletten wat je kiest).
- Kies voor ‘sauzige’ gerechten en vervang het vlees door vleesvervangers. Het meeste vlees krijgt zijn smaak van de saus en de kruiden. Structuur is bij genieten van eten ook belangrijk. De specifieke structuren van vlees en vis worden steeds beter geïmiteerd. Niet van echt te onderscheiden.
- Van vrijwel alle soorten vlees zijn er ondertussen hele respectabele vleesvervangers te vinden. Van hamburger tot visstick. Zelfs van die oh zo lekkere bitterballen. Kijk maar eens naar deze heerlijke borrelplank. De vegetarische slager heeft trouwens ook geweldige vegan bitterballen.
Beloning
- Duurzaam: Directe impact op de CO2-uitstoot.
- Gezond: veel vooral rood en bewerkt vlees eten is niet zo gezond. Een dagje minder of helemaal stoppen doet je lijf dus goed. Als je vegetarisch eet is de kans ook groter dat je meer groenten gaat eten en dat is zeker goed voor je!
- Geluk: want door geen vlees te eten draag jij niet bij aan het dierenleed in de vleesindrustrie.
Fitboy - column week 10
Ik volg de FaceBook-pagina van een veganistische fitboy. Voor wie het niet weet (zoals ik, een paar weken terug): een fitboy is een jongeman met een zeer gezonde levensstijl - een fitte boy dus. Met een lijf als een standbeeld van een Griekse god: biceps als kabeltouwen, buikspieren die door Leonardo da Vinci persoonlijk in marmer lijken te zijn gebeiteld.
Of anders kent de fitboy iemand die goed is met het foto-bewerkingsprogramma Photoshop. Dat kan natuurlijk ook.
Maar als de foto echt is, dan is die fitboy zo ongeveer alles wat ik níet ben. Ik zal daarom zijn voorbeeld niet volgen en dus geen foto van mezelf plaatsen met ontbloot bovenlijf. Want daar doe ik echt niemand meer een plezier mee.
Maar goed, ik kom bij die vega-fitboy terecht omdat ik wil weten of ik, als sporter, extra eiwitten nodig heb als ik veganistisch ga eten. Het antwoord is te lang om hier te herhalen, en bovendien verschillen – zacht gezegd – de meningen erover. Wil je meer weten? Google is je vriend. Of liever Ecosia, de zoekmachine waarmee je bomen plant.
Maar ik dwaal af. Mijn tocht naar het veganisme begint een paar jaar terug, als we hier thuis besluiten om geen vlees meer te kopen van de kiloknaller. Want dat is echt niet duurzaam, en bovendien een bron van veel dierenleed.
We gaan over op biologisch vlees (met drie sterren voor dierenwelzijn) en op vleesvervangers. Een jaar later besluit ik helemaal geen vlees meer te eten, tenzij dat verwerkt zit in gezinsgerechten zoals chili con carne of lasagne. Want het is me teveel gedoe om voor mezelf één apart vegetarisch potje te koken.
Inmiddels heb ik weer een volgende stap gezet, en heb ik ook die gezinsgerechten waarin vlees zit afgezworen. Al ben ik nog niet helemaal honderd procent vegetariër, omdat ik nog wel vis eet als dat in gezinsgerechten verwerkt zit. Zoals pasta met tonijnsaus. Omdat ik geen zin heb om een apart potje alleen voor mezelf… nou ja: omdat ik geen zin heb in gedoe dus.
Afgelopen januari besluit ik aan ‘veganuari’ te gaan doen: de hele maand veganistisch eten. Nou lukt dat uiteraard niet in één keer. Tenminste, niet bij mij. Maar inmiddels ben ik al wel veganist bij het ontbijt en bij de lunch. Bij het avondeten ben ik pescotariër (geen vlees, wel vis), en mijn gezinsleden zijn flexitariërs (niet bij elke maaltijd vlees).
Kun je het allemaal niet meer bijhouden, dan ben je in goed gezelschap: ook ik raak het spoor wel eens bijster. Ik gewone-mensentaal komt het er op neer dat ik probeer om veganist te worden. En een fitboy.
Rob Voorwinden