Weekuitdaging 46
(S)meer is minder
WEEK 46 : Wat gaan we doen?
Deze week gaan we het hebben over verzorgingsproducten. Crèmes, douchegels, shampoos, nagellak en scheerschuim. We smeren wat af met zijn allen. Maarre geldt hiervoor ook niet… (s)meer is minder?
Want hoeveel hebben we eigenlijk nodig en hoe belastend zijn die producten voor het milieu? Heb je dat ene speciale oogserum écht nodig (we kijken nu vooral even naar de vrouwelijke groendoeners onder ons)? En hoeveel verschillende flesjes parfum staan er op de plank?
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?
Uhh en de aarde dan!
Waarom?
Al die producten kosten natuurlijk grondstoffen en energie om te maken. En in veel zeep, crèmes en lippenstift wordt palmolie gebruikt, waar veel landbouwgrond voor nodig is en bomen voor worden gekapt. Heeft jouw ieniemienie lippenbalsem daar echt een aandeel in? Helaas wel: zo’n 20% van de totale palmolieproductie wordt gebruikt voor verzorgingsmiddelen. En, we hebben het er hier eerder over gehad in week 20, veel producten zoals scrubs en tandpasta bevatten microplastics, die bijdragen aan de plastic soep. Daarnaast zijn de drijfgassen in spuitbussen en oplosmiddelen in nagellak, parfum en aftershave schadelijk voor het milieu. En tot slot zijn de verpakkingen van al deze producten zelden goed recyclebaar.
Maar er is nog een belangrijke reden om minder te smeren en spuiten. Jouw eigen gezondheid! Aan sommige producten kun je zelfs verslaafd raken. Zo wordt je haar bijvoorbeeld veel sneller vet als je het vaak wast. Probeer maar eens een tijdje te stoppen en je zult zien dat je hoofdhuid zich herstelt, je haren glanzender en gezonder worden. Wist je dat er een heuse No-poo (geen shampoo) beweging is? Kijk hier eens of het wat voor je is!
Moeten we dan vanaf nu maar massaal met vette haren en zwetende oksels over straat? Zeker niet! We geven je deze week een kleine, grotere én een grote stap. Om verzorgd én verantwoord voor de dag te komen!
Kleine stap: duurzame verzorgingsproducten
What a time to be alive. Er zijn tegenwoordig on-tel-baar veel duurzame alternatieven. Check bijvoorbeeld eens of je producten biologisch geproduceerd zijn. Er worden dan natuurlijke oliën en kruiden gebruikt, die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor jouw huid. Op veel producten staan keurmerken. Met deze Keurmerkwijzer kun je checken hoe eco jouw product scoort.
Of kijk naar de verpakkingsloze trend: verzorgingsproducten zonder onnodige verpakking (die anders toch maar linea recta in de prullenbak belanden). Zo zijn er bijvoorbeeld shampoobars zonder plastic dat scheelt zo 3 tot 4 flessen per bar en kun je met Smyle je tanden verpakkingsvrij poetsen. Kijk hier eens wat je allemaal verpakkingsloos kunt kopen. Makkelijk bespaard!
Grotere stap: doe het zelven
Trek je knutselkleren aan. Wist je dat je heel veel verzorgingsproducten gewoon zelf kunt maken? Vaak van natuurlijke ingrediënten die je gewoon in je keukenkastje hebt staan. Een minicursusje Do It Yourself: zo maak je je eigen zero waste deodorant. Het enige wat je nodig hebt: Maizena, kokosolie, Baking Soda, etherische olie en een klein glazen potje. Meng vervolgens één eetlepel gesmolten kokosolie met 1,5 eetlepel maïzena en een halve eetlepel baking soda. Even goed roeren en voeg dan acht druppels van je favoriete olie toe (bijvoorbeeld lavendel of rozengeur - wel zo lekker voor frisse oksels). Dit doe je samen in het potje, laat het even uitharden en smeren maar!
Grote stap: minderen!
Verdiep je wat verder in je eigen lichaam en zie welke mooie oplossingen het heeft voor jouw eigen verzorging. Gebruik eens een tijdje minder of helemaal geen shampoo en merk dat jouw hoofdhuid en haren vanzelf minder vet worden. Glanzender, sterker en voller ook!
Extra tips
De smaak te pakken om producten zelf te maken? Hier vind je nog veel recepten voor het maken van je eigen beautyproducten.
Verpakkingen besparen? Een paar opties:
Kies voor herbruikbare wattenschijfjes. De wegwerpvariant belandt namelijk zo’n 7 miljard (!) keer per jaar in de prullenbak. Alleen al in Nederland. Daar worden er precies 0 van gerecycled. Say watt?! De herbruikbare variant kun je gewoon meewassen in de wasmachine en ontelbaar keer hergebruiken.
Weg met wegwerkplastic! Vervang je plastic tandenborstel door een bamboevariant. Die zijn namelijk 100% biologisch afbreekbaar.
Gevalletje omdenken: sinaasappelschillen die normaal als afval eindigen gebruiken om er parfum van te maken. Het bestaat! Scheelt ook weer een heleboel chemische stoffen waar zowel je huid als het milieu niet blij van worden.
Kijk eens op deze sites
Voor het kopen van vele verpakkingsvrije producten: https://levenzonderafval.com/collections/badkamer
Voor meer info over zero waste leven: https://zerowastenederland.nl/
Verder
Koop geen spuitbussen maar kies voor alternatieven zonder drijfgassen. Bijvoorbeeld een mechanische verstuiver of een deoroller.
Wees zuinig met producten die veel oplosmiddelen bevatten: nagellak, nagellakremover, parfum en aftershave.
Wil je je nog meer verdiepen in de veiligheid en ingrediënten van cosmetica, kijk dan eens op deze sites:
https://waarzitwatin.nl/categorieen/persoonlijke-verzorgingsproducten
Beloning
Stinken - Column week 46
Mannen stinken. Wie dat niet gelooft, moet ’s ochtends vroeg maar eens de kamer van een puberjongen binnenlopen. Het doet je direct verlangen naar het frisse aroma van de tijgerkooi in de dierentuin.
Als man doe ik weinig aan smeersels of make-up. De laatste keer dat ik make-up droeg was in de vroege jaren ’80. We waren fan van de band The Cure, en net als hun zanger Robert Smith zetten wij met oogpotlood een zwart lijntje op ons onderste ooglid. Het potlood ging de hele groep door, en een week later hadden we ook allemaal dezelfde oogontsteking. Ik snap het nog steeds niet.
Spuitbus
Maar omdat mannen dus stinken, doe ik wel aan deodorant. Ik ben de afgelopen jaren al van een spuitbus overgestapt op een roller, omdat ik denk dat rollers makkelijker (en dus met minder energieverbruik) te produceren zijn dan spuitbussen. En dat je met een roller méér deodorant per gram en per volume verpakkingsmateriaal krijgt dan met een spuitbus. Al heb ik het, eerlijk gezegd, niet nagerekend.
Vegan
Maar die rollers zijn nog steeds van plastic. Als proef heb ik daarom een nieuwe, echt duurzame deo-stick gekocht. Vegan, niet getest op dieren, in een verpakking van kurk – the works.
Ik heb meteen de geurproef gedaan. Een spuitbus ruik je op tien meter afstand, een deo-stick op één meter afstand en de nieuwe, duurzame stick ruik je helemaal niet. Het ding remt gewoon je zweetproductie. Dus als man ruik ik voortaan naar niks.
Nou ja: het is beter dan stinken.
Rob Voorwinden