Weekuitdaging 45
Delen is het nieuwe hebben
WEEK 45 : Wat gaan we doen?
Wat is de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland? Je huis of auto misschien?
Nope! Het is het kopen van nieuwe spullen, zo valt te lezen in het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn.
Ken je de piramide van Maslow? Die gaat over de basisbehoeften van de mens. Als variant daarop is een nieuwe, duurzame versie gemaakt door de Canadese illustrator Sarah Lazarovic. Deze ‘Buyerarchy’ ziet kopen als de laatste optie. Daarvoor heb je allerlei andere mogelijkheden zoals lenen, ruilen of maken. Een geweldige manier om te kijken naar de keuzes die we maken als we iets willen of denken echt nodig te hebben…
Eerder in het jaar hebben we al een aantal van deze opties besproken, zoals door kleding te ruilen in weekuitdaging 26 en door te repareren wat je al hebt in weekuitdaging 28. Deze week gaan we het hebben over delen. Want: delen is het nieuwe hebben.
Deel en vermenigvuldig!
Waarom?
Je kent ze wel. Van die spullen die je maar heel af en toe gebruikt. Denk aan een partytent, een aanhangwagen, kampeerspullen of een hogedrukspuit. Waarom zou je dit soort dingen kopen, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of buren? 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Een auto staat bij veel mensen zelfs 95% van de tijd stil. Ja je leest het goed.
Laten we meer gaan delen. Deel en vermenigvuldig! Want delen is duurzamer, veel goedkoper en het geeft veel meer ruimte op zolder…
Er zijn steeds meer apps en websites die delen mogelijk maken. Milieucentraal heeft ze hier, superhandig, op een rijtje gezet. Je kunt in alle categorieën zoeken, van auto’s tot tuingereedschap. En er zijn ook minder voor de hand liggende dingen zoals zonnepanelen en windenergie waar je deelpartners voor kunt vinden.
Ook zijn er zogenaamde spullenbibliotheken. Die werken precies zoals ze klinken: met je abonnement kun je allerlei spullen lenen en later weer terugbrengen.
Kleine stap
Print de Buyerarchy-piramide uit en hang hem op een plek die je vaak ziet. Bekijk hem deze week elke keer voordat je iets gaat kopen. Is er een andere optie dan kopen? Misschien kun je het lenen van de buurman, via een app of bij een bibliotheek? Door hier bewust mee om te gaan, zul je merken hoeveel alternatieven er zijn.
Grotere stap
Spit al je eigen spullen door. Wat heb je allemaal in bezit dat je eigenlijk haast nooit gebruikt? Zet deze spullen op een site zoals Peerby. Zet je auto bijvoorbeeld op snapcar . En kijk eens op alle andere deelsites. Onderzoek jouw mogelijkheden! De eerste keer moet je misschien even een drempeltje over, maar daarna zul je merken dat dit geweldig werkt én je er ook anderen heel blij mee maakt. Sharing is caring.
Sharing is caring
Extra tips
- Een interessante podcast over de feiten en fabels over het delen en lenen van spullen. https://www.milieucentraal.nl/podcasts/8-circulair-handboek-delen-en-lenen/
- Je auto delen kan ook via https://ritjeweg.nl of door je eigen deelinitiatief op te zetten. Kijk hier eens naar het initiatief van onze eigen Serge: https://www.slettebak.org
Beloning
Legertank - Column week 45
Ik volg op YouTube een goeroe in minimalisme. Die beste man vindt dat we met z’n allen veel te veel spullen hebben, en steeds maar méér spullen blijven kopen omdat we denken dat we daar gelukkig van worden. Dat laatste is niet het geval, aldus de goeroe, dus dat moet stoppen.
Ik volg de goeroe niet omdat zijn filmpjes me wereldschokkende inzichten opleveren. Ik volg hem juist omdat ik bij elk filmpje hardop uitroep: ‘Ja! Ja! Dat vind ik zelf ook! Al jááren’. Zèg het ze, goeroe – zèg het ze.’
Echoput
Daar moet je natuurlijk een beetje mee uitkijken, want voor je het weet blijf je rondjes zwemmen in de echoput van je eigen gelijk. Maar ach, zo’n feelgood-filmpje sta ik mezelf wel toe, als afwisseling op de dagelijkse treurnis van nieuws over oorlogen, vluchtelingen, stikstof en milieurampen.
Alaska
Verder volg ik op YouTube ook graag handige klussers. Een blokhut bouwen in Alaska, creatief tegels zetten in Thailand, een motor van een oude legertank weer aan de praat krijgen in een schuur in de Achterhoek? Laat maar komen die filmpjes, ik verslind elke minuut. Ondanks dat ik ben geboren met twee linkerhanden.
Gezaagd
Toch heb ik zelf ook wel wat klus-apparaten in de schuur staan. Want als eigenaar van een jaren ‘30 huis moet er, ook met twee linkerhanden, af en toe wat geschuurd, geboord of gezaagd worden. En ja, mijn minimalisme-goeroe zegt dus dat ik zoveel mogelijk spullen de deur uit moet doen. Maar ik heb die apparaten echt wel nodig – ook al is het maar één keer per jaar.
Zonde eigenlijk.
Gelukkig heb ik nu Peerby ontdekt. Dat is een ‘virtuele deelschuur’ waar je onder het motto ‘delen is het nieuwe hebben’ van elkaars spullen gebruik kunt maken. Dus heb je een haakse slijptol, een sta-tafel, een partytent of terrasverwarming (niet erg duurzaam, foei) of nog honderden andere zaken nodig, dan vind je die via de deelschuur.
Accuboor
Aan die virtuele gezamenlijke schuur voeg ik graag een schuurmachine, een accuboor en een decoupeerzaag toe. Stuur maar een berichtje, dan kan je ze komen lenen.
Maar als je toevallig in een schuur in Utrecht een oude legertank aan het opknappen bent – mail me direct, ok? Want van mijn goeroe mag ik helaas zelf geen legertank kopen, maar ik kom graag meeklussen om te delen in de lol.
Want delen is het nieuwe hebben.
Rob Voorwinden