Weekuitdaging 7
Zet 'm op 60
WEEK 7 : Wat gaan we doen?
We gaan hardcore geld én energie besparen. Hoe? Door de watertemperatuur van onze centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Een minuutje werk en direct tientallen euro's op jaarbasis besparen? Easy! Ga naar Zet ‘m op 60 voor de instructievideo voor jouw cv-ketel.
Heb je geen cv-ketel of wil je sowieso stappen zetten om minder gas te stoken? Onderaan deze pagina vind je extra tips om je huis te isoleren, je verwarming efficiënter te gebruiken en nóg meer geld te besparen.
The best way to save
money is not to lose it!
Waarom?
De meeste cv-ketels staan voor de verwarming standaard ingesteld op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken het meest efficiënt bij 60ºC. Lees hier meer achtergrondinformatie.
Voordeel: Je cv gaat langer mee en deze simpele aanpassing scheelt veel gas, en dus CO2-uitstoot. Zonder verlies aan comfort.
Maar dat niet alleen. Ook wordt de luchtkwaliteit beter. Je ketel op 60ºC zetten, zorgt er namelijk voor dat de radiatoren door de dag heen gelijkmatiger warmte afgeven, in plaats van in pieken - die dan zorgen voor zogenaamde stofschroei (= hete radiatoren verschroeien de stof en huismijt die erop ligt). 60 graden is dus ook nog een stuk gezonder.
Verder is het verlagen van de temperatuur van je cv een mooie manier om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuurverwarming in de toekomst. De overheid wil namelijk dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn.
Veel huizen zullen daardoor uiteindelijk over moeten gaan op verwarming met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Die manieren van verwarming zijn efficiënter en duurzamer, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden. Dat is precies wat je doet door je cv op 60ºC te zetten.



How low can you go?
Kleine stap
Zet ‘m op 60. Kijk hier de instructievideo voor jouw cv. Probeer het een week. Bevalt het? Dan kan je de ketel misschien nog wel verder verlagen.
Duurt het nu met de kou te lang voordat je huis op temperatuur komt? Dan is je huis waarschijnlijk niet zo goed geïsoleerd. Zet je ketel dan wat hoger op 65 of 70 graden en kijk of dat werkt. Zet dan wel in je agenda dat je je CV in maart alsnog op 60 zet.
Stapje groter
Zet ‘m op 52. Be bold, ga nog lager. How low can you go? Zonder dat het comfort afneemt? Doe de 50-gradentest.
Voer een aantal van de makkelijke isolatietips uit die hieronder staan. Zoals radiatorfolie gebruiken. Heb je deze tips al opgevolgd? Maak dan een lange termijn verduurzamingsplan voor je huis. Om uiteindelijk helemaal van het gas af te kunnen.
Je gaat in de toekomst namelijk vast nog veel onderhoud plegen aan je huis. Zorg ervoor dat je weet welke duurzame keuzes je wilt maken, vóór het moment dat je gaat klussen. Wat ga je doen qua vloer-, muur en dakisolatie? En vergeet ook niet om goede ventilatie mee te nemen in je plan. Want wist je dat het veel meer energie kost om vochtige lucht te verwarmen?
Het steeds lager zetten van je cv-ketel aan de ene kant en het toepassen van isolerende maatregelen is een spel. Hoe kun je zo zuinig mogelijk zijn, zonder comfort te verliezen?
Tips
Kijk hier voor de tips uit het filmpje.
- Door radiatorfolie achterop de radiator te plakken, voorkom je dat warmte onbenut door de muur verdwijnt.
- Door ventilatoren onder de radiatoren te installeren, wordt de woning gelijkmatiger en 2 keer zo snel warm.
- Test of je huis klaar is voor verwarmen op een lage temperatuur met de 50-gradentest.
Meer opties om minder te stoken
- Ontlucht je radiator, zodat deze gelijkmatig warm wordt.
- Zorg voor een dekentje op de bank.
- Trek warme kleren aan en beweeg meer.
- Sluit ’s avonds je gordijnen.
- Plaats tochtprofielen, maar vergeet ook niet goed te ventileren.
- Zorg voor goed hang- en sluitwerk en een dranger op je deuren, zodat die niet open blijven staan.
- Check ook deze zes verwarming bespaartips van Milieucentraal.
Nieuwsgierig naar mythbusters en veelgestelde vragen over energie en verwarmen? Lees dan deze blog.
Beloning
Duurzaam: Door je cv-ketel beter af te stellen verbruik je minder gas = minder CO2-uitstoot.
Financieel: Minder gasverbruik kan op jaarbasis een hoop geld schelen. Tot wel 100 euro!
Gezondheid: Door een lagere temperatuur van je radiatoren verbetert de luchtkwaliteit in huis en dat is beter voor je gezondheid.
Met dank aan Maya van Energieparticipatie en Symon Miedema van Urgenda!
WEEK 7 | DIT KWAM ER LANGS
Samen zetten we mooie grote en kleine stappen. Hieronder een hele kleine greep uit alles wat langs kwam in de mail, instagram en facebook over week 7.








