Weekuitdaging 12
Doe de voorjaarsschoonmaak
WEEK 12 : Wat gaan we doen?
Jaaa, de lente is begonnen! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. Nee, na deze week doen we dat zelfs met een schoon geweten! We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone.
Niet alleen door vanaf nu ecologisch verantwoorde middelen te gaan kopen, maar ook door ze zelf te gaan maken.
Dat is beter voor de portemonnee, voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Je zult versteld staan over wat je kunt bereiken met een set producten die je normaal alleen maar tijdens het koken gebruikt!
Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. Succes!
Op sokken door je huis sloffen
is natuurlijk ook schoonmaken...
Kleine stap
- Zet de leesbril op, ga eens door je keukenkastjes heen om een beeld te krijgen wat voor schoonmaakmiddelen jij in huis hebt. Lees de etiketten.
Een goede aanwijzing voor 'vieze middelen' (= middelen met veel vluchtige organische stoffen, zoals chloor) is de waarschuwingen die erop staan, in een rood omrande 'ruit'. Bij chloor zie je bijvoorbeeld een label met een dode boom en dode vis, dat betekent 'milieugevaarlijk'. Maar er zijn ook waarschuwingen die gaan over gezondheidseffecten, bijvoorbeeld als je ze inademt. Die wil je waarschijnlijk ook liever niet gebruiken. Een aanwijzing voor 'schone' middelen is een Ecokeurmerk, zoals het EU-Ecolabel.
- Bepaal welke middelen je wilt blijven gebruiken en welke je direct wilt vervangen. Vervang er één door een ecologische variant.


Stapje groter
- Maak nu een volledig lijstje met al je schoonmaakmiddelen en bepaal: is dit ecologisch verantwoord? Of niet?
- Zo niet: zoek dan naar een 'duurzaam alternatief' of zelfs een 'zelf maak- alternatief'. Want wist je dat je ook hele effectieve schoonmaakmiddelen zelf kunt maken van bijvoorbeeld schoonmaakazijn en baking soda?
- Neem je voor om elke keer dat er een middel op is, dit voor een duurzamere variant van je lijstje te vervangen.
- Besluit je te willen stoppen met het gebruik van bepaalde middelen, zoals chloor? Gooi ze nooit zomaar weg. Middelen met een waarschuwing horen waarschijnlijk bij het klein chemisch afval.
- Let hierbij ook op de dosering: vaak is de helft al genoeg. Dat geldt ook voor je watergebruik - met een emmertje water minder is je schoonmaakactie misschien wel net zo effectief. Probeert het maar eens!
Is dit peanuts voor je?
Wie kun jij inspireren om duurzamer schoon te maken? Ook horen we graag welke duurzame schoonmaaktips jullie hebben die mogelijk nog niet bekend zijn. Laat het ons weten via de onze besloten facebookgroep of deel het op Instagram.
Waarom?
Het klinkt als een vreemde tegenstelling, maar de meeste middelen waarmee we binnen het huis schoonmaken, maken de wereld buiten ons huis eigenlijk een beetje viezer. De gangbare schoonmaakmiddelen bevatten synthetische componenten die hun eigen sporen nalaten op huid, in huis en in de lucht. Denk aan allergische reacties, chemische reacties met andere stoffen en de hoeveelheid (plastic) afval die verpakkingen oplevert.
Deze synthetische componenten zijn niet altijd essentieel voor de werking en zijn eenvoudig te vervangen - moeder natuur is ons nog altijd een stapje voor en barst van de oplossingen. Met niet al te veel extra inzet is het bijvoorbeeld simpel om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.
Tips
- Kijk eens hier naar wat je allemaal schoon kunt krijgen met eenvoudige baking soda.
- Voor zelf maken biedt Nudge een mooi naslagwerk. Zie ook de pagina met ‘recepten’ om je eigen sanitairreinger te maken, hoe je kalk weghaalt van je douchekop en je oven schoonmaakt.
- Putje verstopt? Dit los je makkelijk op met baking soda, azijn en kokend water.
- Op de site van milieu centraal nog wat informatie over gebruiken van reguliere schoonmaakmiddelen.
- Meer weten over het Ecolabel? Kijk hier.
- Etherische oliën bieden perfecte frisse aanvulling op een effectief zelfgemaakt schoonmaakmiddel. Op die manier hoef je zelfs je speciale allesreiniger met lentebloesem niet te missen!
- Wist je dat die gele schuursponsjes veel microplastics loslaten? Google 'ecologische schuursponsjes' en vindt alternatieven. Hetzelfde geldt voor schoonmaakdoekjes.
- Meer weten? Lees dan eens het boek 'Super groen - Groene zeepjes & sopjes' van Fern Green.
Feitjes
- Wist je dat Chloor niet nodig is om je toilet schoon te maken. Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende.
- Heb je wel eens stilgestaan bij de inhoud van je stofzuigerzak? Die barst van de microplastics – niet bij het GFT doen dus, maar gewoon bij het restafval!
- Bij plassen in een wc die net met bleek is schoongemaakt kunnen chemische dampen vrijkomen!
- Een onderzoek in Michigan (Verenigde Staten) heeft ooit aangetoond dat een man in het huishouden zorgt voor 7 uur extra werk dan wanneer er geen man is.