Weekuitdaging 19
Sla 'm tot moes
WEEK 19 : Wat gaan we doen?
Liggen ze te verstoffen, die AH-moestuintjes of staan ze al uitgedroogd in je vensterbank? Heb je wel eens geprobeerd om er ook echt een plant uit te laten groeien? En gefaald? Je krijgt een nieuwe kans. Deze week maak je in een ommezwaai zelfs je eigen saladebar! En wees gerust, daar heb je de Albert Heijn natuurlijk helemaal niet voor nodig.
Leer je eigen
boontjes doppen!
Waarom?
Moestuinieren is in. En eerlijk is eerlijk, Albert Heijn is daarin een flinke aanjager geweest. Wat ons betreft zijn de AH-moestuintjes een verademing na de plastic troep zoals muppets, wuppies, beesies en mini’s. Dit jaar wordt nog extra ingegaan op het belang van biodiversiteit en de samenwerking tussen bloemen, planten en insecten. Supergoed! Alleen verdwijnt nog steeds het grootste deel van de AH-moestuintjes jammerlijk in de kliko. 😢
Wat gaan we doen? Met de handen in de aarde! Zelf je sperzieboontjes en courgette zaaien, water geven en oogsten maar. Even lekker ontspannen naast alle drukke werkzaamheden met de computer. Uit je hoofd en in je lijf. Je eigen (biologische) groenten verbouwen is niet alleen super zen, het is ook echt gezonder. Het wroeten in aarde verhoogt je weerstand. En het geeft meer bewustzijn van en respect voor ons voedsel. Respect ja, want het kost veel aandacht en liefde om uit dat ene zaadje een plant te laten groeien waar je uiteindelijk ook van kunt oogsten. Slakken die op de loer liggen. Teisterende droogte. Te veel of te weinig zon of voeding? Als het je lukt om uiteindelijk je eigen groente te oogsten, dan geeft dat zo’n kick! Woeha!
Kleine stap
Heb je de laatste AH-moestuintjes gescoord? Doe wat de actie aangeeft: je geeft de potjes water, zaait de zaadjes en zet ze in de vensterbank. De meeste zaailingen zullen snel verschijnen. Verwacht er verder niets van en bekijk hoe de plantjes te snel naar het licht toe groeien, lang en slap worden en elkaar gaan verdringen. Zie het als een prachtige les in wat plantjes nodig hebben - licht, water, ruimte, lucht en voeding - en wat er gebeurt als ze dat niet krijgen.
Gelukkig hoef je niet al deze slungels weg te gooien. Sommige kun je opeten als kiemgroente, zoals pluksla, andijvie, rucola, wortel, zonnebloem, radijs en dille. Lekker als garnering op een boterham.
Iets grotere stap
- Je gaat ervoor. Deze keer laat je de AH-moestuintjes niet beschimmelen of uitdrogen. Je gaat de uitdaging aan om er minimaal ééntje tot gezonde plant op te laten groeien. Zie hier diverse tips. Maar vergeet ook zeker niet de raadgeving van IVN stap voor stap op te volgen. Zaai binnen voor, verpot de plantjes snel, verplaats ze naar een koele en lichte slaapkamer, verpot ze weer en plant ze buiten uit. Koester ze. Geef ze al je liefde (je mag er ook voor zingen🙃). En natuurlijk water.
- Heb je geen moestuintjes liggen? Geen probleem. Met de simpele beginnerstips van Moesmeisje maak je heel eenvoudig je eigen saladebar. Mmmm. Het enige wat je nodig hebt: pluksla-zaadjes, (biologische) potgrond en een pot of bak. En natuurlijk een gieter om ze bij droog weer water te geven. Na zes weken kun je al oogsten! Tip: knip pluksla een paar centimeter boven de grond af en het groeit gewoon weer aan. Zo kun je er maandenlang van oogsten. En teel je liever komkommer of andere groenten? Hou je dan vooral niet in. Je kunt van alles in pot en bak telen.
Grote stap
Altijd al een stukje grond in je tuin willen vrijmaken voor een moestuin? Deze week ga je het doen. Yes! In dit webinar leer je stap voor stap hoe jij jouw eigen moestuintje begint. Met alle tips voor een gezonde bodem, de juiste zaden en tuingereedschap en natuurlijk om slakken te weren. Klaar voor het grote werk? Durf jij de bloemkool aan?



Tips en achtergronden
De voordelen van een eigen moestuin op een rijtje.
Aan de slag met de AH MoestuinMaatjes? IVN werkt samen met AH en geeft veel extra uitleg. En de makkelijke moestuin beschrijft hier hoe je uit je MoestuinMaatjes gezonde plantjes krijgt.
Heb je alleen een balkon? Moesmeisje geeft een webinar voor een moestuin in potten. Het kan!