Weekuitdaging 23
Mest je kledingkast uit
WEEK 23 : Wat gaan we doen?
De zomer lijkt eindelijk aangebroken… Goodbye winterkleren, hello zomerkleren! Tijd voor het opruimen van je kledingkast. Zodat korte broeken, jurkjes en shirtjes weer vooraan hangen. Maar we gaan verder. Wat normaal direct achter in de kast belandt, gaan we sorteren met een andere blik. Een duurzame blik.
Fast fashion isn't free,
someone somewhere is paying
Waarom?
Een duurzame en bewuste kledingkast levert veel op. Meer rust en ruimte. En als je weet wat je in de kast hebt hangen, koop je geen onnodige kledingstukken meer. Belangrijk, want de kleding-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende sector in de wereld. Als we zo doorgaan is de kledingindustrie in 2050 verantwoordelijk voor 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot!
Kleine stap
Deze week gaan we één categorie kleding helemaal uitpluizen. Je T-shirts of je broeken bijvoorbeeld. Stel je stuk voor stuk de vraag: Word ik er echt gelukkig van? Alles waarbij het antwoord volmondig ‘Ja’ is, mag terug de kast in. Vouw het netjes op (à la Marie Kondo). Dat geeft een opgeruimd gevoel én zorgt dat je kleding langer meegaat.
Kleding waar je niet per se blij van wordt, stop je in vier tassen. Kleding om weg te geven of te ruilen, kleding waaraan iets stuk is, items waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Die vierde tas kun je meteen naar een kledingcontainer bij jou in de buurt brengen. Bij de tips hieronder vind je alvast wat ideeën voor aanpak van de andere drie tassen. Later dit jaar komen we er uitgebreider op terug. Dus als je deze week niet veel tijd hebt, berg de drie tassen dan gerust even op.
Grote stap
Mest je hele kledingkast uit. Al je kleding, ja ook die doos op zolder en onder je bed! Gooi alle kleding op een hoop en sorteer. Wil je het houden of mag het weg? Zie verder bij de kleine stap.


Tas 1: Een tas om weg te geven of om te ruilen
Wat mag erin? Kleding die wel leuk is, maar die je toch niet meer draagt. We geven de kleding in deze zak een tweede kans. Je gaat er iemand anders blij mee maken. Dubbel plezier dus! Er zijn verschillende opties.
• Weggeven of ruilen met vrienden of bijvoorbeeld via een kettingkledingruil.
• Verkopen via Vinted, depop of Marktplaats.
• Doneren aan een kringloopwinkel of een goed doel, zoals het Leger des Heils of Sympany.
Deze tas kun je ook gebruiken bij een latere weekuitdaging, waarbij we van alles gaan ruilen.
Tas 2: Een tas om te repareren
Niemand wordt blij van kapotte of vieze kleding. Maar doe, voor je de kleding wegdoet, eerst een poging om het te repareren. Een klein gaatje in je shirt? Zonde om weg te gooien. Kleding repareren en ‘pimpen’ is zo gedaan. YouTube staat vol met DIY video’s! Of support je lokale kleermaker of een stomerij en laat het doen.
Deze tas kun je ook gebruiken bij een latere weekuitdaging, waarbij we allerlei spullen gaan repareren.
Tas 3: Een tas waar je iets nieuws van kunt maken
De inhoud van deze tas gaan we een nieuwe functie geven. Denk aan poetsdoeken, vulling voor je bokszak of kussens. Of als je handig bent, dan maak je van die oversized blouse een topje. Wederom: YouTube staat vol met creatieve ideeën.
Tas 4: De recycletas
Alles wat nu nog over is, mag in deze zak en kun je vervolgens in de textielcontainer doen. Gooi het nooit in de gewone vuilnisbak! Want de bedrijven die de textielcontainers op straat legen, sorteren jouw oude textiel met aandacht. Sommige kleding kan bijvoorbeeld toch nog tweedehands worden verkocht. Of het wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten, zoals isolatiemateriaal. Zonde als het wordt verbrand en als CO2 de lucht ingaat!
Tips
Er zijn tal van leuke en simpele manieren om je kledingkast te vernieuwen zonder steeds nieuwe kleding te hoeven kopen. Een paar ideeën.
- Meld je aan bij slow fashion season en krijg veel tips.
- Maak met wat je hebt eens nieuwe combinaties. Inspiratie nodig? Check de stylist Indiaan in je kast die allerlei tips geeft voor combinaties die echt bij jou passen. Kleding gaat immers over identiteit en het uitdrukken van wie jij echt bent!
- Sluit je aan bij een kettingkledingruil bij jou in de buurt. Je vult een zak en je krijgt een zak. Superleuk!
- Leen je kleding bij de kledingbibliotheek.
- Kleding repareren en ‘pimpen’ is zo gedaan. YouTube en Pinterest staat vol met DIY video’s!
- Koop tweedehands. Je zult je verbazen hoeveel leuke en hippe kleding er in vintage- en tweedehandskledingwinkels te vinden is. Liever een online variant? Probeer Vinted.
- Volg influencers voor je dagelijkse portie duurzame mode inspiratie zoals: https://www.instagram.com/letstalkslow/ of https://www.instagram.com/when_sara_smiles/ of https://www.instagram.com/lemonadeamsterdam/
Toch iets nieuws en duurzaams kopen?
Check bijvoorbeeld https://goodonyou.eco/ of
tearfund.nl/verhalen/duurzaam-shoppen-tips-voor-betaalbare-eerlijke-kleding
En ga voor duurzame shopping routes in Nederland naar:
http://www.dutchsustainablefashionweek.nl/
Overige weetjes en feitjes
Meer inzicht in wat je hebt? Bereken eens je closet mass index! Je zult versteld staan van de hoeveelheid kleding in je kast en daarna veel gerichter gaan shoppen.
Blik in de toekomst werpen?
Kim Poldner vertelt in 15 minuten hoe de toekomst van de mode-industrie eruit kan zien: duurzamer, eerlijker, leuker!
Beloning
Deze week is mede tot stand gekomen met hulp van Kim Poldner, professor circular business aan de Haagse Hogeschool.