Weekuitdaging 40
Heb de kleintjes lief
WEEK 40 : Wat gaan we doen?
Het is dierendag! Wat kunnen we daar nou als leuke en duurzame uitdaging bij bedenken? Je hond of kat verwennen met vegan voer misschien? Uhh, ja dat kan, het bestaat en de recensies zijn goed. Probeer het maar eens. Maar dat is niet waar deze week over gaat.
Dierendag is er natuurlijk ook voor al die andere dieren op de wereld. Voor de 50 miljard kippen, een half miljard koeien en 1,5 miljard varkens die jaarlijks worden geslacht. Au. Terwijl wij mensen op basis van een plantaardig dieet veel gezonder en energieker leven. We hebben het er al vaak over gehad (zie week 10 of week 34). Binnenkort hebben we ook een vegan weekuitdaging. Maar ook daarover gaat deze week niet. Waarover dan wel?
Deze week zoomen we in op de allerkleinste diertjes, die aan het begin van de voedselketen staan, en er voor zorgen dat allerlei andere mooie dieren kunnen overleven in een biodivers ecosysteem. We hebben het over insecten, wormen en allerlei andere leuke kruipsels. In onze eigen tuin, op het balkon of in het park. En daar zijn we vaak onbewust helemaal niet zo aardig tegen.
Dat gaan we deze week anders doen! We gaan zelf compost maken. En we gaan onze tuin NIET winterklaar maken. We gaan onze kleinste huisdiertjes met het allerlekkerste eten verwennen en heel zachtjes over hun bolletje aaien 🙂
Composteren kun je leren
Waarom zelf compost maken?
Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. In sommige gemeentes wordt GFT niet apart opgehaald en als restafval gaat het direct naar het afval-crematorium en draagt dus bij aan nóg meer CO2 uitstoot. Als je zelf compost maakt op een natuurlijk en duurzame manier hoef je het nooit meer te kopen bij een tuincentrum. Compost, het zwarte goud gemaakt door wormen is veel rijker aan voedingsstoffen dan gewone compost. En daar wordt het bodemleven en alle plantjes in je tuin weer heel blij van. Zelf compost maken kan met een composthoop achter in je tuin, maar ook met een hip wormenhotel of bokashi die ook prima op het balkon past. Composteren kun je leren!
Een wormenhotel is een compostvat voor luie mensen, voor mensen die een balkon hebben én voor ouders die hun kinderen willen laten zien hoe aarde ontstaat. Bij een wormenhotel maak je zelf compost voor de planten in je tuin of op het balkon. En ze doen dat voor jou, helemaal gratis.
Er zijn eigenlijk heel veel redenen om een wormenhotel te maken of te kopen. Het mooie van een wormenhotel is dat jij je wormen voert met snijafval uit de keuken en na een tijdje krijg je voedende wormenmest en wormenthee terug! Met andere woorden; je bent lekker duurzaam bezig en je hebt huisdieren die het niet erg vinden als je op vakantie gaat. Je ervaart eigenlijk dat afval niet bestaat. Je GFT afval is een bron van nieuw leven op aarde.
Waarom je tuin NIET winterklaar maken?
Alle rommel in de tuin is een potentiële plek voor kleine beestjes. Juist in de winter hebben ze tuinen hard nodig, voor een plek om te nestelen of om voedsel te vinden. In de winter hoef je daarom niet je hele tuin te snoeien, dit scheelt tijd maar ook help je de biodiversiteit ermee. Laat bijvoorbeeld de stengels van planten die in de winter afsterven tot het voorjaar staan. Vaak hebben ze een mooi silhouet en zorgen ze voor reliëf in een verder kale tuin. Deze afgestorven planten bieden voor veel insecten een overwinteringsplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af. In de holle stengels van planten overwinteren insecten, zoals het lieveheersbeestje of bijen. Door uitgebloeide bloemen te laten staan, maak je ook de vogels blij met de zaden die ze hierin vinden.
En wat moet je met de bladeren doen? Ruim de herfstbladeren tussen struiken en planten niet op, maar laat ze juist liggen. De bladeren zorgen voor een isolerende laag op de grond, waardoor de vorst minder snel de wortels van planten aantast. Ook zitten hier veel voedingsstoffen in waar de grond van profiteert. En niet alleen planten, maar ook insecten en insecteneters zoals egels zijn erg blij met een hoop bladeren in de tuin. Hier vinden ze een fijn plekje om te schuilen. Wel is het belangrijk om de bladeren van het gazon of uit de vijver te halen. Bladeren in de vijver onttrekken zuurstof en hebben een verstikkende werking op gras.
Kleine stap
Gooi je je GFT-afval nog altijd in de gewone vuilnisbak? Begin dan deze week met het scheiden. Vraag een GFT-bak aan bij jouw gemeente.
Grotere stap
Je gaat verder en maakt een composthoop voor in je tuin, een wormenhotel of bokashi voor op het balkon. Dit is het allerbeste geschenk dat je jouw kleinste huisdiertjes op dierendag kunt geven. En je knoopt in je oren om deze herfst je tuin NIET winterklaar te maken.
Tips en achtergronden
Zelf composteren? Dat kan natuurlijk met een composthoop. Zie hier de voordelen en hoe je er eentje moet maken.
Een wormenhotel maken? Veel eenvoudiger dan je denkt. En superleuk om met kinderen te doen. In een wormenhotel voed je de wormen met kleine stukje groente- en fruitresten, koffieprut en wat papier (eierdozen etc). Op deze manier schep je de perfecte leefomstandigheden voor de wormen. Zet je hotel op een liefst koele en vochtige plek en na ongeveer een half jaar oogst jezelf de allermooiste compost. Hier zijn wat linkjes om aan de slag te gaan. wormencomposteren? – Wormenhotel.nl Hoe maak je een wormenhotel? | Het Klokhuis - YouTube Wormenhotel maken | Natuur in je stad
Wat is een Bokashi? Stel je voor: van al je keukenafval maak je je eigen plantenvoeding waar je kamer-, balkon en/of tuinplanten weelderig op groeien. En dat zonder dat het stinkt. Dat kan met de Bokashi-emmer. Gewoon op je balkon. Lees hier de voordelen, en hoe je er eentje maakt of waar je hem koopt.
Waarom je je tuin niet winterklaar hoeft te maken? Lees er meer over.
Waarom je het beste in het najaar planten kunt aanplanten? www.vergetenplantseizoen.nl
Beloning
Restaurant - Column week 40
Tuurlijk jongens, een wormen-hotel. Tenminste, deze week gaan we weer iets doen voor de natuur, en voor de wormen in het bijzonder: we bouwen een hotel voor ze.
Nou kan je met mij best een boel kanten op. Ik bedoel: ik heb geen groene vingers en zag de tuin tot vóór 52WekenDuurzaam als een hinderlijk stel tegels tussen de keukendeur en de schuur.
Inmiddels heb ik dus mooi een boel tegels gewipt (challenge: check) en een moestuin aangelegd (challenge: check). En een slacentrifuge gekocht (tweedehands uiteraard: geef spullen een tweede leven) (challenge: check) En eten we dus elke dag een verse salade uit eigen moestuin.
Peru
En zo’n eigen moestuin is nog hartstikke duurzaam ook, merk ik sinds ik me verdiep in het ‘land van herkomst’ van mijn groente en fruit. Waarschuwing: je groenten en fruit smaken voorgoed minder lekker als je eenmaal weet dat ze worden ingevaren of zelfs ingevlogen (auw!) uit Zuid-Afrika (blauwe bessen), Zimbabwe (aspergepunten) of Peru (avocado).
Snijbiet
Helaas blijkt onze moestuin deze herfst te worden overgenomen door naaktslakken, die hun buikjes heerlijk rond eten van de rucola, de snijbiet, de paksoi en zelfs de tomatenplanten.
Mijn eerste reactie is om op elke hoek van de moestuin en laser-kanon te installeren. Maar ja, dat zal wel weer niet mogen van de gemeente. Als tweede optie zijn er anti-slakkenkorrels, maar dat zal wel weer niet duurzaam zijn, of slecht voor de mens (wat uiteindelijk dus op hetzelfde neerkomt).
Legaal
Dus zeg het maar: hoe kom ik legaal, duurzaam en diervriendelijk van die prutbeesten af, zodat we volgend jaar weer lekker verste groente uit eigen moestuin kunnen eten? Tips welkom.
Want voordat ik een wormen-hotel ga openen, wil ik eerst mijn slakken-restaurant maar eens sluiten.
Rob Voorwinden