Weekuitdaging 44
Vegaaaan met die banaan
WEEK 44 : Wat gaan we doen?
Het 1 november, World Vegan Day! We hebben in week 10 de weekuitdaging ‘Eet lekker vega’ gehad tijdens de Nationale Week zonder Vlees. In week 34 speelden we Bingo om iedere dag meer gezonde dingen te eten. En nu gaan we een stapje verder… We gaan helemaal plantaardig eten. Vegaaaaan met die banaan!
Powered by plants
Waarom?
Van oorsprong zijn wij mensen plukkers. Planten, noten en vruchten-etende dieren. Onze tanden en onze handen zijn daarvoor gemaakt. Niet om vlees te eten. Probeer jij maar eens met je blote handen een koe of varken te doden. Succes… Nee, stop, niet echt gaan proberen!
Er zijn oneindig veel goede redenen om vegan te eten. Voor het klimaat bijvoorbeeld, of voor je eigen gezondheid. Of voor de dieren. We lichten die drie even uit.
Het klimaat en duurzaamheid
De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen (ter vergelijking: dat is een heel stuk meer dan al het transport bij elkaar). Een groot gedeelte daarvan wordt veroorzaakt door, je voelt hem al aankomen, de vlees- en zuivelindustrie. Wat is dan het effect als je helemaal plantaardig eet? Nou, 60% minder uitstoot dan iemand die een gemiddelde hoeveelheid vlees eet. Stoppen met dierlijke producten consumeren, maakt dus veel meer impact dan stoppen met vliegen of vaker fietsen in plaats van de auto te pakken. Mindblowing toch?
“Ja, maar voor vleesvervangers zoals soja wordt het oerwoud gekapt”. Ter nuancering: steeds meer soya die wij eten komt uit Europa én 90% van de wereldwijde sojateelt is bestemd voor veevoer. Door plantaardig te eten, maak je echt een positieve impact.
Nog net even dat laatste zetje nodig? Nou, doen we er nog eentje dan. Als we vanaf nu allemaal plantaardig zouden gaan eten, dan hebben we morgen nog maar de helft(!) van onze landbouwgrond nodig. Zoveel scheelt dat dus.
Je eigen gezondheid
Die is ook wat waard toch? Het is even wennen, snappen we, maar als je lichaam eenmaal gewend is aan 100% plantaardig eten zul je bergen meer energie hebben. Geloof ons, dan wil je niet meer terug.
Het levende bewijs hiervoor is Plant Based Dennis. Hij is, zoals hij het zelf zegt, powered by plants. Hij is een diehard foodie met een passie voor fitness en switchte in 2016 van fanatiek vleesliefeter naar vegan. Hij weet nu: alles wat je lichaam nodig heeft, kun je halen uit een plantaardig dieet. Sterker nog; van alle soorten diëten, scoort een geheel plantaardig dieet het best op de voedingsindexen die de algemene voedingskwaliteit meet.
Dierenwelzijn
Wist je dat een varken intelligenter is dan een hond? En zo intelligent als een mensenkind van drie? Toch houden we ruim elf miljoen varkens in de vleesindustrie. Interessant gedachte-experiment: wat als dat allemaal honden waren… We weten dat er veel te veel dieren op veel te weinig vierkante meter staan. Weinig humaan, wat we in Nederland de 400 miljoen landbouwdieren dagelijks aandoen. En toch vind je het misschien - net als wij - lastig om de knop om te zetten en wat je weet te vertalen naar wat je koopt in de supermarkt. Daar gaan we vandaag samen verandering in brengen!
Kleine stap
- Eet deze week geen vlees en zuivel (of nog voorzichter vier van de zeven dagen bijvoorbeeld).
- Onderzoek eens of jouw favoriete gerecht of snack ook een veganvariant heeft. De kans is vrij groot dat het bestaat of dat je het makkelijk kunt maken. Wat dacht je van vegan snickers, vlammetjes of rendang?
- Volg Plantbased Dennis op Instagram en laat je dagelijks een beetje meer informeren en inspireren.
Grotere stap
- Doe een maand lang mee met de Vegan Chellange. Schrijf je in en ontvang dagelijks recepten, tips en informatie in je mailbox die je helpen de eerste stappen te zetten. Je kunt het! Bedenk wat jouw voornaamste reden is en hou dat voor ogen!
- Volg bijvoorbeeld een cursus bij diëtist Lobke Faasen over plantbased gaan eten of hoe je dit verantwoord aanpakt als je kinderen hebt.
10 Tips van Dennis
Plant Based Dennis geeft op zijn Instagram en website dagelijks tips aan iedereen die meer plantaardig wil gaan eten, op zoek is naar vegan horecahotspots en/of scherpe antwoorden wil op kritische vragen uit hun omgeving.
Eet je nog niet (helemaal) plantaardig, dan heeft Dennis wat tips voor je. Komen ze:
1. Wees lief voor jezelf - Denk vooral niet dat je meteen de perfecte, consistente veganist hoeft te zijn, want de perfecte veganist bestaat helemaal niet.
2. Verbreed en versterk je motivatie - Lees inspirerende boeken en kijk documentaires, films en YouTube-video’s over de vele verschillende voordelen van een plantaardig dieet.
3. Informeer jezelf - Het is belangrijk dat je jezelf goed informeert over de dingen waar je op moet letten als je plantaardig gaat eten. Want vegan is niet automatisch gezond. Als je alleen nog maar vegan pizza’s, oreo’s of komkommers eet, loop je vanzelf tegen problemen aan.
4. Volg inspirerende vegan accounts - Hier vind je heel veel volgtips!
5. Ga uiteten bij vegan (friendly) restaurants - Zo ontdek je hoe ontzettend lekker vegan is!
Op zijn site geeft Dennis nog vijf tips en meer uitleg.
Overige vegan verdieping
- Doe mee met de Vegan Challenge
- Of met de Belgische variant Try Vegan
- Biologische eieren zijn toch niet zo erg? Wat heeft plantaardig eten te maken met het tegengaan van de wereldhonger en het beschermen van de volksgezondheid? Wat is de link tussen virussen - misschien heb je weleens van het coronavirus gehoord? - en vlees eten? Ben je klaar voor de harde waarheid? Duik dan een paar uurtjes in de site van Plantbased Dennis. Of lees af en toe een stukje. Wees lief voor jezelf en neem tijd om de feiten te verwerken.
- Op de app Plenty staan heel veel plantaardige producten gesorteerd per categorie en per grote Nederlandse supermarkt. Deze app geeft je meteen een greep uit de mogelijkheden en je zult versteld staan hoe veel producten (per ongeluk) plantaardig zijn.
- Suzanne van Wat eet je dan wel? deelt op haar site en Insta veganized recepten, laat je elke week weten welke plantaardige producten en bij alle supermarkten in de aanbieding zijn én ze deelt nieuwe vegan producten of veganvarianten, zoals afgelopen week bijvoorbeeld van Boursin en KitKat!
- De eerste kerstbomen zijn al gespot, dus misschien alvast nadenken over je kerstdiner? Dennis ontwikkelde samen met de dames van Trai Vegan meerdere plantaardige kerstmenu’s. De recepten ontvang je voor 10 euro en de gehele opbrengst gaat naar stichting Melief. Zij ontfermen zich over ruim 1.200 verwaarloosde en mishandelde dieren.
- Vergeet vooral niet om het leuk te houden voor jezelf! Dan is de kans dat je stappen blijvend zijn veel groter…
Erecode - Column week 44
Deze week ga ik veganistisch koken. Iets met banenenbloesemdinges, denk ik. Of jackfruit – ik moet het recept nog uitzoeken.
De opsteker uit het 52wekenduurzaam-filmpje is alvast dat ik niet te streng moet zijn voor mezelf – de gerechten hoeven niet perfect te worden.
Gelukkig maar. Want er wonen hier ook nog andere mensen in huis. Die af en toe best wat minder vlees willen eten, maar zeker niet helemaal zonder willen. En die verder nog wat eigen eetwensen hebben.
Zo heeft de ene puber een voorkeur voor gerecht A, terwijl puber 2 dat niet door z’n keel krijgt, en puber 3 het liefst gerecht B op tafel ziet komen, maar dan alleen op oneven dagen van de kalender en bij uitzonderlijk gunstige stand der planeten.
Nieuw Zeeland
Daarnaast probeer ik natuurlijk lokale producten te gebruiken, omdat het niet heel erg duurzaam is om je eten uit Nieuw Zeeland in te vliegen, en graag ook biologisch omdat bio-boeren rekening houden met de natuur, en dit alles uiteraard het liefst zonder plastic verpakkingsmateriaal - het is een klein wonder dat ik er sowieso nog in slaag om iets eetbaars op tafel te krijgen.
Piraten
Om een kook-burnout te voorkomen, houd ik me het hele jaar bij het koken aan de erecode uit de film Pirates of the Carribean, die ik dankzij de eerdergenoemde pubers pas een keer of 86 voorbij heb zien komen.
De running joke in die film is dat de piraten-erecode helemaal geen echte, rotsvaste erecode is. ‘U kunt mij toch niet achterlaten op dit onbewoonde eiland, meneer de piraat. Dat is tegen uw piraten-erecode.’ Waarop de piraat in zijn baard krabt en antwoordt: ‘Ach, erecode, erecode… het is eigenlijk neer een soort verzameling losse, algemene richtlijnen’. Waarna hij fluitend het ruime sop kiest en het slachtoffer op het eiland achterlaat.
Mijn persoonlijke erecode voor het avondeten is:
1 - Ik ben bij voorkeur vegetariër (en deze week veganist) , maar ik eet vlees als dat verwerkt zit in een gerecht (lasagne, curry, enz). En ja, er zijn genoeg vegetarische lasagnes en currys, en die eten we ook best vaak, maar helemáál vleesloos willen we niet.
En ja, ik heb geprobeerd om bijvoorbeeld lasagne te maken met de linkerhelft gehakt en de rechterhelft vegetarisch gehakt, waarmee ik met satéprikkers aangeef welke helft vegetarisch is. Maar dat wordt een wezenloos geëmmer bij zowel het koken als het eten, en daar wordt niemand blij van. Ik zelf al helemaal niet.
2 - Ik eet vlees als ik het anders zou moeten weggooien. Ik bedoel: ik kan de gehaktballetjes van gisteren in de kliko kieperen en in plaats daarvan vega-ballen kopen, maar daar wordt het milieu ook niet blij van.
3 - Voor mijn huisgenoten bak ik met liefde vlees, maar ik zal voor mezelf nooit een apart stuk vlees (worst, biefstuk, schnitzel, wat dan ook) klaarmaken. Er zijn genoeg lekkere vegetarische of veganistische alternatieven.
Aan die erecode houd ik het hele jaar onverkort vast. En als dat een keertje niet lukt, is er nog geen man overboord.
Want het zijn toch maar losse, algemene richtlijnen.
Rob Voorwinden