Weekuitdaging 18
Week van de arbeid
Wat gaan we doen?
Heb jij een bullshitbaan? Bijna 40% van de Nederlanders is van mening dat hun job niks toevoegt aan de maatschappij. Is dat even schrikken?!
1 mei is de Internationale dag van de Arbeid. Weet jij wát er dan gevierd wordt? Vast niet! Het voert terug naar het begin van de achturige werkdag, die eind 19e eeuw wereldwijd werd bejubeld. Een mijlpaal! Mensen gingen weer met meer zin naar hun werk.
Maar zijn we daar nu eigenlijk nog steeds zo enthousiast over? De 9 tot 5 mentaliteit staat inmiddels vaak synoniem aan weinig zeggend en demotiverend werk. Bijna anderhalve eeuw later zijn we wel toe aan iets nieuws!
We vieren deze week De week van de arbeid. De week van betekenisvolle en duurzame arbeid…
van 9-5 mentaliteit?
ik ga voor 10-3!
Waarom?
Je bent thuis misschien al lekker duurzaam bezig. Je hebt weinig afval, recyclet het zo goed mogelijk. Je eet vegetarisch en let op je energieverbruik. Maar hoe zit dat eigenlijk op je werk?
Veel mensen letten er daar een stuk minder op. Staan uren in de file. Scoren nog snel een bakkie met saucijzenbroodje op het station. Huppakidee, afval weg ermee. En op het werk staan de lichten altijd aan en je hebt maar één prullenbak onder je tafel…Tja, wat doe je eraan?
Het is ook best lastig, want je bent in jouw duurzaamheidsambitie misschien afhankelijk van je baas of van je collega’s. Tenminste, dat denk je. Weet dan dat steeds meer werkgevers het hoofd breken over hoe ze energie en grondstoffen kunnen besparen, en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers gezonder eten, en meer bewegen. Simpelweg omdat het hen veel geld bespaart.
Duurzaamheid op het werk is al lang niet meer iets voor gekkies. Het is financiële noodzaak en zal ook steeds meer met wetgeving worden bedongen.
Bullshitbaan
En er is meer aan de hand. Want nu we in onze welvaart haast alles voor handen hebben, wordt zingeving, kwaliteit van leven en geluk steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de Nederlandse hoogopgeleide werknemers vindt dat hun hun job overbodig is, en niets zinvols toevoegt aan de maatschappij. Een bullshitbaan dus.
Een baan die slecht is voor je mentale gezondheid en bovendien vaak oersaai. Je raakt er gedemotiveerd en gedeprimeerd van. Het kan leiden tot een bore out en andere vormen van ongeluk. En de wereld…, die wordt er ook niet beter van.
We werken gemiddeld 80.000 uur in ons leven. Laten we met die tijd iets leuks en nuttigs doen. Voor onszelf en voor de wereld!
Kleine stap
Of je nu thuis werkt of op kantoor, met een paar simpele ingrepen kun jij de milieudruk helpen verkleinen. Drink je koffie? Koop dan biologisch en Fairtrade en neem natuurlijk je eigen mok ipv bekertjes. Gebruik je veel papier? Zorg voor duurzaam papier, print zo min mogelijk, liefst zwart-wit en vanzelfsprekend dubbelzijdig. Recycle je afval op kantoor en in je werkkamer. Hieronder helpen we je graag verder op weg met een aantal verwijzingen naar websites met handige verduurzamingstips.
Start jouw eigen duurzaamheidsbeweging op je werk. Vind een paar gelijkgestemde collega’s en stap naar je baas. Wedden dat hij/zij open staat voor een gesprek? En mocht je hulp nodig hebben bij dit gesprek, neem dan contact op met ons op via info@52wekenduurzaam.nl. Wij ontwikkelen 52 Weken Duurzaam nu ook voor bedrijven en helpen je graag verder.
Grotere stap
Ben jij de ongelukkige met een bullshitbaan? Ben je op zoek naar meer zingeving in je huidige werk. Of twijfel je of een andere baan misschien beter bij je zou passen? In een interview met 52 Weken Duurzaam leggen Marieke en Pleuni uit waarom zij BetekenisBaan.nl zijn gestart. Kijk het interview hier terug.
Op dinsdag 10 mei van 20.00-21.30 uur organiseren zij voor jou de gratis online workshop ‘In 3 stappen naar betekenis in je baan’. Meld je hier aan.
In deze interactieve workshop neemt Marieke van BetekenisBaan je mee in hoe jij positieve impact maakt in je (huidige) werk. Je krijgt de handvatten om te ontdekken wie je bent en wat jij belangrijk vindt. Zo ontdek je waar jij een betekenisvolle bijdrage aan wilt leveren waardoor je sneller kansen ziet die hierbij aansluit. Er wordt gebruik gemaakt van de drie fases van de Waardevol Werk-methode: Purpose, Potential & Plan.
Purpose: Ontdek welk maatschappelijk probleem jij wilt helpen oplossen en vorm je betekenisvolle visie.
Potential: Leer waar je goed in bent en wat belangrijk voor je is, zodat je jouw potentieel kunt benutten in je betekenisbaan.
Plan: Bepaal wat jouw voorwaarden zijn voor je werk, ontwikkel jouw strategie voor verandering en vertaal deze naar concrete acties.



Achtergrond en tips
Duurzaamheid op de werkvloer:
https://deduurzameadviseurs.nl/duurzaamheid-op-de-werkvloer-tips/
https://www.kantoorartikelen.nl/blog/Het-groene-kantoor-15-tips-voor-duurzaamheid-op-kantoor
https://www.officecity.nl/blog/go-green-17-tips-voor-een-duurzaam-kantoor/
https://www.manutan.nl/blog/duurzame-werkplek/#
Over bullshitjobs en betekenisbanen:
https://maatschapwij.nu/blogs/betekenis-baan/
https://www.hetkanwel.nl/great-resignation-radicaal-anders-en-minder-werken/
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220131_70371926
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220214_16842701
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220225_43734842
Accountant - Column week 18
Mijn vader – de grote held in mijn leven – werkte veertig jaar als accountant bij een grote verzekeringsmaatschappij. En hij heeft zijn werk nooit echt leuk gevonden. Op mijn vraag of dat niet vreselijk zonde is, is zijn antwoord dat het idee dat je werk bij je moet passen, dat werk iets is waarin je je moet kunnen ontplooien, dat je werk in lijn moet zijn met je idealen, echt een nieuwerwetsche uitvinding is. Vroeger moest je gewoon een baan hebben om je brood te verdienden voor je gezin – einde verhaal.
Gelukkig heb ik werk dat wel bij me past. Als journalist kan je verhalen schrijven over dingen die volgens jou scheef zitten, en bij een vakbond kom je op voor andere mensen. Dus als journalist bij een vakbond heb ik eerder een tevéél aan zingeving dan te weinig.
Warmte
Maar goed, ook bij een vakbond kan het altijd beter. Zo doen mijn collega’s en ik hun best om geen kartonnen bekertjes meer te gebruiken van de koffieautomaat. Ik neem een stenen beker mee van thuis, maar zo’n stenen beker trekt meteen de warmte uit je – toch al niet al te hete - automatenkoffie. Dus dan drink je de hele dag halflauwe bakken.
Boycot
Gelukkig heb ik ook een stevige herbruikbare plastic beker, gekocht bij een grote Amerikaanse koffieketen. Daar kom ik vaak – tenminste, bij de Nederlandse vestigingen – totdat ik van een vriend hoor dat die gasten in ons land geen cent belasting betalen. Dus besluit ik van de ene op de andere dag om die zaak te boycotten. Wat ontzettend jammer is, want hun latte macchiato en ook hun tschai latte zijn echt van hemels niveau.
Netjes
Ik vertel het aan mijn vader, die goedkeurend knikt want hij is ook van eerlijk en rechtvaardig en netjes je belasting betalen en zo – ik heb het niet van een vreemde. Bovendien, zo reken ik zelf eens uit, scheelt die koffie-boycot me een bak geld. Want die Amerikanen zijn lekker maar echt ontzettend duur.
Tja, ik blijf de zoon van een accountant.