Weekuitdaging 30
Doe een digi detox
WEEK 30 : Wat gaan we doen?
Jeee, het is vakantie! Het moment om even de boel de boel te laten. Maar doen we dat tegenwoordig wel echt? Met onze verslavende smartphone en andere schermpjes draait er in de (onzichtbare wereld) nog een heleboel door. Goed om daarbij stil te staan. Echt even stil te staan en een digitale break te nemen. Naar buiten te gaan, een spelletje te spelen. Deze week doen we een digi detox.
Letterlijk en figuurlijk,
de knop omzetten
Waarom?
Tegenwoordig zijn we omringd door media en hebben we de mogelijkheid om altijd ‘aan’ te staan. Soms is dat leuk en handig maar vaak raken we de balans kwijt tussen online en offline. De gemiddelde schermtijd neemt steeds verder toe. Social media, mailtjes en appjes. Nog even kijken op een nieuwssite. Verslavend!
Al die beeldschermen verbruiken niet alleen letterlijk heel veel energie, maar zorgen er ook voor dat jij lastiger in slaap valt, überhaupt steeds moeilijker oplaadt. Hoe zorg je weer voor gezond schermgebruik?
1. Maak je slaapkamer schermvrij
Maak van je slaapkamer een beeldscherm vrije zone.
2. Zet je notificaties (deels) uit
Zet je telefoon op stille stand en push-notificaties van apps uit. Notificaties zijn op een slimme manier ontworpen zodat het brein onmiddellijk de neiging heeft om te reageren.
3. Maak bewuste keuzes in welke apps je gebruikt
Een goed begin voor een digitale detox kan zijn het (tijdelijk) verwijderen van apps die veel van jouw aandacht opeisen.
4. Leg je telefoon weg (bijvoorbeeld) tijdens en na het eten
Bepaal een aantal momenten op de dag dat je je telefoon helemaal weg legt, bv tijdens het eten en het uur na het eten.
5. Zorg voor afwisseling
Wissel het online zijn af met een wandeling, het lezen van een boek of een gesprek met een vriend.
Kleine stap
Kies één moment op de dag waarop je een uur geen beeldscherm gebruikt. Liefst op een moment die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld tijdens en na het eten.
Grotere stap
Zet jezelf op dieet, bijvoorbeeld 20 minuten schermtijd in de achtend, 20 minuten in de middag en 20 minuten in de avond.
Grote stap
Om je weer te focussen op je echte leven en relaties gaan we (naast het dieet) detoxen. Dis-connecten om weer te her-connecten. Kies een periode van 3 dagen waarin je al je schermen uitzet en opbergt. Bijvoorbeeld van vrijdagavond tot maandagochtend.
Tips en achtergronden
Ben jij een digitale junkie en verslaafd aan je smartphone? Doe hier jouw digitale detox test. Of kijk dit filmpje met Christine Wittoeck van de digital detox Academy.
Beloning
Fabeltjeskrant - column week 30
Als kind was ik een fan van het televisieprogramma de Fabeltjeskrant. Met mooie types als meneer de Uil, juffrouw Ooievaar en vooral de melancholische Bor de Wolf, die zich regelmatig terugtrok om tegen de maan te huilen in het Enge Dierenbos.
Die herinneringen komen weer boven als ik op bezoek ben bij mijn vader, die 98 jaar oud is, zelfstandig woont, altijd opgewekt is en ook verder geldt als het grote voorbeeld in mijn leven.
We lezen elke week ook samen in zijn dagboeken. Over hoe we vroeger als gezin ’s avonds aan tafel allerlei spelletjes deden, en wat voor lol we daar bij hadden.
Bij thuiskomt tref ik dan onze drie kinderen met hun ogen aan een schermpje gelijmd. Zelfs als ze door het huis lopen doen ze met de telefoon in de hand, de blik op het scherm en de koptelefoon op.
VR-bril
Ik stel voor om een virtual reality-bril voor ze te kopen, en een blindengeleidenstok. Dan projecteren we het telefoonbeeld op de binnenkant van de bril, en kunnen ze zich met de stok op de tast door het huis begeven zonder een seconde van YouTube te hoeven missen. Ze vinden het een serieus goed idee.
Blokhut
Maar ja, niet dat ik zelf het goede voorbeeld geef. Ook ik kijk elke drie minuten op mijn telefoon, want werk, belangrijk en zo. En daarnaast moet ik echt weten hoe je een blokhut bouwt in Alaska, hoe je de motor van een oude legertank weer aan de praat krijgt en wie de American Ninja Warrior wordt.
Kortom: dit moet stoppen.
Ik probeer eerst wat rustmomenten in de dag te bouwen door mijn telefoon af en toe op de vliegtuigstand te zetten. Bij voorkeur tijdens het eten. Maar ja, ik vergeet na afloop dan vaak om die vliegtuigstand weer uit te schakelen, waardoor ik na een paar uur merk dat ik een stuk of wat berichten gemist heb die ik liever niet had willen missen.
Doosje
Over naar plan B: ik zoek een doosje dat je telefoonsignaal tegenhoudt. Telefoon er in, dekseltje dicht, rust. Dekseltje open en je bent meteen weer in business.
Die doosjes zijn te koop, op het interweb, en ik klik al bijna op ‘Naar de kassa’ als ik bedenk dat ik liever geen nieuwe spullen meer koop. Voor de duurzaamheid en zo.
Na wat Googelen blijkt dat je ook gewoon een koekblik kunt gebruiken. Ik probeer er een paar, maar de koekblikken van tegenwoordig zijn zó dun dat ze een telefoonsignaal gewoon doorlaten.
Staal
Gelukkig vind ik op zolder nog een oude, stevige beschuitbus. Van de Fabeltjeskrant. Uit de tijd dat de schepen van hout waren, de mannen van staal en de beschuitbussen onverwoestbaar.
Daar stop ik nu tijdens het eten mijn telefoon in, en het ding houdt negentig procent van alle belletjes, appjes en sms’jes tegen. Heel af en toe klinkt er nog een gesmoord geluidje op uit de bus, maar dat laat ik lekker gaan.
Het is vast Bor de Wolf, die naar de maan huilt.
Rob Voorwinden