Weekuitdaging 36
Don't spill
WEEK 36 : Wat gaan we doen?
Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen? Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?
Volgende week is de Verspillingsvrije Week. Meld je hier gratis aan en je krijgt dagelijks handige tips en tricks om minder voedsel te verspillen.
Goed voor het klimaat
en je portemonnee
Waarom?
De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 35 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa € 150,- per persoon. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoot. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.
Zeven kleine stappen
- Check je voorraad voordat je boodschappen doet. Herinner je onze uitdaging in de eerste week 'Eet je kastjes leeg' nog? Wat moet eerst op? Zet deze spullen vooraan, of op een aparte plank.
- Maak een planning en een boodschappenlijstje. Heb je kinderen die vaak zeuren wat je gaat eten die dag? Bedenk voordat je grote boodschappen gaat doen een weekmenu en doe hier gericht boodschappen voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: geen zeurende kids, minder verspilling en vaak ook gezonder en uitgebalanceerder eten.
- Kook op maat. Zodat je nooit teveel maakt.
- Bewaar eten op de goede plek. Check het hier voor ruim 2000 producten. Ken je de ja/nee sticker al voor op de koelkast?
- Zet je koelkast op 4 graden. De beste temperatuur om spullen te bewaren. Bacteriën groeien dan nauwelijks.
- Let op de houdbaarheid. Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Want is deze THT-datum verstreken? Dan is het product nog vaak helemaal goed. En eet of vries in voor óf op de Te Gebruiken Tot-datum. (Meer weten over THT en TGT-data, kijk eens hier)
- Wees creatief met restjes. Maak er de lekkerste gerechten mee.
Extra stappen
- Installeer de app Too Good To Go (of NoFoodWasted) en bekijk bij welke winkels in jouw buurt jij voedsel kunt redden van de vuilcontainer. Het scheelt je een hoop geld en wees niet benauwd; de kwaliteit is gegarandeerd.
- Ga dumpster diven, ofwel neem een duik in de vuilnisbak 🙂 Waar kun jij nog meer voedsel redden van vernietiging? Groentezaken hebben vaste dagen dat ze hun groenten en fruit klaar zetten voor de vuilnis. Vraag er eens naar. Je zult zien dat er nog heel veel goede producten bij zitten, waar je bijvoorbeeld heerlijke shakes van kunt maken of pastasauzen die je daarna invriest. Jammie.
Tips en achtergronden
- Meld je aan op de site ‘samen tegen voedselverspilling’ en ontvang komende week dagelijks tips en tricks.
- Wist je dat er twee houdbaarheidsdatums zijn? Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Beide vragen om een eigen aanpak. Lees hier hoe het werkt.
- Bekijk het filmpje met 10 tips tegen voedselverspilling.
- Kijk hier voor nog veel meer initiatieven tegen voedselverspilling op een rij. Nuttig!
- Toch (gekookt) eten over? Deel het uit! Bijvoorbeeld via Thuisgekookt, of via de solidariteitskoelkast bij een weggeefwinkel.
- Steun het eten van verspild voedsel door te bestellen van anders weggegooid voedsel. Bijvoorbeeld via een partij als Kromkommer.
Beloning
Voedselverspilling - Column week 36
De zomer loopt op zijn eind. Hét seizoen van vers fruit. Vers fruit is het allerlekkerst. Het is alleen jammer dat daarmee ook de problemen beginnen.
Wat ik bedoel is dat fruit weggegooid wordt als het niet langer ‘vers’ is. Net zo gemakkelijk als het fruit ons land in kwam vliegen. En dat weggooien maakt nogal veel uit voor het milieu.
Je kent misschien de kromme waarheid over bananen al? Maar liefst 50% van alle bananen vindt overrijp zijn weg naar de vuilnisbak(!)
Fruit: tips tegen voedselverspilling
Wil je daarom bewuste keuzes maken in fruit? Koop dan alleen het fruit dat je echt opeet en niet gaat verspillen of composteren.
Een andere tip is het fruit ‘abcde’ van het Voedingscentrum. Hiermee kun je gemakkelijk onthouden welke fruitsoorten het hele jaar door in het seizoen zijn: appels, bananen, citrusvruchten, druiven EN peren.
Daarnaast is fruit uit de diepvries, blik of pot in elk seizoen een prima keuze. Dit fruit is vaak goed geprijsd en langer houdbaar (Bron: Milieu Centraal). Je kunt precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Ook dat voorkomt verspilling.
Groet!
Anke van Dijk van climatechain
PS Volg climatechain voor meer tips om je dagelijks leven te verduurzamen. Anke geeft ook workshops op locatie. Kijk voor meer informatie en gratis tips op Instagram of op www.climatechain.nl.
Sunig - Column week 36
‘Ons bin sunig.’ Kent iemand die reclameslogan nog? Tjee, ik word oud. Het was een slogan voor boter van het merk Zeeuws Meisje. Die boter is lekker èn goedkoop, zo vertelde een, nou ja, Zeeuws meisje dus: ‘Geen cent teveel hoor, want ons bin sunig’.
Wij gaan nu met z’n allen ook zuinig doen bij 52Wekenduurzaam - maar dan met voedsel. Zelf maak ik af en toe gebruik van de app ‘To good to go’, waarmee je bij winkels eten kunt kopen dat anders wordt weggegooid.
Je weet vaak niet wat je krijgt: de ene keer heerlijke Marokkaanse hartige broodjes, een andere keer lekkere focaccia. En je komt nog eens in winkeltjes en eettentjes die je nog niet kent. OK, één keer kreeg ik bij een bakker vier gesneden bruin. Nou ja, het kan niet altijd feest zijn – maar duurzaam is het wel.
Futuristisch
Ik heb me afgelopen zomervakantie ook eens verdiept in duurzame koffie. Want ons gehuurde huisje stond een futuristisch apparaat, waar je speciale cupjes in moet doen, waarna dat apparaat met een nogal verontrustend ‘brrrrrr tiktiktiktik – KLIK - de barcode van het cupje leest en dan volledig automatisch de i-de-a-le kop koffie voor je zet.
Vooruitgang
Zelf vind in het een nogal, eh, interessant concept. Want ik zet mijn hele leven al koffie zonder dat er een barcode aan te pas komt, en dat gaat eigenlijk best prima. Maar ja: vooruitgang houd je niet tegen. En dan moet je vooral niet als een ouwe lul gaan zeuren dat die nieuwerwetsche uitvindingen allemaal onzin zijn, want dan zet je alleen maar jezelf voor gek.
Maar toch. Ik ben in onze Franse keuken eens gaan meten, wegen en rekenen (ik kan nu eenmaal niet goed stilzitten), en die cupjes blijken niet echt heel duurzaam te zijn. En dat zit hem in drie factoren: gewicht , transportvolume en hoeveelheid afval.
Toeristen
In de eerste plaats het transportgewicht. Het pak Hollandse filterkoffie (dat we als goede toeristen bij ons hebben) weegt, met verpakking, 516 gram. Dezelfde hoeveelheid koffie in cupjes weegt 745 gram. Koffie in cupjes is dus de helft zwaarder dan filterkoffie. Dat extra gewicht moet natuurlijk vervoerd worden, en dat kost benzine. Of nou ja: diesel, waarschijnlijk.
Vrachtwagen
Met het transportvolume is het nog erger. De inhoud van het pak filterkoffie is ongeveer een liter, voor hetzelfde hoeveelheid koffie in cupjes heb je ruim zes liter aan verpakkingsruimte nodig.
Voor één vrachtwagen vol filterkoffie moet je dus zes vrachtwagens met cupjes laten rijden – terwijl die vrachtwagens met cupjes ook nog eens de helft zwaarder beladen zijn.
Afval
Maar het ergste is de hoeveelheid afval. Het pak filterkoffie levert 16 gram afval op, en de cupjes 245 gram. Cupjes zorgen dus, riemen vast, voor vijftien keer zoveel afval als filterkoffie.
Maar goed. Ik weet het: koffie is belangrijk. Sterker: Ik lééf er op. En als je die kopjes uit die cupjes nou heel erg lekker vindt, als ze een hoogtepuntje in je dag zijn: blijf ze vooral drinken. En doe dan, wat duurzaamheid betreft, iets beter je best op andere terreinen: eet minder vlees, vlieg wat minder, neem zonnepanelen, ga minder vaak in bad of knuffel een zeehondje.
Apparaat
Maar als je twijfelt over de aanschaf van zo’n volautomatisch barcodecupjesapparaat (op drie keer woordwaarde), denk dan eens aan bovenstaande cijfers. Vijftig procent zwaarder, zes keer meer verpakkingsvolume, vijftien keer zoveel afval: hoeveel méér harde cijfers wil je?
Nou goed, nog ééntje dan. Want voor een pak filterkoffie betaal je zo’n vijf euro, terwijl dezelfde hoeveelheid koffie in cupjes vijfentwintig euro kost. Cupjes zijn dus vijf keer zo duur als filterkoffie. Wie weet zou dat argument nèt de doorslag kunnen geven.
Want ons bin sunig.
Rob Voorwinden