Weekuitdaging 25
Wake up before you go go
WEEK 25 : Wat gaan we doen?
Het ochtendgloren, de morgenstond. Het krieken van de dag heeft iets magisch. Hoe is jouw ochtendvibe? Ben jij een vroege vogel, een nachtuil of iets er tussenin? Eén ding is zeker. Hoe je opstaat, zet de toon voor de hele dag. Een bewuste start in de ochtend kan zelfs bij dragen aan het maken van duurzame keuzes.
Hoe dat zit? Door iets meer ruimte en rust te creëren aan het begin van je dag, geef je jezelf de mogelijkheid om wakker je leven in te stappen. In plaats van op de automatische piloot. Is dit ook weggelegd voor verstokte snoozers? En welk ochtendritueel past bij jou? Dat gaan we vanaf 21 juni, de langste dag van het jaar, aan den lijve ondervinden.
Early to bed and early to rise
makes a man healthy, wealthy, and wise
Waarom?
Ontdek het ritme dat bij jou past
Er is veel geschreven over het effect van een bewuste start van de dag (zie tips). Ken je dat? Dat je net te lang blijft liggen, gehaast opstaat en de rest van de dag achter de feiten aanloopt? Met een kleine inspanning kun je daar verandering in aanbrengen, vooral als je voor overzichtelijke stappen kiest. De kunst is om een gezond ritme te vinden dat bij jou past. Hoe je ook biologisch geprogrammeerd bent.
Wat vroeg opstaan in jouw leven betekent is geheel aan jou. Het kan al een idee zijn om een tijdje elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Als je vanuit je hart weet dat je iets wil veranderen, dan kun je jezelf trainen om je aandacht erbij te houden. Niet op wilskracht of door keihard te gaan werken, maar vanuit de wens om iets te betekenen voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld.
Wat zijn de ingrediënten voor een ondersteunende routine?
- Een heldere motivatie (bedenk wat je wil bereiken met je practice)
- Regelmaat vinden in de tijd dat je naar bed gaat en opstaat
- Bewegen (yoga, emotional bodywork, chi-kung, hardlopen, fietsen, de natuur in)
- Mediteren (begeleid of onbegeleid, alleen, samen of met een app)
Kleine stap
Wat wij een inspirerende start van de dag vinden is Moves & Meditation van DailyLifeBytes. Al enkele jaren geeft Emotioneel Lichaamswerk trainer Anne Karen Bakker elke werkdag fijne online ochtendsessies met lichaamsgerichte oefeningen en begeleide meditaties. Doe met ze mee, of vind een ander mooi moment van de dag dat past bij jou.
Grote stap
Besluit om een maand op een vaste tijd op te staan. Ontwerp je eigen ochtendritueel (zie ingrediënten) en maak er een rooster van dat goed voor jou kan werken, bijvoorbeeld:
06.45 uur de wekker gaat, opstaan
06.55 uur zet een kopje thee of drink een glas warm water
07.00 uur 10 minuten oefeningen doen, 5 minuten stilzitten, paar minuten schrijven
07.15 uur ontbijt en ga verder met de dag zoals je het gewend bent
Hoe je het ook inricht, je hebt de grootste kans van slagen als je met jezelf afspreekt dit een bepaalde tijd (minimaal 3 weken) te gaan doen. En door te kiezen voor kleine veranderingen. Zo kun je ontdekken hoe het doorwerkt voor de kwaliteit van jouw dagelijks leven.
Voor een extra frisse dagstart: durfde je het in week 3 nog niet aan? Probeer het dan nu eens. Douche aan het einde van je ochtendroutine koud (af).
Tips
Lees hier meer over de positieve impact van een ochtendgewoonte:
- Studie: nachtbrakers kunnen hun lichaamsklok ‘omscholen’ om hun mentaal welzijn en prestaties te verbeteren
- Boek: mijn ochtendroutine; hoe succesvolle mensen elke dag geïnspireerd starten
- Artikel: wat er gebeurde toen ik het ochtendschema van Benjamin Franklin een maand volgde
- Boek: Miracle Morning, 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur in de ochtend
Stoist - column week 25
Ik ben een stoïst. Tenminste, ik probeer er een te zijn. Want het stoïsme is een levenshouding waar je – volgens mij - dagelijks naar moet streven. En de ene dag lukt dat beter dan de andere.
Over wat stoïsme precies is, kan je hele boeken schrijven. Lezen ook, trouwens, en ik kan het aanbevelen. Het heeft mijn leven in elk geval verrijkt. Maar de kern van het stoïsme is in één zin uit te leggen: ‘Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar je kunt wél kiezen hoe je daar op reageert’.
Zeurneuzen
Mensen die voordringen, mensen die je niet laten uitpraten, mensen die bot en vervelend zijn, zeikers, zeurneuzen: je gaat ze allemaal tegenkomen in het leven. Soms zelfs tegelijk en op één dag.
Ook lekke fietsbanden, vertraagde treinen, koorts en medische aandoeningen en, uiteindelijk, de dood, zijn een vast onderdeel van het leven. Je kunt er boos om worden, maar dat heeft weinig zin want het gebeurt toch. Wie nooit een lekke band heeft, heeft geen fiets, en wie niet dood gaat heeft nooit geleefd. Maak je er niet boos over, maar probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Trucs
Dat is allemaal natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het mooie van stoïsme is dat je er gratis een heleboel praktische trucs voor krijgt. Eentje is dat je ’s ochtends de dag voorbereidt.
De Romeinse keizer en beroemde stoïst Marcus Aurelius deed het al. Hij bedacht zich ’s ochtends welke zeurende, veeleisende en irritante mensen hij die dag zou gaan tegenkomen, en hoe hij op ieder van hen zou reageren. En hij probeerde, trouwens, ook een beetje oog hebben voor waaróm hij die mensen zeurend, veeleisend en irritant vond. Want misschien hadden ze wel een punt. Kijk, zó toont zich de ware keizer.
Slagregen
Zonder mezelf nu tot keizerlijke proporties te willen opblazen probeer ik, hier op mijn eigen postzegel, hetzelfde te doen. Vooral op dagen met verplichtingen of onvermijdelijkheden waar ik tegenop zie, bedenk ik me wat er kan gebeuren en hoe ik daar dan mee om zal gaan.
Dat kan ik best uitbreiden met denken over duurzaamheid. Op welke momenten kan ik bijvoorbeeld in de verleiding komen om toch maar de auto te pakken in plaats van de fiets? (Het magisch woord is ‘slagregen’). En wat zal ik doen met de kliekjes van gisteren? In de kliko mikken en wat nieuws koken (slecht voor de duurzaamheid, goed voor de sfeer aan tafel), of toch maar opbakken (andersom)?
Bier
En natuurlijk, deze voorbeelden zijn heel klein bier. Maar ook bij de grotere uitdagingen in het leven (van een scheiding, overlijden in de nabije familie tot een enge ziekte) (allemaal gelukkig alweer geruime tijd achter de rug) vind ik steun bij het stoïsme. Het helpt me simpelweg om rustiger in het leven te staan.
Stresskip
Mijn huisgenoten die dit lezen vragen zich inmiddels af over wie ik het in he-mels-naam heb. Want zij kennen mij als een eersteklas stresskip die schrikt van zijn eigen schaduw, die makkelijk dagen achter elkaar kan sjacherijnen om tussendoor op nucleaire wijze te exploderen om een gemorst glaasje water. Tegen deze beste, fijne, lieve huisgenoten zou ik willen zeggen: wees maar blij dat ik een stoïst probeer te zijn.
Anders was het allemaal nog veel erger.
Rob Voorwinden