Weekuitdaging 42
Duurzame zorg
WEEK 42 : Wat gaan we doen?
Wist je dat de zorgsector in Nederland verantwoordelijk is voor 7% van de totale CO2 uitstoot? Wat?? Dat is meer dan de luchtvaart… Daar gaan we deze week wat aan doen!
Is de zorgsector ziek?
Waarom?
Ziekenhuizen, huisartspraktijken en andere zorginstellingen verbruiken ziek veel energie! Door de gebouwen, de apparatuur, verwarmings- en koelsystemen. Door vervoer en transport. Door het grondstoffengebruik en afvalbeheer.
En wat gebeurt er als medicijnresten (via het riool of jehuisvuil) in het grondwater terecht komen? Het zorgt voor een flinke ecologische verstoring, de verontreiniging van ons drinkwater en resistentieontwikkeling van geneesmiddelen.
Zeker, zorginstellingen hebben zelf een belangrijke rol in het verduurzamen van de sector. Er is een zogenaamde green deal gesloten om de verschillende partijen te laten samenwerken.
Maar wij consumenten en patiënten spelen een belangrijke rol hierbij. Wij bepalen uiteindelijk natuurlijk zelf de zorgvraag!
Als wij minder vaak ziek zouden worden, gezonder zouden leven, beter en meer plantaardig eten, meer bewegen en beter slapen… dan zou de vraag naar zorg vanzelf afnemen. Dan zou de productie van medicijnen en de afvalberg verkleinen. Dan neemt de CO2 uitstoot af.
Daarnaast kunnen wij een bijdrage leveren bij het helpen maken van duurzame keuzes. Huisartsen weten ook niet alles. Wees kritisch of de voorgeschreven behandeling echt nodig is. Of het aantrekken van de zoveelste nieuwe plastic overall bij een kleine operatie echt nodig is. Vraag eens naar een duurzaam alternatief op het medicijn dat je voorgeschreven krijgt.
Kleine stap
Verzamel je medicijnresten, over datum pillenstrips en niet gebruikte anti-schimmelzalfjes naar het inzamelpunt bij de apotheek. Richt een plekje in naast (bijvoorbeeld) je lege batterijen om voortaan je oude medicijnen te bewaren. En licht je mede-huisgenoten in over het hoe en waarom je je medicijnresten beter niet bij het huisvuil kunt gooien.
Grote stap
Zorg goed voor jezelf. Zodat je niet ziek wordt. Fijner voor jou en fijner voor het de aarde. Je gezondheid en je leefstijl zijn sterk met elkaar verbonden. En dan met name door jouw eet- en beweeggewoonten.
Eet meer plantaardig! Haal je inspiratie uit onze weekuitdaging in week 10 ‘Eet lekker Vega’ of week 34, waarin we BINGO spelen met 10 voedingsmiddelen die we eigenlijk allemaal meer zouden moeten eten.
Ga naar buiten, adem en beweeg! Loop een ommetje (Week 2), fiets naar je werk (Week 21), en start een ochtendritueel (Week 25) waarbij je in beweging komt.
En mocht je toch ziek worden? Beterschap! Vraag je arts eens naar een duurzaam alternatief voor jouw medicijnen of behandelwijze.
Ook artsen zijn gewoontedieren. Ze zijn lang niet allemaal bewust van duurzame alternatieven. Als jij ze er naar vraagt, dan zullen ze zich er meer in verdiepen. Het voorbeeld uit het filmpje dat geldt voor astma-patienten laat zien hoeveel impact je kunt maken met een eenvoudige aanpassing.
Met een duurzame zorg
zorgen wij voor morgen
Tips hoe jij de zorgsector kunt helpen verduurzamen
- Maak bewuste keuzes: Jij kunt duurzame keuzes maken bij het selecteren van zorgdiensten, -producten en -faciliteiten. Dit kan onder meer inhouden dat je kiest voor zorgverleners en instellingen die zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en duurzaamheid.
- Ga zuinig om met hulpmiddelen: Jij kunt helpen door verstandig om te gaan met medische hulpmiddelen en apparatuur, zoals het correct gebruiken en onderhouden van thuiszorgapparatuur. Dit verlengt de levensduur en vermindert verspilling.
- Gebruik E-health en telezorg: Het gebruik van e-health en telezorgoplossingen kan de noodzaak van fysieke bezoeken aan zorginstellingen verminderen, wat kan leiden tot minder transport en lagere uitstoot van broeikasgassen.
- Verminder medicijnafval: Het op een juiste manier gebruiken en correct afvoeren van ongebruikte medicijnen kan voorkomen dat farmaceutische stoffen in het milieu terechtkomen. Dit kan worden bereikt door het inleveren van medicijnafval bij apotheken die gespecialiseerd zijn in medicijnafvalverwerking.
- Zorg voor eigen gezondheid: Preventieve maatregelen, zoals gezond eten, voldoende bewegen en het vermijden van schadelijke stoffen, dragen bij aan het verminderen van de belasting van het zorgsysteem.
- Wees zuinig met zorg: Het vermijden van overmatig gebruik van zorgdiensten en het volgen van medisch advies kan helpen verspilling van middelen in de zorgsector te verminderen.
- Stel vragen aan zorgverleners: Jij kunt vragen stellen aan zorgverleners over duurzame alternatieven voor je medicijnen, over duurzame praktijken, zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen in medische procedures of de inzet van energiezuinige apparatuur. Over de noodzaak van het gebruik van wegwerpartikelen. Het aanspreken van zorginstellingen op (en becomplimenteren met) hun duurzaamheidsinspanningen kan hen aanmoedigen om groenere praktijken te omarmen en veranderingen door te voeren.
- Zoek een duurzame zorgverzekeraar: Je kunt overwegen om een zorgverzekeraar te kiezen die duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in hun bedrijfspraktijken integreren.
Beloning
Met dank deze week aan:
-Diederik Gommers en de artsen bij RegiozorgNU