• Door naar de hoofd inhoud

52 weken duurzaam

Header Rechts

  • Home
  • Weekuitdagingen
  • Divider
  • 52wekenduurzaam op je werk
  • 52wekenduurzaam voor overheden
  • 52wekenduurzaam voor jeugd/educatie
  • Divider
  • Herken je dit?
  • Hoe werkt het?
  • Onze uitgangspunten
  • Divider
  • Over ons
  • Onze groene helden
  • Divider
  • Shop
  • Groene blogs
  • Columns
  • Ervaringen & pers
  • Interviews, films & downloads
  • Divider
  • Ideeën, tips en vragen
  • Doneer
  • Divider
  • Mijn account
  • Afrekenen
  • Winkelwagen
  • €0,00

Week 40 – 2021 – Heb de kleintjes lief

3 oktober 2021

Weekuitdaging 40
Heb de kleintjes lief

WEEK 40 : Wat gaan we doen?

Vandaag is het dierendag! Wat kunnen we daar nou als leuke en duurzame uitdaging bij bedenken? Je hond of kat verwennen met vegan voer misschien? Uhh, ja dat kan, het bestaat en de recensies zijn goed. Probeer het maar eens. Maar dat is niet waar deze week over gaat. 

Dierendag is er natuurlijk ook voor al die andere dieren op de wereld. Voor de 50 miljard kippen, een half miljard koeien en 1,5 miljard varkens die jaarlijks worden geslacht. Au. Terwijl wij mensen op basis van een plantaardig dieet veel gezonder en energieker leven. We hebben het er al vaak over gehad (zie week 10 of week 34). Binnenkort hebben we ook een vegan weekuitdaging. Maar ook daarover gaat deze week niet. Waarover dan wel?

Deze week zoomen we in op de allerkleinste diertjes, die aan het begin van de voedselketen staan, en er voor zorgen dat allerlei andere mooie dieren kunnen overleven in een biodivers ecosysteem. We hebben het over insecten, wormen en allerlei andere leuke kruipsels. In onze eigen tuin, op het balkon of in het park. En daar zijn we vaak onbewust helemaal niet zo aardig tegen. 

Dat gaan we deze week anders doen! We gaan zelf compost maken. En we gaan onze tuin NIET winterklaar maken. We gaan onze kleinste huisdiertjes met het allerlekkerste eten verwennen en heel zachtjes over hun bolletje aaien 🙂

 

Composteren kun je leren

Waarom zelf compost maken?

Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. In sommige gemeentes wordt GFT niet apart opgehaald en als restafval gaat het direct naar het afval-crematorium en draagt dus bij aan nóg meer CO2 uitstoot. Als je zelf compost maakt op een natuurlijk en duurzame manier hoef je het nooit meer te kopen bij een tuincentrum. Compost, het zwarte goud gemaakt door wormen is veel rijker aan voedingsstoffen dan gewone compost. En daar wordt het bodemleven en alle plantjes in je tuin weer heel blij van. Zelf compost maken kan met een composthoop achter in je tuin, maar ook met een hip wormenhotel of bokashi die ook prima op het balkon past. Composteren kun je leren!

Een wormenhotel is een compostvat voor luie mensen, voor mensen die een balkon hebben én voor ouders die hun kinderen willen laten zien hoe aarde ontstaat. Bij een wormenhotel maak je zelf compost voor de planten in je tuin of op het balkon. En ze doen dat voor jou, helemaal gratis.

Er zijn eigenlijk heel veel redenen om een wormenhotel te maken of te kopen. Het mooie van een wormenhotel is dat jij je wormen voert met snijafval uit de keuken en na een tijdje krijg je voedende wormenmest en wormenthee terug! Met andere woorden; je bent lekker duurzaam bezig en je hebt huisdieren die het niet erg vinden als je op vakantie gaat. Je ervaart eigenlijk dat afval niet bestaat. Je GFT afval is een bron van nieuw leven op aarde.

Waarom je tuin NIET winterklaar maken?

Alle rommel in de tuin is een potentiële plek voor kleine beestjes. Juist in de winter hebben ze tuinen hard nodig, voor een plek om te nestelen of om voedsel te vinden. In de winter hoef je daarom niet je hele tuin te snoeien, dit scheelt tijd maar ook help je de biodiversiteit ermee. Laat bijvoorbeeld de stengels van planten die in de winter afsterven tot het voorjaar staan. Vaak hebben ze een mooi silhouet en zorgen ze voor reliëf in een verder kale tuin. Deze afgestorven planten bieden voor veel insecten een overwinteringsplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af. In de holle stengels van planten overwinteren insecten, zoals het lieveheersbeestje of bijen. Door uitgebloeide bloemen te laten staan, maak je ook de vogels blij met de zaden die ze hierin vinden.

En wat moet je met de bladeren doen? Ruim de herfstbladeren tussen struiken en planten niet op, maar laat ze juist liggen. De bladeren zorgen voor een isolerende laag op de grond, waardoor de vorst minder snel de wortels van planten aantast. Ook zitten hier veel voedingsstoffen in waar de grond van profiteert.  En niet alleen planten, maar ook insecten en insecteneters zoals egels zijn erg blij met een hoop bladeren in de tuin. Hier vinden ze een fijn plekje om te schuilen. Wel is het belangrijk om de bladeren van het gazon of uit de vijver te halen. Bladeren in de vijver onttrekken zuurstof en hebben een verstikkende werking op gras.

Kleine stap

Gooi je je GFT-afval nog altijd in de gewone vuilnisbak? Begin dan deze week met het scheiden. Vraag een GFT-bak aan bij jouw gemeente. 

Grotere stap

Je gaat verder en maakt een composthoop voor in je tuin, een wormenhotel of bokashi voor op het balkon. Dit is het allerbeste geschenk dat je jouw kleinste huisdiertjes op dierendag kunt geven. En je knoopt in je oren om deze herfst je tuin NIET winterklaar te maken.

 

Tips en achtergronden

Zelf composteren? Dat kan natuurlijk met een composthoop. Zie hier de voordelen en hoe je er eentje moet maken. 

Een wormenhotel maken? Veel eenvoudiger dan je denkt. En superleuk om met kinderen te doen. In een wormenhotel voed je de wormen met kleine stukje groente- en fruitresten, koffieprut en wat papier (eierdozen etc). Op deze manier schep je de perfecte leefomstandigheden voor de wormen. Zet je hotel op een liefst koele en vochtige plek en na ongeveer een half jaar oogst jezelf de allermooiste compost. Hier zijn wat linkjes om aan de slag te gaan. wormencomposteren? – Wormenhotel.nl Hoe maak je een wormenhotel? | Het Klokhuis - YouTube Wormenhotel maken | Natuur in je stad

Wat is een Bokashi? Stel je voor: van al je keukenafval maak je je eigen plantenvoeding waar je kamer-, balkon en/of tuinplanten weelderig op groeien. En dat zonder dat het stinkt. Dat kan met de Bokashi-emmer. Gewoon op je balkon. Lees hier de voordelen, en hoe je er eentje maakt of waar je hem koopt. 

Waarom je je tuin niet winterklaar hoeft te maken? Lees er meer over.

Waarom je het beste in het najaar planten kunt aanplanten? www.vergetenplantseizoen.nl

Beloning

 
  • Mijn huishouden bestaat uit:
  • Voer een nummer in van 1 tot 99.
    personen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Voor vragen en informatie: mail of bel ons op [email protected] of 06-24687808

privacybeleid | retourbeleid | cookieverklaring

 

Marieke van de Veire

Marieke is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Kesley Bul (& Team)
https://probu.nl

Zonder Kesley en zijn team hadden we geen website gehad: zij zijn de bouwers die ervoor zorgen dat alles op 52wekenduurzaam.nl werkt en er goed uitziet: de jaarkalender, de filmpjes, de uitdagingen. Onze site is ingewikkelder dan je denkt.

Laatst lag onze site er een dag uit, terwijl honderden mensen per dag zich aan het aanmelden waren (lichtelijke paniek!) en toen heeft deze held de boel weer draaiend gekregen.

Enorm betrouwbaar en kundig, een groene held van de bovenste plank.

Laura van Lee
datkanmakkelijk.nl

Ontwikkelingswerk leek me vroeger het toppunt van de wereld mooier maken, maar ik heb ontdekt dat ik er veel blijer van word om dat dicht bij huis te doen. In mijn bedrijf Dat Kan Makkelijk help ik nu wereldverbeterende ondernemers met hun marketing. Bij 52wekenduurzaam schrijf ik sappige teksten en ben ik de wing woman van het dreamteam. Ik heb een hekel aan rechtsdraaiende kleurloze grutjespap. Mijn motto: als het lekker is, wil je er meer van. Ook als je duurzamer wilt leven.

Marjolein van Dijk
heldergezegd.nl
Het is ook gewoon léuk, steeds een stapje groener leven. 52wekenduurzaam is de vrolijkste olievlek van duurzaam Nederland. Of ik de redactie wilde doen voor het duurzaamheidsspel? Daar was dus maar één antwoord mogelijk 🙂 Helder is my middle name en met mijn achtergrond als opleidingskundige werp ik ook nog graag een educatieve blik.

Doortje

Afrikaans spreekwoord: Alleen ga je snel, samen kom je verder.
 
Als kind wilde ik dokter worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel jarenlang vol passie in ontwikkelingssamenwerking. Ik geloof in een mooiere wereld en dat wij die met elkaar kunnen maken.
Rode draad in mijn werk was én is de focus op samenwerken: samen bereik je meer dan alleen.
Vier jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging, begon ik mijn eigen bedrijf: Door ’t Hart – verbinding in samenwerken. Met positieve energie, vaart en een dosis humor werk ik met teams en organisaties aan meer verbinding en werkplezier op de werkvloer. Dat doe ik in verschillende rollen: als facilitator, teamcoach, trainer werkplezier en dagvoorzitter en vooral voor non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven.
Ik ben er stellig van overtuigd dat als er meer werkplezier en verbinding is op de werkvloer dat er meer positieve impact gemaakt kan worden.
Recent heb ik me aangesloten bij 52 weken duurzaam, omdat ik blij word van de positieve insteek en de slogan: ‘52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen!’ Ik werk actief mee aan het programma ’52 weken duurzaam op de werkvloer’

x

Veertje Heemstra

Veertje is onderdeel van onze creatieve denktank! Ze is snel en heeft scherp oog voor de vraag. Haar teksten hebben iets extra’s, een haakje, een kwinkslag die je aan het denken zet of waardoor je jezelf er goed in herkent. Creatief en met humor.

Marina Roos

Marina is moderator op onze besloten Facebook groep. Naast een duurzaam hart heeft ze een goed gevoel wanneer ingrijpen in discussies nodig is.

Rob Voorwinden

In het dagelijks leven journalist, en in zijn ándere dagelijks leven onze vleesgeworden anti-held. Want Rob doet al sinds jaren ’80 zijn best om duurzaam te leven. Nou ja, tussen 1990 en 2020 was hij er even tussenuit, maar met 52 Weken Duurzaam heeft hij het licht weer gezien. Rob doet in zijn columns verslag van zijn nieuwste successen en mislukkingen op het gebied van duurzaam leven.

Sandor: coach voor een duurzaam team

Sandor is onze teamcoach. Je kunt wel starten met 4 vrienden met een goed idee, maar als je het wilt laten groeien, dan zul je toch echt een professioneel team moeten ontwikkelen. 
 
Sandor is daar expert in. Hij leert ons eerlijk te kijken naar onszelf en duidelijk te communiceren met elkaar, zodat we allemaal doen waar we van nature goed in zijn en het proces steeds beter verloopt. We leren en groeien als een malle. Als professional en als mens.
 
Of zoals hij het zelf zegt: wat ik doe als teamcoach zijn dingen die helpend zijn voor een dreamteam om op stoom te komen en met grote ambitie en weinig tijd toch veel en kwalitatief goed voor elkaar te krijgen.
 
Toen we hem vroegen waarom hij zijn tijd en kwaliteit doneert antwoordde hij: ik vind 52wekenduurzaam een mooi concept, omdat het laat zien dat je met individuele acties wel degelijk kan bijdragen aan de mondiale groene klimaatcrisis, terwijl dat op het eerste gezicht onbegonnen werk lijkt. 
 
Als gedrags-leiderschapstrainer maak ik dat ook steeds mee. Een kleine gedragsverandering van heel veel mensen tegelijk, dat gaat een beweging van jewelste geven. En ik heb zelf ook een grote passie voor duurzaamheid en energiestransitie. 
 
We zijn heel blij met hem. Dus zoek je een team of organisatiecoach die liefdevol direct is, moeiteloos door bullshit en ingesleten teamdynamiek heen prikt én van een team met een goed idee een professioneel robuust team maakt? En bovendien een groot groen kloppend hart heeft? Sandor is your man.

Charlotte Leemans
www.instagram.com/charlotte_030

Als copywriter hou ik van kort, krachtig en doelgericht. Dat herkende ik in 52wekenduurzaam. Net als het feit dat om ergens te komen je ‘gewoon’ de eerste stap moet zetten. Mijn enthousiasme, scherpe blik en rake teksten investeer ik graag in het creëren van heel veel eerste stappen. Elke stap is een microrevolutie.

Winkelmand0
Geen producten in de winkelmand
Verder winkelen
0