Weekuitdaging 31
Bekijk een eik
WEEK 31 : Wat gaan we doen?
Best vreemd eigenlijk.. Logo’s van bedrijven herkennen we vaak meteen, maar herken jij het ‘logo' van een plant of boom ook zo snel? Planten en bomen kunnen helaas geen reclame maken voor zichzelf (zou het daarom zo slecht gaan met de biodiversiteit?). Deze week gaan we ze een handje te helpen!
Van welke vijf merken kun je het logo herkennen? En van welke bomen herken je het blad?
Alles wat je aandacht geeft groeit
Waarom?
Het was wel even schrikken toen wij deze test met onze kinderen deden. Twitter herkenden ze wel, maar het blad van een eik? Geen idee. Maar goed: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus laten we onze natuur deze week meer aandacht geven!
Liefde voor de natuur begint door er vertrouwd mee te raken. Door planten en bomen te herkennen. Door te weten welke bomen er in je straat, park of bos staan en wat hun (goede) eigenschappen zijn. Dan krijg je er ook meer waardering voor. En zul je misschien in opstand komen als ze gekapt worden. Hoogste tijd dat we ons meer inzetten om de natuur te behouden.
Je zou 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het druk hebt, dan minstens een uur.
Kleine stap
Neem jezelf voor om elke dag 20 minuten in de natuur door te brengen en minstens één nieuw plantje of boom te leren kennen. Er zijn diverse plantenherkenning apps (ze staan in de tips). Hoeveel ken jij er aan het eind van deze week?
Krijt de naam van een plant of boom op straat. Maak reclame!
Grote stap
Bedenk meer manieren om ‘reclame’ voor de natuur te maken. Neem je kinderen mee het bos in en wees nieuwsgierig. Kom in opstand tegen de bomenkap bij jou in de buurt.
Sluit je aan bij initiatieven zoals Trees for all en Meer bomen nu. Er zijn verschillende manieren om een bijdrage te leveren aan een groenere aarde.
Ook kun je de natuur beschermen en de teruggang in biodiversiteit stoppen door zelf stukjes aarde te kopen. Er zijn daarin verschillende opties zoals bijvoorbeeld bij Land van ons of Buy world. Of wordt lid van een natuurorganisatie!
Tips en achtergronden
- Nederland heeft vele plekken waar je je kennis van de natuur kunt aanvullen. Denk aan museum Naturalis, https://www.naturalis.nl/. Of bijvoorbeeld één van de vele bezoekerscentra van Natuurmonumenten https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentra.
- De podcast ‘Groene Oren’ moet je echt luisteren. Hilarisch! Ze hebben nu ook Paulien de eik in de uitzending: “Vroeger was Paulien een enorme eikel, tegenwoordig draait alles om personal growth”.
- Download een plantherkenningsapp zoals bijvoorbeeld Picture This.
- Download de Nature Today-app. Lees de natuurberichten. Ontdek de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je nu tegen kunt komen en wat je in de natuur kunt doen. Zo leer je jouw directe omgeving steeds beter kennen.
- Download de app PictureThis. Deze identificeert elke dag 1.000.000+ planten met 98% nauwkeurigheid - beter dan de meeste menselijke deskundigen. Vind het antwoord op al uw vragen over tuinieren en word deel van onze wereldwijde gemeenschap!
- Voor de Rotterdammers onder ons: https://cooldowncity.com/
- Kijk eens naar dit inspirerend initiatief.
Beloning
Eikelenboom - column week 31
Deze week gaan we bomen herkennen. Jottum! Is het een kastanje, is het een eik? Of nog iets anders? Een leuke challenge, goed voor het natuurgevoel.
Alleen jammer dat een paar miljardairs ondertussen zijn verwikkeld in heel andere challenge: een wedloop om plezierreisjes naar de ruimte. Ze bouwen eigen raketten om zichzelf (en daarna anderen, tegen forse betaling) de ruimte in te krijgen.
Langer
Het is de bekende prestigeslag van mannen met te lange benen in verhouding tot wat daar tussen hangt. ‘Ik ga hoger dan jij’. ‘Maar ik blijf er langer: twintig minuten, in plaats van die twee minuten van jou’. ‘Maar mijn raket is weer groter dan de jouwe!’ Enzovoorts enzoverder.
Dus terwijl wij ons best doen om minder te vliegen en de auto te laten staan en bomen te herkennen, sturen die miljardairs doodleuk eigen raketten de ruimte in.
Innovatie
‘Dat levert niet meer co2-uitstoot op dan een gewoon verkeersvliegtuig hoor’, werpt een van hen tegen, in de krant. In de eerste plaats geloof ik daar geen drol van. En áls het al waar is, dan worden hier toch een heleboel mensen, materiaal en innovatiekracht besteed aan speeltjes voor rijkelui.
Terwijl je dat geld, die mensen en die innovatiekracht misschien ook zou kunnen gebruiken voor, ik zeg maar wat, verduurzaming van de wereld bijvoorbeeld?
Mars
Verder blijken er een heleboel rijke mensen klaar te staan om óók een plezierreisje naar de ruimte te maken. Zelfs een tochtje naar Mars lijkt ze wel wat.
Nou ben ik geen astronaut, maar ik weet één ding over Mars: die planeet heeft (spoiler alert) geen atmosfeer die geschikt is voor mensen. (Of eikenbomen. Er zijn dus ook geen eikels. Tenminste, tot op heden. Al wordt daar dus aan gewerkt). Maar goed: het enige dat je op Mars kunt doen is vanuit een ruimtepak staren naar een roestbruine woestenij.
Bruinkoolmijn
Maar laten we eerlijk zijn: het gaat natuurlijk helemaal niet om het landschap. Als je een roestbruine woestenij wilt zien, kun je immers bij elke willekeurige Duitse bruinkoolmijn aankloppen. Het gaat er om dat je, tegen enorme kosten voor het milieu en de mensheid, kunt zeggen dat je een van eerste mensen op Mars bent.
Gratis
Ik zou hier kunnen afsluiten met de mededeling dat mensen die op vakantie naar Mars willen, gewoon een stel, eh, vruchten van de eikenboom zijn. Maar ja, zo werkt dat hier niet, bij 52Wekenduurzaam. Geen opgeheven vingertje, niet zeggen wat anderen níet moeten doen, maar kijken naar wat je zelf wél kunt bijdragen.
Dus vooruit, ik zeg: dóe het! Gá naar Mars! Ik ben beschikbaar om je gratis naar de lanceerbasis te rijden. En ik lap uit eigen zak ook nog een tientje als je, met al je miljoenen, even geen kleingeld op zak hebt om snacks voor onderweg te kopen. Ik gun het je, máák die reis van je leven.
Een enkeltje graag.
Rob Voorwinden