• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 36 – 2023 – Don’t spill

28 december 2022

Weekuitdaging 36
Don't spill

WEEK 36 : Wat gaan we doen?

Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen? Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?

Volgende week is de Verspillingsvrije Week. Meld je hier gratis aan en je krijgt dagelijks handige tips en tricks om minder voedsel te verspillen.

 

Goed voor het klimaat
en je portemonnee

Waarom?

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 35 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa € 150,- per persoon. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoot. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.

Zeven kleine stappen

  1. Check je voorraad voordat je boodschappen doet. Herinner je onze uitdaging in de eerste week 'Eet je kastjes leeg' nog? Wat moet eerst op? Zet deze spullen vooraan, of op een aparte plank.
  2. Maak een planning en een boodschappenlijstje. Heb je kinderen die vaak zeuren wat je gaat eten die dag? Bedenk voordat je grote boodschappen gaat doen een weekmenu en doe hier gericht boodschappen voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: geen zeurende kids, minder verspilling en vaak ook gezonder en uitgebalanceerder eten.
  3. Kook op maat. Zodat je nooit teveel maakt. 
  4. Bewaar eten op de goede plek. Check het hier voor ruim 2000 producten. Ken je de ja/nee sticker al voor op de koelkast?
  5. Zet je koelkast op 4 graden. De beste temperatuur om spullen te bewaren. Bacteriën groeien dan nauwelijks.
  6. Let op de houdbaarheid. Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Want is deze THT-datum verstreken? Dan is het product nog vaak helemaal goed. En eet of vries in voor óf op de Te Gebruiken Tot-datum. (Meer weten over THT en TGT-data, kijk eens hier)
  7. Wees creatief met restjes. Maak er de lekkerste gerechten mee.

Extra stappen

  • Installeer de app Too Good To Go (of NoFoodWasted) en bekijk bij welke winkels in jouw buurt jij voedsel kunt redden van de vuilcontainer. Het scheelt je een hoop geld en wees niet benauwd; de kwaliteit is gegarandeerd.
  • Ga dumpster diven, ofwel neem een duik in de vuilnisbak 🙂 Waar kun jij nog meer voedsel redden van vernietiging? Groentezaken hebben vaste dagen dat ze hun groenten en fruit klaar zetten voor de vuilnis. Vraag er eens naar. Je zult zien dat er nog heel veel goede producten bij zitten, waar je bijvoorbeeld heerlijke shakes van kunt maken of pastasauzen die je daarna invriest. Jammie.

Tips en achtergronden

  • Meld je aan op de site ‘samen tegen voedselverspilling’ en ontvang komende week dagelijks tips en tricks.
  • Wist je dat er twee houdbaarheidsdatums zijn? Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Beide vragen om een eigen aanpak. Lees hier hoe het werkt. 
  • Bekijk het filmpje met 10 tips tegen voedselverspilling.
  • Kijk hier voor nog veel meer initiatieven tegen voedselverspilling op een rij. Nuttig!
  • Toch (gekookt) eten over? Deel het uit! Bijvoorbeeld via Thuisgekookt, of via de solidariteitskoelkast bij een weggeefwinkel. 
  • Steun het eten van verspild voedsel door te bestellen van anders weggegooid voedsel. Bijvoorbeeld via een partij als Kromkommer. 

Beloning

Voedselverspilling - Column week 36

De zomer loopt op zijn eind. Hét seizoen van vers fruit. Vers fruit is het allerlekkerst. Het is alleen jammer dat daarmee ook de problemen beginnen.

Wat ik bedoel is dat fruit weggegooid wordt als het niet langer ‘vers’ is. Net zo gemakkelijk als het fruit ons land in kwam vliegen. En dat weggooien maakt nogal veel uit voor het milieu.

Je kent misschien de kromme waarheid over bananen al? Maar liefst 50% van alle bananen vindt overrijp zijn weg naar de vuilnisbak(!)

Fruit: tips tegen voedselverspilling

Wil je daarom bewuste keuzes maken in fruit? Koop dan alleen het fruit dat je echt opeet en niet gaat verspillen of composteren.

Een andere tip is het fruit ‘abcde’ van het Voedingscentrum. Hiermee kun je gemakkelijk onthouden welke fruitsoorten het hele jaar door in het seizoen zijn: appels, bananen, citrusvruchten, druiven EN peren.

Daarnaast is fruit uit de diepvries, blik of pot in elk seizoen een prima keuze. Dit fruit is vaak goed geprijsd en langer houdbaar (Bron: Milieu Centraal). Je kunt precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Ook dat voorkomt verspilling. 

Groet!

Anke van Dijk van climatechain

PS Volg climatechain voor meer tips om je dagelijks leven te verduurzamen. Anke geeft ook workshops op locatie. Kijk voor meer informatie en gratis tips op Instagram of op www.climatechain.nl. 

Sunig - Column week 36

‘Ons bin sunig.’ Kent iemand die reclameslogan nog? Tjee, ik word oud. Het was een slogan voor boter van het merk Zeeuws Meisje. Die boter is lekker èn goedkoop, zo vertelde een, nou ja, Zeeuws meisje dus: ‘Geen cent teveel hoor, want ons bin sunig’.

Wij gaan nu met z’n allen ook zuinig doen bij 52Wekenduurzaam - maar dan met voedsel. Zelf maak ik af en toe gebruik van de app ‘To good to go’, waarmee je bij winkels eten kunt kopen dat anders wordt weggegooid.

Je weet vaak niet wat je krijgt: de ene keer heerlijke Marokkaanse hartige broodjes, een andere keer lekkere focaccia. En je komt nog eens in winkeltjes en eettentjes die je nog niet kent. OK, één keer kreeg ik bij een bakker vier gesneden bruin. Nou ja, het kan niet altijd feest zijn – maar duurzaam is het wel.

Futuristisch

Ik heb me afgelopen zomervakantie ook eens verdiept in duurzame koffie. Want ons gehuurde huisje stond een futuristisch apparaat, waar je speciale cupjes in moet doen, waarna dat apparaat met een nogal verontrustend ‘brrrrrr tiktiktiktik – KLIK - de barcode van het cupje leest en dan volledig automatisch de i-de-a-le kop koffie voor je zet.

Vooruitgang

Zelf vind in het een nogal, eh, interessant concept. Want ik zet mijn hele leven al koffie zonder dat er een barcode aan te pas komt, en dat gaat eigenlijk best prima. Maar ja: vooruitgang houd je niet tegen. En dan moet je vooral niet als een ouwe lul gaan zeuren dat die nieuwerwetsche uitvindingen allemaal onzin zijn, want dan zet je alleen maar jezelf voor gek.

Maar toch. Ik ben in onze Franse keuken eens gaan meten, wegen en rekenen (ik kan nu eenmaal niet goed stilzitten), en die cupjes blijken niet echt heel duurzaam te zijn. En dat zit hem in drie factoren: gewicht , transportvolume en hoeveelheid afval.

Toeristen

In de eerste plaats het transportgewicht. Het pak Hollandse filterkoffie (dat we als goede toeristen bij ons hebben) weegt, met verpakking, 516 gram. Dezelfde hoeveelheid koffie in cupjes weegt 745 gram. Koffie in cupjes is dus de helft zwaarder dan filterkoffie. Dat extra gewicht moet natuurlijk vervoerd worden, en dat kost benzine. Of nou ja: diesel, waarschijnlijk.

Vrachtwagen

Met het transportvolume is het nog erger. De inhoud van het pak filterkoffie is ongeveer een liter, voor hetzelfde hoeveelheid koffie in cupjes heb je ruim zes liter aan verpakkingsruimte nodig.

Voor één vrachtwagen vol filterkoffie moet je dus zes vrachtwagens met cupjes laten rijden – terwijl die vrachtwagens met cupjes ook nog eens de helft zwaarder beladen zijn.

Afval

Maar het ergste is de hoeveelheid afval. Het pak filterkoffie levert 16 gram afval op, en de cupjes 245 gram. Cupjes zorgen dus, riemen vast, voor vijftien keer zoveel afval als filterkoffie.

Maar goed. Ik weet het: koffie is belangrijk. Sterker: Ik lééf er op. En als je die kopjes uit die cupjes nou heel erg lekker vindt, als ze een hoogtepuntje in je dag zijn: blijf ze vooral drinken. En doe dan, wat duurzaamheid betreft, iets beter je best op andere terreinen: eet minder vlees, vlieg wat minder, neem zonnepanelen, ga minder vaak in bad of knuffel een zeehondje.

Apparaat

Maar als je twijfelt over de aanschaf van zo’n volautomatisch barcodecupjesapparaat (op drie keer woordwaarde), denk dan eens aan bovenstaande cijfers. Vijftig procent zwaarder, zes keer meer verpakkingsvolume, vijftien keer zoveel afval: hoeveel méér harde cijfers wil je?

Nou goed, nog ééntje dan. Want voor een pak filterkoffie betaal je zo’n vijf euro, terwijl dezelfde hoeveelheid koffie in cupjes vijfentwintig euro kost. Cupjes zijn dus vijf keer zo duur als filterkoffie. Wie weet zou dat argument nèt de doorslag kunnen geven.

Want ons bin sunig.

Rob Voorwinden

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0