Weekuitdaging 28
Fix It!
WEEK 28 : Wat gaan we doen?
Kapotte printer, haperend scheerapparaat, gescheurde spijkerbroek of gebroken beachballset… Je hebt vast zoiets in huis, waarvan je van plan bent om een nieuwe aan te schaffen. Soms is het gemakzucht en maak je de beslissing in een opwelling. Soms denk je gewoon: vervangen is makkelijker dan genezen. In deze wegwerpwereld word je sowieso verleid tot het doen van aankopen. Nieuwer, groter, beter? Meestal niet een duurzame keuze. Je voelt dat de schoen wringt. Maar kan het ook anders? Natuurlijk! Handige Harry’s en Harriëttes opgelet.
We gaan het fixen!
Ik heb het nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan
Waarom?
Om te komen tot een circulaire samenleving waar grondstoffen niet uitgeput raken en afval niet bestaat hebben we nog veel stappen te zetten. Eerder vertelden we over de 5 R’en: Refuse (week 6), reduce (week 8), re-use, recycle en rot. We voegen nog één extra R aan het rijtje toe. De R van Repair. Die past natuurlijk bij de R van re-use, want door te repareren geef je je spullen een tweede leven. En als je naar een lokale reparateur gaat, geef je ook een boost aan de economie. Bovendien voel je je trots en geef jij natuurlijk het goede voorbeeld aan mensen om je heen.
Best bizar toch dat er zoveel spullen zijn die nieuw vaak goedkoper zijn dan wat een reparatie zou kosten? Dat vinden gelukkig steeds meer mensen. Er wordt daarom gewerkt aan het ‘recht op reparatie’. Daar werden kamervragen over gesteld.
Kleine stap (twee linkerhanden)
Zoek iets eenvoudigs in of rond je huis dat je kunt repareren. Een kapotte pollepel of schaar? Zoek een DIY (do it yourself) REPAIR filmpje op YouTube. Let’s fix it! Kun je het zelf niet fixen, dan zoek je op repareer.com naar een lokale reparateur.
Heb je in week 23 meegedaan met het uitmesten van je kledingkast? En staat de zak met gescheurde, kapotte kleding te wachten op een vervolgactie? Nu ga je ermee naar de kleermaker, of misschien kom je zelf (met behulp van good old YouYube) ook wel een heel eind.
Grote stap (één rechterhand)
Je gaat een stapje verder. Je draait je rechterhand er niet voor om. Je herstelt je eigen kleding. Je plakt je band. Je doet het haast allemaal zelf. En mis je een onderdeel, kijk dan eens op fixpart.nl. Grote kans dat zij het hebben!
En lukt het toch niet helemaal? Dan zoek je op repareer.com naar een lokale reparateur die je verder kan helpen.
Denk eens na: Heb je kapotte apparatuur, een verouderde laptop die je kunt laten opwaarderen, een telefoon met een zwakke accu? Check je garantie, ga naar het Repair Café, Macleasy (zie tips) of een of andere handige Harry of Harriëtte. Let’s fix it!
Vet grote stap (twee rechterhanden)
Nieuw bed of bank, een nieuwe keuken kopen? No way! Op marktplaats is zoveel te vinden en vaak gratis af te halen. Je kunt het repareren of pimpen. Hey Bob, kunnen wij het maken, nou en of!
If papa/mama can't fix it,
we're all screwed
Tips en achtergronden
De weggeefactie van een refurbished laptop vond plaats in 2021 en werd mogelijk gemaakt door Macleasy. Is je Mac kapot of werkt ‘ie niet meer zo snel? Bij Macleasy zijn ze gespecialiseerd in advies, onderhoud, reparatie en inruil. Zo hoef je geen nieuwe te kopen én bespaar je geld en het milieu.
Wist je dat er ruim 500 Repair Cafés zijn in Nederland? Zoek hier een Repair Café bij jou in de buurt. Ze repareren haast alles!
Verdiep je eens in alle reparateurs bij jou in de buurt. De lokale kleermaker, de handyman, het manusje-van-alles, Bob de Bouwer. Ze zijn er! Vind ze hier.
Wil je zelf aan de slag? Maar mis je een onderdeel? Grote kans dat de handige site fixpart.nl het heeft. En ze geven je er ook nog advies bij!
Volg een naai-, timmer- of fietsreparatiecursus. Of doe hem samen met een vriend of vriendin 🙂
Zoek eindeloos leuke en handige DIY-filmpjes op YouTube.
Beloning
Headphone - column week 28
Een van onze zonen heeft een noise-cancelling headphone – zo’n koptelefoon die het geluid van buitenaf extra tegenhoudt. Een duur ding, dat dus uiteraard al snel kapot valt. Er blijkt een plastic piefje van een palletje te zijn afgebroken, één oorschelp bungelt er los bij. Het lijkt definitief kapot.
Daar moet een nieuwe voor komen, vindt zoonlief, want hij heeft echt noise-cancelling nodig. Voor concentratie, huiswerk en zo. Overigens draagt hij hem opvallend vaak in de huiskamer, dus ik vermoed dat het meer een parents-cancelling headphone is, maar goed.
Na keiharde onderhandelingen over wie het nieuwe ding (nou ja: een tweedehandsje) moet betalen, bereiken we een verdeelsleutel. Ik betaal de helft, maar dan neem ík ook de kapotte headphone van hem over. Want wie weet kan ik die, als ik de kapotte oorschelp er af sloop, nog gebruiken als headset voor mijn telefoon.
Wegwerpmaatschappij
Dat is een redelijk nieuwe gedachte, want van oudsher ik ben koning van de wegwerpmaatschappij. Alles wat kapot gaat omarm ik als reden om iets nóg mooiers en nieuwers aan te schaffen. Soms kom ik zelfs heel blij thuis met een nieuwe gadget om daarna het oude maar nog goed functionerende apparaat in de prullenbak te gooien.
Dieptepunt
Het dieptepunt bereik ik wanneer ik bij het opruimen van mijn kledingkast uit de zak van een oude jas een iPhone opdiep. Een prima IPhone. Hoe die daar komt? Nou ja: als je twee jaar bij dezelfde provider zit, heb je recht op een nieuw toestel. Dus ik zeg: ‘Ja leuk, doen’. Terwijl het oude toestel nog prima werkt. En dat toestel vind ik dus twee jaar later terug in de kast.
Nee, ik ben niet trots op mezelf.
Funshoppen
Om wat duurzamer te leven probeer ik dit jaar eerst om spullen zo lang mogelijk te gebruiken. En als ze dan echt kapot gaan, probeer ik ze te repareren in plaats van meteen te gaan funshoppen naar wat nieuws.
Dus kijk ik wat er te redden valt van de noise-cancelling headphone van mijn zoon. En wat blijkt: ik krijg het ding dus gewoon weer helemaal gerepareerd. Door een doodsimpel spijkertje te lijmen op de plek waar het afgebroken plastic piefje van het palletje zat.
Scheermesje
Omdat ik de smaak te pakken heb en de lijm toch uit de kast is, besluit ik meteen even mijn scheermesje te repareren. Want één kant van het handvat laat los.
Mijn oudste zoon ziet me prutsen en zegt: “Gàst, serieus: ga je dat lijmen?! Die mesjes kosten drie euro in de winkel.” Hij voegt er nog het een en ander aan toe, maar dat hoor ik niet meer.
Best fijn, mijn nieuwe kids-cancelling headphone.
Rob Voorwinden