• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 24 – 2023 – Pluk je wild

28 december 2022

Weekuitdaging 24
Pluk je wild

WEEK 24 : Wat gaan we doen?

We doen het eigenlijk al zonder dat we het weten: wildplukken! Het zit in onze genen, in de kern van ons DNA. Wij zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als onze voorouders voor de komst van de landbouw. Alleen nu op een iets andere manier. De eetbare natuur hebben we verruild voor een ander jachtgebied, de supermarkt. Lekker makkelijk, maar wel een beetje saai.

Deze week trekken we ons berenvel aan en halen de oermens naar boven. We gaan jagen en verzamelen! En overbodig te zeggen wellicht, maar jagen in deze tijd doen we natuurlijk gewoon op plantjes.

 

Buk en pluk de dag

Waarom?

We zijn er voor gemaakt, voor wildplukken. Onze handen zijn het beste gereedschap van het dierenrijk. We kunnen ermee onderzoeken, lospeuteren, knijpen en vastgrijpen. De toppen van onze vingers zijn zo gevoelig dat we er van alles mee kunnen voelen. En met onze armen kunnen we heel ver rijken. Plukken dus. 

Maar wat je zoal kunt plukken en eten? We zijn de kennis een beetje kwijt geraakt. Zonde. Want eten uit de natuur is niet alleen gratis, het is ook nog eens supergezond. En terwijl je je fit beweegt om je kostje bij elkaar te scharrelen kom je tegelijk heerlijk tot rust. In de natuur. Je leeft!

Wildplukken is gemakkelijker dan je denkt. Er is echt haast overal wel wat te vinden. Verslavend leuk!

Kleine stap

Pluk de ingrediënten voor tenminste één gerecht uit de natuur. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert. En verras je familie, huisgenoten of vrienden op een culinaire uitspatting. Zie hieronder voor wat ideetjes en recepten. En bekijk de tips en trucs om veilig te plukken natuurlijk.

Grotere stap

Pluk de ingrediënten voor een driegangen-menu. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht èn dessert. Maak er een feestje van! Smullen maar. 

Maak een notitie van jouw vindplaats voor volgend jaar. Wil je jouw kennis delen, zet dan ook jouw vondsten op de kaart van de Wildplukwijzer.

Let op

  • Plukken wordt gedoogd, maar is eigenlijk verboden. Weet dus waar je plukt. Heb je toestemming nodig? Pluk sowieso nooit teveel. Een bakje of een zakje is genoeg. Zodat andere mensen, maar natuurlijk ook de beestjes er nog van kunnen snoepen.
  • We zouden kunnen zeggen dat je niet te dichtbij wandelpaden moet plukken (ivm hondenpoep of plas), of op fabrieksterreinen (vaak vergiftigde grond). Of dat je ervoor zorgt dat in de gebieden waar veel vossen voorkomen (ivm de vossenlintworm) je liefst boven één meter plukt… Maar volgens Edwin Florès schrikken deze waarschuwingen meer af dan dat ze toevoegen. Het belangrijkst is dat je je oogst goed wast! 
  • Zorg ervoor dat je zeker weet met welke plant (of paddenstoel!) je te maken hebt. Wildplukken is niet zonder risico’s. Dus download een plantenherkeningsapp en check internet op eetbaarheid, of beter: volg een excursie bij een kenner.

Tips

  • Geïnspireerd door de wilde plukker uit het filmpje Edwin Flores? Kijk hier de hele masterclass die ik met hem opnam in het Flevopark Amsterdam. En kijk ook eens op zijn website, ga zelf met hem op excursie of laat je inspireren door een van zijn boeken. 
  • Installeer de app Wildplukwijzer op je telefoon voor het vinden voor de (door andere mensen aangeraden) wildpluk vindplaatsen. Gratis voor android of iOs.
  • Installeer in ieder geval een goede plantenherkenningapps op je telefoon om zeker te weten met welke plant je te maken hebt. Bijvoorbeeld Picturethis: gratis voor Android en iOS.  Pl@ntnet voor Android en iOS. Of PlantSnap, ook gratis voor Android en iOS.
  • Ga je op wildplukwandeling, bereid je dan voor. Maak een lijstje van wat je wilt plukken en maak de lijst liefst niet langer dan vijf items, zodat je van te voren weet wat je gaat plukken, waarvoor en waar je het vinden kunt.
  • Trek goede kleding aan tegen doorns en brandnetels. 
  • Neem een smartphone of opschrijfboekje mee om je vondsten te documenteren. Je weet dan precies waar je volgend jaar moet zijn. 

Recepten

Op internet zijn vele ideeën voor wildplukrecepten te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij de hippe vegetariër.  Afhankelijk van het seizoen kun je veel vinden in de natuur. Bereid je voor en zoek voordat je erop uittrekt naar recepten die lekker en haalbaar lijken. 

Wat wij eten in het filmpje:

Voorgerecht: Het is misschien een beetje wennen, maar beregezond. Wildpluksalade van duizendblad, hondsdraf, look zonder look, paardebloem, smalle weegbree, zevenblad, kleefkruid, madeliefjes, witte en rode klaverbloemen. Let op: van alle planten pluk je alleen de jongste net ontluikende blaadjes. Vanwege de bitterheid raden we tevens aan om er een lekkere zoete dressing bij te serveren 🙂

Vanwege de tijd sloegen wij een tweede voorgerecht even over, maar wat ook heel makkelijk te maken is, is een wildpluksoep. Gewoon een bouillonblokje, aardappel en uitje samen met een handvol wildpluk groenten en kruiden. Easy peasy. En serveer er stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter bij. Waarbij je de knoflook vervangt door look zonder look. Heerlijk!

Hoofdgerecht: Wij vonden hem lekker! De pasta pesto van brandnetel, zevenblad, hondsdraf en look zonder look (knoflookvervanger). Ook hier pluk je alleen de jonge blaadjes. Maak de pesto met de verse blaadjes verder volgens recept met bijvoorbeeld parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar andere noten zoals walnoten of hazelnoten (van de wildpluk van vorig jaar?) kunnen natuurlijk ook.

Nagerecht: Onze favoriet. Vlierbloesembeignets met fruit. Zoek op internet een receptje voor het maken van tempura beslag (met bloem, bier, peper en zout), doop de geplukte vlierbloesemschermen kort onder, laat ze even uitlekken en frituur in zonnebloemolie op 180 graden. Duw de vlierbloesems met een lepel onder, zodat ze rondom knapperig worden. Serveer met vruchten naar keuze en bestrooi met poedersuiker. De steeltjes zijn handig bij het eten, maar eet je beter niet op. Ze zijn heel licht giftig. 

Beloning

Deze week is mede tot stand gekomen met hulp van Edwin Florès.

Oermuts - column week 24

We gaan eten uit de natuur, hoera!

Tenminste, júllie gaan eten uit de natuur. De oermens in jezelf ontdekken, en zo. Ik twijfel nog. In de eerste plaats omdat ik, dankzij een vorige challenge van 52Wekenduurzaam, eindelijk een moestuin heb aangelegd. Best een prestatie, voor iemand zonder groene vingers. En daar kunnen we nu nèt de eerste oogst uit halen - super vers, super lekker en, oh ja, super duurzaam dus. En dan zou ik nu opeens de natuur in moeten hollen om dáár weer allerlei eetbaars bij elkaar te scharrelen? Hmwa….

In de tweede plaats, en dat is de belangrijkste reden, ben ik nogal angstig voor eten uit de natuur. Ik ben meer een oermuts dan een oermens, eigenlijk. Want in de natuur lopen dieren, en wie garandeert mij dat die dieren niet hebben geplast over de bessen / bramen / kruiden / whatever die ik ga opeten? Nou?

Lintworm

En dan moet ik nog maar hopen dat er geen vos over mijn geplukte eten heeft geplast, want die dieren zijn nogal eens besmet met de vossenlintworm. En dat wormpje is niet echt aardig voor de mens. (Google het maar eens, maar misschien niet vlak voor het eten). Daarom wordt ook aangeraden om je eten op minimaal veertig centimeter hoogte te plukken, want hoger dan dat kan de vos niet plassen. Dat schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn, door iemand in een witte jas met een meetlint. En een vos met hoge nood.

Jam

Ik weet tot nu toe slechts één keer per jaar de oermuts in mezelf te bedwingen, en dat is in de herfst. Dan vallen er in de duinen bij onze camping emmers vol heerlijke bramen te plukken. Dat doen we dan ook, waarna we die met geleisuiker doodsimpel tot jam koken. En inderdaad: koken, dus op honderd graden. Terwijl de vossenlintworm al bij zestig graden de geest geeft. (Ja, dat heb ik gegoogeld. Ik zei toch dat ik een muts was).

Ecosia

Overigens: ‘Google’ is hier gewoon een algemeen woord voor ‘zoeken op internet’. Want in feite gebruik ik de zoekmachine Ecosia - een tip van een van de andere deelnemers aan 52Wekenduurzaam. Het bedrijf achter deze zoekmachine investeert de winst in de aanplant van bomen over de hele wereld. Werkt prima. (Die zoekmachine dan). (En de aanplant van de bomen ook, neem ik aan). Maar dit terzijde.

Koffiemelk

Maar goed, terwijl we nog lekker eten van de zelfgemaakte jam van vorig jaar, bedenk ik me dat ik misschien wat eetbaars kan plukken uit de natuur op de camping zélf. Want daar durven vossen niet te komen, toch? Totdat er bij de caravan ‘s avonds na de koffie – ik verzin dit niet - een vos op tafel springt om de koffiemelk op te lebberen. Nee, die oermens houdt zich nog wel even verborgen, diep in mezelf.

Waren vossen maar net zulke bange mutsen als ik.

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0