Weekuitdaging 15
Ontdek je lekje
WEEK 15 : Wat gaan we doen?
Trek je beste camouflagepak uit de kast. Zet twee krijgersstrepen op je wang. We gaan op slurper-safaritocht in eigen huis! Welke grote energieslurpers kunnen we ontdekken? En hoe kunnen we het verbruik terugdringen (zonder in te leveren op het comfort van onze eigen natuurlijke habitat). Dat is niet alleen lekker duurzaam, maar ook lekker voor je energierekening. Levert je zo 100 euro per jaar op! Speur je mee?
WAAROM?
Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Dat wordt vaak opgeslurpt door een aantal apparaten. Als je weet welke, is het makkelijk om hierop te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een koelkast plus losse vriezer per jaar zo’n 110 euro kost (verbruik: 500 kWh). Verlichting in huis is goed voor 90 euro per jaar (390 kWh) en je televisie en stereo met apparatuur kost je 80 euro per jaar (350 kWh). Dat kan lager!
Een voorbeeldje: die bierkoelkast in de schuur is best handig, maar zo’n tweede koelkast is niet bepaald een eerste levensbehoefte. Die koelkast staat vaak onnodig lang aan. Slurp-alarm! Zet hem bijvoorbeeld alleen aan tijdens de barbecue of (lekker rigoureus) doe hem helemaal weg. Scheelt gelijk 190 kWh, oftewel 40 euro aan elektriciteit per jaar.
Meten is weten
DE STAP
Drie sluipslurpers die je vandaag nog kunt aanpakken:
1. In een gemiddeld Nederlands huishouden branden nog 24 gloei- en/of halogeenlampen. Vervang deze door ledlampen, die gebruiken 90% minder stroom en dat levert je 55 euro per jaar op. De aanschafkosten verdien je in ongeveer drie jaar terug. Enne… ledlampen zijn er tegenwoordig in allerlei (warme) kleuren en maten. Wij hebben het licht gezien!
2. Grote wasjes, kleine wasjes. Dat laatste doen we nog best vaak: gemiddeld is onze wasmachine maar voor twee derde gevuld. Zorg dat je altijd wast met een volle trommel en op 20 of 30 graden. Dat bespaart energie 100 kWh per jaar (25 euro) én water. Wassen op een lagere temperatuur kan prima met was die niet zo vies is (we gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet elke dag door de modder rolt). Toch een wilde dag gehad en vlekken in je kleding? Was dan wat warmer en met de eco-knop.
3. Terwijl jij ’s ochtends je koffie zit te slurpen, slurpt je koffiezetapparaat energie. Koffie klaar? Knopje uit. Doe dat met al je apparaten die je op dat moment niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan opladers die je in het stopcontact laat zitten. Ook op Standby verbruiken je apparaten trouwens nog energie, dus zet bijvoorbeeld ook je monitor of televisie helemaal uit.


STAPJE MEER
Krijg je mega veel energie van minder energieverbruik? Goed bezig! Dit kun je ook nog doen:
1. Wil je precies weten waar je sluipslurpers zitten? Schaf een slimme meter aan en koppel ‘m aan een energieverbruiksmanager-app of aan een apparaat. Je ziet zo waar je je energieverbruik (verder) kunt terugdringen. Meten is weten, dus nu je het ziet kun je nóg fanatieker worden. Check na een maand (in de app of op je energierekening) wat je hebt bespaard. Schouderklopje voor jou!
2. Kijken, kijken, dan pas kopen. Kijk goed naar nieuwe apparaten die je koopt. Check bijvoorbeeld eerst het energielabel. Die helpt je om een snelle vergelijking te maken qua energieverbruik. De meest zuinige apparaten hebben een donkergroen label. Bij sommige apparaten (zoals bijvoorbeeld wasmachines, koelkasten en beeldschermen) is dat A+++, bij de nieuwere labels (vanaf maart 2021) is A het meest duurzaam. Deze apparaten zijn zuiniger én goedkoper in gebruik. Kijk ook naar het formaat van het apparaat, want: hoe kleiner het apparaat, hoe minder energie het verbruikt.
Tips
- Was je regelmatig op een lage temperatuur? Was dan eens per maand op 60 graden met waspoeder met bleekmiddel (bijvoorbeeld beddengoed of handdoeken). Zo spoel je achtergebleven zeepresten weg en gaat je wasmachine langer mee.
- Hang je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Bij een B- of C- label wasdroger bespaar je dan jaarlijks 160 kWh (35 euro). En: je kleren blijven langer mooi.
- Toch liever in de droger? Centrifugeer dan op een hoog toerental en doe de wasdroger zo vol mogelijk.
- Heb je een koelvriescombi die ouder is dan 10 jaar? Vervangen die hap, want dat is een enorme energieslurper. Daar bespaar je ook nog eens 40 euro per jaar mee.
- Zet je vaatwasser op het eco-programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar (30 euro). Je hoeft de afwas niet voor te spoelen, veeg alleen eventuele etensresten weg.
- Verwarm je eten (zoals pasta of eieren) tot het kookpunt en zet dan de warmtebron lager. De temperatuur wordt namelijk niet hoger door de warmtebron hoger te zetten. Net zo snel klaar, minder energie! Bron: Pierre Wind
- Kook je op inductie? Een snelkookpan bespaart energie. Omdat de temperatuur sneller oploopt, is je eten sneller klaar.
- Inkoppertje, maar we noemen het toch: doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent.
Wil je nog meer besparen?
Ontdek hier of jij meer of minder energie verbruikt dan anderen die net zo wonen als jij.
Heb je een hoge energierekening? Kijk of een van deze grote energie-slurpers de boosdoener is.
Achtergrondinformatie
Hoe kies ik de juiste warmte van mijn ledverlichting?
Alles over energieverbruiksmanagers
Beloning
Met dank aan Veertje Heemstra (thecopyclub.nl), Sander Ekstijn (www.energie-u.nl) en Joanneke de Jongh (www.milieucentraal.nl)