Weekuitdaging 35
Duik in je data
WEEK 35 : Wat gaan we doen?
Na die heerlijke duiken in het zwembad of in de zee tijdens je vakantie, gaan we nu voor een frisse duik in je data! Al je mailtjes, foto’s en filmpjes staan dan misschien wel lekker te zweven in de cloud, er is een datacentrum voor nodig om die in de lucht te houden. En die verbruiken nogal wat energie (en veroorzaken dus uitstoot). 20 mailtjes per dag sturen staat bijvoorbeeld gelijk aan 1000 kilometer autorijden.
Alles wat online staat, blijft bestaan tot je het weggooit. Jep, ook dat ene boze mailtje naar je ex uit 2005, die foute foto’s van je vakantie naar Chersonissos en de ge-he-le Whatsapp-geschiedenis van jou en je beste vriend(in). Niks om je voor te schamen natuurlijk, alleen als we nagaan hoeveel energie dat kost, staat het schaamrood ons toch wel op de kaken.
Tijd om te gaan cloudcleanen dus! Je hoofd heb je tijdens de vakantie lekker leeg kunnen maken, tijd om dat ook te doen met je digitale opslag.
Clean je cloud
Waarom?
Dataopslag en internetgebruik kosten energie, en veroorzaakt dus CO2-uitstoot. Meer dan je denkt. Eén mailtje is bijvoorbeeld al goed voor 0,3 gram CO2-uitstoot. Of neem Youtube, die is verantwoordelijk voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot (!). Nu hoeven we niet meteen te stoppen met onze favoriete kattenfilmpjes kijken, maar laten we bewust kiezen wat we wel en niet van het wereldwijde web gebruiken. Oude twitter accounts, onnozele filmpjes van een zingende tante op het kerstdiner van 2011, die 500 foto’s van dat weekendje weg. Hoe heerlijk om daar met de bezem doorheen te gaan. Dan bespaar je niet alleen het milieu, maar voel je je ook opgeruimder.
Kleine stap
Waaaaaar moet ik beginnen? Hoor ik je denken. Ja, met zoveel sociale media en platforms raak je snel het overzicht kwijt. Begin klein, de impact is dan al groot. Enne: niet alles hoeft in één dag te gebeuren.
Mailbox-minimalisme:
- Schrijf je uit voor elke nieuwsbrief die je niet leest. Dat waren er bij ons een hele hoop 😉. En neem je voor je standaard uit te schrijven als er weer eens een ongewenste mail binnenkomt.
- Verwijder je mails van voor 2018, heb je die echt ooit nog nodig?
- Ga slim zoeken op alles na 2018, bijvoorbeeld op ‘wachtwoord vergeten’, ‘login’, ‘bevestiging van uw bestelling, ‘larger:10mb’. Allemaal mailtjes die je vast nooit meer bekijkt.
Stapje meer
Heb je de schoonmaaksmaak te pakken?
Clean je Cloud
- GoogleDrive, ICloud, Dropbox, Youtube, Flickr en Pinterest, pluis uit welke je gebruikt en verwijder alle onnodige bestanden. Even een klusje, maar dit voelt zó opgeruimd.
- Zijn er nog social accounts (facebook, instagram, twitter) die je niet gebruikt? Huppakee, weg ermee! Kom je echt relevante bestanden tegen? Verplaats die dan naar je harde schijf. Scheelt weer cloudopslag! Extra tip: een SSD (solid state drive) harde schijf is het meest duurzaam en energiezuinig.
Herorden je harde schijf
- Dit wordt een tripje down memorylane: ga al je oude foto’s, bestanden en filmpjes door en gooi alles weg wat overbodig is.
- Schep orde in de chaos, maak mappen aan van 2019, 2020, 2021 et cetera.
- Zoek bij explorer op grote bestanden. Op deze manier kan je snel grote bestanden vinden en deleten.
Tips en achtergronden
- Think before you thank: De engelse campagne Think Before You Thank laat zien dat het versturen van ‘dankjewel’ naar een collega alleen al per jaar 61.000 kilo CO2-uitstoot in Groot-Brittannië veroorzaakt! Misschien zijn ze daar wel extreem beleefd, maar ook in Nederland zal dat wel zijn vruchten afwerpen. Dusss.. bedenk dat even voor je bedankt!
- Stuur een link door in plaats van een bijlage en comprimeer grote bestanden.
- Tik het adres van een website rechtstreeks in, in plaats van een zoekmachine te gebruiken.
- Bewaar sites die je regelmatig bezoekt bovenin in je favorietenlijst.
- Kijk Netflix of Youtubevideo‘s op een kleiner scherm en gebruik daarbij lagere kwaliteit. Heb je echt die High Definition video nodig of zie je eigenlijk nauwelijks verschil bij lagere kwaliteit? Dan bespaar je tot wel 86% energie!
- Gebruik je digitale apparaten zo lang mogelijk: het aankopen van een nieuw digitaal apparaat is het meest vervuilend.
Beloning
Met dank aan Loran Keizer van Urgenda en Veertje Heemstra voor research en het schrijven van de tekst.
Losgeld - column week 35
Het probleem met ontvoeringen was altijd de overhandiging van het losgeld. Je wist dat de politie er alles aan doet om dat geld in de gaten te houden, want dat leidt naar de daders. Dus moest de overhandiging altijd heel ingewikkeld gemaakt worden, met biljetten in kleine coupures, met niet-opeenvolgende serienummers, te overhandigen om middernacht in een achterafstraatje of juist tijdens spitsuur in een heel drukke metro aan iemand in vermomming.
Tegenwoordig is het simpel. Je hackt een school of een ziekenhuis, gijzelt de gegevens en je laat het losgeld storten op een Bitcoin-rekening. Die Bitcoins kun je vervolgens overal ter wereld volstrekt anoniem opnemen en gebruiken, van Oezbekistan en Nigeria tot Zoetermeer.
Elektriciteit
Dat de Bitcoin een favoriet crimineel betaalmiddel is geworden, is op zich al een goede reden om er met een boog omheen te lopen. Verder is de Bitcoin ook ontzettend slecht voor het milieu, want voor het maken en opslaan van die dingen is een bizarre hoeveelheid elektriciteit nodig. En je moet natuurlijk helemaal zelf weten waar je je geld in stopt, maar als je overweegt om in Bitcoins te stappen is dit misschien iets om rekening mee te houden.
Cloud
Ik vertel dit allemaal omdat ik met de challenge van deze week, je foto’s uit de energieverslindende cloud halen, snel klaar ben. Ik heb namelijk geen foto’s en filmpjes in de cloud staan. Dat is het goede nieuws.
Het slechte nieuws is dat alle gezinsfoto’s (van de pas geboren kinderen via de eerste peuterstapjes tot en met de viering van vijftiende verjaardagen) verspreid staan over een aantal oude computers en losse harddisks, waarvan ik misschien wel of niet de wachtwoorden nog weet en die misschien wel of niet na jarenlange stilstand weer willen opstarten.
Bij de woorden ‘familiefoto’s uitzoeken’ heb ik dan ook de neiging om mijn ogen stijf dicht te knijpen, mijn vingers in mijn oren te steken en heel hard het Wilhelmus te gaan zingen. Maar dit terzijde.
Amazon
Wat wél in de cloud staat, is mijn grote bibliotheek van elektronische boeken. Jaren gelden kocht ik een e-reader bij Amazon, waar ik absoluut verslaafd aan ben geraakt en waar ik inmiddels een grote bibliotheek aan gekochte boeken op heb staan.
Helaas blijkt inmiddels dat Amazon een ongelofelijk k*tbedrijf is, waar de medewerkers in de magazijnen van seconde tot seconde in de gaten worden gehouden en nauwelijks tijd krijgen om naar het toilet te gaan, terwijl de topman een ongezonde drang heeft tot met maken van milieuverpestende privéreisjes naar de ruimte.
Rotsvast
Ik heb daarom deze zomer besloten om niets meer bij Amazon te kopen – behalve boeken. Want mijn e-reader van Amazon is rotsvast gekoppeld aan mijn grote bibliotheek bij Amazon. Hoe ik die boeken daar ooit weg krijg? Geen idee - ik ben eigenlijk bang dat ik mezelf bij Amazon heb gegijzeld.
Had ik nu maar Bitcoins om het losgeld te betalen.
Rob Voorwinden