Weekuitdaging 26
Van ruilen komt geen huilen
WEEK 26 : Wat gaan we doen?
In week 23 hebben we onze kledingkast uitgemest. Zomerkleren vooraan gelegd, kleren die we niet meer droegen in vier zakken gedaan. Een zak met kleding om weg te geven of te ruilen, eentje voor kleding waaraan iets stuk is, een zak met stoffen waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Een hele klus ja. Maar wat ruimde dat lekker op!
Mocht je er in week 23 nog niet aan toegekomen zijn, pak je kledingkast dan nu alsnog aan.
Want we gaan deze week verder met de eerste zak, de zak met kleren om weg te geven of te ruilen. Misschien heb je al gehoord over het succes van de ketting kledingruil? Dit initiatief van Nichon Glerum, waarbij je op een laagdrempelige manier kleding kan ruilen met mensen uit jouw buurt, gaat de wereld veroveren. Tijd voor een feestje. Een kledingruilfeestje! Live of met een tas…
Life isn't perfect
but your outfit can be
Waarom?
Gemiddeld kopen wij Nederlanders 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Bizar! Veel van die kleding dragen we amper en blijft ongebruikt lang in de kast hangen om vervolgens op de afvalberg te belanden. We produceren wereldwijd vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden. Daarnaast wordt de gemiddelde levensduur van een kledingstuk steeds korter. Door overproductie bereikt dertig procent van de geproduceerde kleding nooit iemands kledingkast. Alleen al in Nederland leidt fast fashion tot een kledingberg van 235.000 kilo. Zo’n 350 voetbalvelden vol! Bijna zeventig procent van al die kleding belandt direct in de verbrandingsoven. Pfff.
Mode is een van de grootste vervuilers ter wereld. Jaarlijks kappen we voor de miljoenen bomen om kleding te maken. Voor één T-shirt zijn duizenden liters water nodig. Polyester kleding draagt bij aan de plastic soep. En een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt.
Deprimerend? We kunnen het ook leuk maken. Sluit je aan bij de slow fashion movement en ontvang van in de zomer tips om de fashionwereld mooier en leuker te maken. Er is al zoveel kleding in omloop. Kleding die we kunnen doorgeven als we erop uitgekeken zijn. Waar we iemand anders blij mee kunnen maken. En waar iemand anders jou blij mee kan maken natuurlijk. Nee, van ruilen komt geen huilen!
Kleding ruilen met vrienden of via een ketting kledingruil is een goede manier om kleding uit te proberen, die je anders misschien niet zo snel zou dragen. Om geld te besparen, om nieuwe vrienden te maken en om er steeds weer verrassend uit te blijven zien 🙂
Ketting Kledingruil
In een ketting kledingruil gaat een tas langs verschillende adressen. Je haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er iets in terug waar je zelf op uitgekeken bent. Iedereen houdt zo’n tas een paar dagen in huis, zodat je er op je gemak doorheen kan gaan. Eens in de twee a drie weken krijg je ongeveer een nieuwe tas in huis, maar als je even pauze wilt, kan je dat natuurlijk gewoon aangeven. Je bent ook niet verplicht om er iets uit te halen of er weer iets in te doen.
Een leuke manier om mensen uit je buurt kennen ook nog. Je wordt toegevoegd aan een bijbehorende app-groep waarin mensen een foto kunnen posten van hun aanwinsten. Superleuk om te zien hoe blij iemand wordt van wat jij in de tas hebt gedaan.
Er zijn nu al zo’n 300 kettingen in Nederland in vele dorpen en steden, met zo’n tienduizend deelnemers. Dus waarschijnlijk ook wel een bij jou in de buurt. En anders begin je er gewoon zelf eentje. Easy.
Kleine stap
- Ruil tenminste één kledingstuk met (of geef een kledingstuk weg aan) een vriend of vriendin. Kijk in de tas met kledingstukken die je in week 23 hebt verzameld.
- Was je nog niet zover, start dan nu met het uitmesten van je kledingkast. Kijk bij weekuitdaging 23 voor meer info.
Grote stap
- Sluit je aan bij een kettingkledingruil in jouw buurt of start er zelf eentje via clothingloop.org/nl.
- Schrijf je in bij de Slow Fashion Movement en ga de uitdaging aan om dit zomerseizoen (juli- september) een #fashiondetox te doen en geen nieuwe spullen te kopen.
Tips
Er zijn vele manieren om je kleding door te geven.
- Organiseer een kledingruilfeestje
- Breng je kleding naar een tweedehands-/kringloopwinkel
- Doneer aan een goed doel (https://www.cliniclowns.nl/steun-ons/geven-en-kopen/spullen-doneren/kleding-inleveren)
- https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/kleding-textiel-en-schoenen/
Beloning
Deze week is mede tot stand gekomen met hulp van Nichon Glerum van www.kledingkettingruil.nl en Lena Hartog.
Mannenkring - column week 26
Ik ben lid van een mannenkring. Dat woord roept – ik weet het - het beeld op van mannen die sjamanistisch trommelen en over hun gevoelens praten. Dat laatste in strikt vertrouwen, natuurlijk: wat gebeurt in de kring, blijft in de kring.
Maar in werkelijkheid is die mannenkring gewoon een groep mannen die elke twee weken een kledingtas aan elkaar doorgeven. Het principe van de tas is simpel: kleding die je zelf niet meer draagt, stop je in de tas. En zie je wat leuks, dan haal je dat er uit. En de kring is helemaal van nu, met een app en alles.
Pakjesavond
Het heeft iets van pakjesavond, als de tas bij je wordt afgegeven. Er zit ook een flinke berg kleding in. Vrouwenkringen draaien nóg beter, zo vertelt het mede-kringlid dat dat tas komt brengen. Er zijn vrouwenkringen waarin zeven tassen rondgaan, waarvan eentje in tegengestelde richting, met daarnaast nog aparte tassen voor schoenen en kinderkleren. Daar kunnen wij nog niet aan tippen, als mannen onder elkaar, maar we doen ons best.
Condooms
Het voorlopige hoogtepunt van onze mannenkring is wanneer een van de leden op een ongebruikelijke plaats in een bepaald kledingstuk (ik doe een beetje vaag, je weet nooit wie dit leest) een voorraadje condooms aantreft.
Ik bedoel: waarom zou je je condooms verbergen in een stapeltje netjes opgevouwen kleding? Om ze verborgen te houden voor je partner/vrouw/man/zegiklieverniet, lijkt me. En dan gebruik je ze dus bij iemand anders dan bij je partner/vrouw/man/zegiklieverniet. Of heb ik gewoon teveel fantasie?
Maar goed, probeer het vooral zelf eens, zo’n mannen- of vrouwenkring. Wie weet houd je er leuke kleding aan over. Maar als je op een verborgen plek in een kledingstuk iets aantreft dat daar duidelijk niet hoort, onthoud dan:
Wat gebeurt in de kring, blijft in de kring.
Rob Voorwinden