Weekuitdaging 27
Oeps!
WEEK 27 : Wat gaan we doen?
Hey, ben je daar? Doe je nog mee?
De eerste helft van het jaar zit er weer op, hoog tijd voor reflectie! Ben je iedere week weer benieuwd naar de nieuwe uitdaging? Begin je vol goede moed en versloft het toch al snel? Of merk je zelfs stiekem dat je onderweg ergens bent afgehaakt? Oeps…
Oeps ja. Niet meer en niet minder. Hè hè, het mag af en toe ook wel eens even niet lukken.
Deze week nodigen we je uit om stil te staan bij je successen, je strubbelingen of de momenten waarop je afhaakte. Wat zijn jouw guilty pleasures en klimaatspagaten? Wat zijn jouw oeps-momentjes?
Wist je dat van 9-11 juli het Duurzame Weekend in Utrecht wordt georganiseerd? Dit weekend zit boordevol inspirerende lezingen, workshops en performances over duurzamer leven! Wil je ons ontmoeten? Duurzaam daten? En samen met ons nadenken over welke toffe uitdagingen we in de tweede helft van 2021 kunnen aangaan? Wij staan er op zaterdag en zondag van 12-18 uur.
Better an oops,
than a what if
Waarom?
Wij zijn de laatste die je zullen veroordelen als het even tegen zit met jouw weg naar een duurzamer leven. Big changes start with small steps! Iedereen leidt een ander leven. En iedereen die duurzamer wil leven heeft zijn eigen onderzoek te doen, zijn eigen uitdagingen aan te gaan, die soms goed en soms wat minder goed aansluiten.
Veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog, ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van verandering. 95% van onze keuzes maken we onbewust. Op basis van prikkels uit de omgeving. En die omgeving verleidt ons maar al te vaak tot het maken van niet echt duurzame keuzes…
Misschien heb je wel gemerkt dat je in drukke periodes makkelijk in oude patronen verzandt? Je brein neemt dan de bekende ingesleten routes. Dat geeft niks, mag best: dan functioneer je even op de automatische piloot. Om nieuw gedrag aan te leren en dus een duurzamere shortcut in je brein aan te leggen is aandacht en herhaling nodig. En welke leerstrategie werkt bij jou?
- Helpt het als iemand je herinnert aan je duurzame voornemen?
- Heb je een stok achter de deur nodig? Of juist een beloning?
- Werkt voor jou stap-voor-stap of juist de rigoureuze aanpak?
- Maak bij het aanleren van een nieuwe gewoonte een soort ritueel: Als ik… dan doe ik…
- Besef dat voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt er 30-40 herhalingen nodig zijn.
Kleine stap
Sta deze week stil bij jouw stappen naar een duurzamere leefstijl: welke uitdagingen van het afgelopen half jaar blijken inmiddels duurzame veranderingen geworden in je dagelijks leven? Wat waren de momenten waarop je het moeilijk had? Veranderen begint met bewustzijn.
Omdat schrijven helpt bij een bewust veranderproces hebben we een formulier met reflectievragen voor je gemaakt. Vier je successen, maar ga ook niet voorbij aan jouw oeps-momenten, deel ze met bekenden en inspireer anderen.
Grote stap
Onderzoek naast je succes- en oepsmomenten ook je guilty pleasures en klimaatspagaten. Bekijk voor meer achtergrondinformatie het filmpje met Klimaatpsycholoog Jeanine Pothuizen.
Ga het gesprek aan met je omgeving over jouw passende leerstrategie naar een duurzamere leefstijl. Heb je al een buddy, een maatje waarmee je de uitdagingen samen aangaat? Iemand die je scherp houdt en motiveert? Zorg je voor een beloning? Dat je niet te streng voor jezelf bent en dat je het leuk maakt?


Tips
Wil je meer weten over de achtergronden van (duurzaam) gedragsverandering?
Blogs en inspiratie vanuit de klimaatpsychologie:
https://www.klimaatpsychologie.com/post/klimaat-en-het-brein
https://www.klimaatpsychologie.com/post/als-professional-heb-je-meer-impact
https://www.klimaatpsychologie.com/inspireren?pgid=ke37r7yg-079065f5-a4b6-40e8-ac2a-f89d361277d4
Meedoen met KlimaatGesprekken of klimaatcoach worden?