Weekuitdaging 36
Don't spill
WEEK 36 : Wat gaan we doen?
Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen? Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?
Van 7 t/m 13 september 2021 is de Verspillingsvrije Week. Morgen, op Duurzame Dinsdag wordt afgetrapt. Meld je hier gratis aan en je krijgt komende week dagelijks handige tips en tricks om minder voedsel te verspillen.
Goed voor het klimaat
en je portemonnee
Waarom?
De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa € 120,- per persoon. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoot. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.
Zeven kleine stappen
- Check je voorraad voordat je boodschappen doet. Herinner je onze uitdaging in de eerste week 'Eet je kastjes leeg' nog? Wat moet eerst op? Zet deze spullen vooraan, of op een aparte plank.
- Maak een planning en een boodschappenlijstje. Heb je kinderen die vaak zeuren wat je gaat eten die dag? Bedenk voordat je grote boodschappen gaat doen een weekmenu en doe hier gericht boodschappen voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: geen zeurende kids, minder verspilling en vaak ook gezonder en uitgebalanceerder eten.
- Kook op maat. Zodat je nooit teveel maakt.
- Bewaar eten op de goede plek. Check het hier voor ruim 2000 producten. Ken je de ja/nee sticker al voor op de koelkast?
- Zet je koelkast op 4 graden. De beste temperatuur om spullen te bewaren. Bacteriën groeien dan nauwelijks.
- Let op de houdbaarheid. Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Want is deze THT-datum verstreken? Dan is het product nog vaak helemaal goed. En eet of vries in voor óf op de Te Gebruiken Tot-datum. (Meer weten over THT en TGT-data, kijk eens hier)
- Wees creatief met restjes. Maak er de lekkerste gerechten mee.



Extra stappen
- Installeer de app Too Good To Go (of NoFoodWasted) en bekijk bij welke winkels in jouw buurt jij voedsel kunt redden van de vuilcontainer. Het scheelt je een hoop geld en wees niet benauwd; de kwaliteit is gegarandeerd.
- Ga dumpster diven, ofwel neem een duik in de vuilnisbak 🙂 Waar kun jij nog meer voedsel redden van vernietiging? Groentezaken hebben vaste dagen dat ze hun groenten en fruit klaar zetten voor de vuilnis. Vraag er eens naar. Je zult zien dat er nog heel veel goede producten bij zitten, waar je bijvoorbeeld heerlijke shakes van kunt maken of pastasauzen die je daarna invriest. Jammie.
Tips en achtergronden
- Meld je aan op de site ‘samen tegen voedselverspilling’ en ontvang komende week dagelijks tips en tricks.
- Wist je dat er twee houdbaarheidsdatums zijn? Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Beide vragen om een eigen aanpak. Lees hier hoe het werkt.
- Bekijk het filmpje met 10 tips tegen voedselverspilling.
- Kijk hier voor nog veel meer initiatieven tegen voedselverspilling op een rij. Nuttig!
- Toch (gekookt) eten over? Deel het uit! Bijvoorbeeld via Thuisgekookt, of via de solidariteitskoelkast bij een weggeefwinkel.
- Steun het eten van verspild voedsel door te bestellen van anders weggegooid voedsel. Bijvoorbeeld via een partij als Kromkommer.
Beloning