Weekuitdaging 51
Take a break
WEEK 51 : Wat gaan we doen?
Het is bijna kerstvakantie. Wat hebben we hard gewerkt! Tijd om even helemaal niets te doen, naar binnen te gaan en te reflecteren.
Is er dan geen uitdaging deze week?? Precies! Waar zouden we het nou na 50 duurzame weken nog over kunnen hebben? 🤔
Niets doen is ontzettend moeilijk,
je weet nooit wanneer je klaar bent
Waarom?
We hoeven het niet over een duurzaam kerstdiner te hebben, want we zijn toch allemaal al vegetariër of veganist geworden? (check anders week 10 of week 44 nog eens). Eten verspillen doen we niet meer (week 1 en week 36) en we hebben alles verpakkingsloos ingekocht, dus hebben helemaal geen afval meer (week 6 en week 22).
We zitten met kerst natuurlijk met onze CV op 60 (week 5), verwarming op 18 en de lampen uit, gezellig rond een kaarsje (week 15). We nodigen onze buren uit voor een etentje (week 38), nemen een digibreak (week 30) en spelen weer eens ouderwets een spelletje!
We laten de auto staan en wandelen een rondje (week 2) om op te laden in de natuur (week 31). En natuurlijk neem je dan terloops wat zwerfafval mee (week 9 en week 37). We lezen een inspirerend boek of kijken een duurzame film (check onze uitgebreide inspiratielijst van week 14).
Dit jaar geven we bij kerst natuurlijk geen onzinnige cadeautjes, maar geluk (week 29) en complimenten (week 32). Als we iets niet in huis hebben voor het kerstfeest, dan bestellen we het niet, maar kijken we hoe we het bijv. kunnen lenen (week 45).
En als je je toch wat verveelt, geef je fiets dan eens een opknapbeurt (week 21), repareer wat kapot is (week 28), mest je kledingkast uit (week 23), maak je huis schoon (week 12), of ruim je foto’s en bestanden op je telefoon en computer op (als mooi reflectiemomentje van wat je allemaal hebt gedaan dit jaar, zie week 35). En je zou ook kunnen kijken of je nog kunt overspringen in de vakantie van bank of zorgverzekeraar (week 43).
De winter is hét moment om je vogelhuisje(s) schoon te maken (week 4), (een tegel) te wippen (week 13) en nieuwe planten aan te planten in je tuin (week 16).
En last but not least; kerst is natuurlijk ook hét moment om je hart te laten spreken (week 7) en sorry te durven zeggen tegen mensen waarvan je houdt (week 39).
Dus nee, we hebben deze week geen nieuwe uitdaging. We nemen een welverdiende break! 😀
Kleine stap
Reflecteer. Bekijk eens een paar van onze weekuitdagingen terug en zie wat je allemaal al hebt bereikt dit jaar! Heb je aan het begin van het jaar een duurzame nul-meting gedaan? Wij wel en dat was best even schrikken. Kijk hier nog eens het filmpje terug van ons startpunt. Wij zijn dit jaar iig een stuk duurzamer gaan leven. Doe jij de check ook? Ga naar www.mijnverborgenimpact.nl.
Wees trots op wat je al doet. Vier je successen. En neem even de tijd ook voor je oeps momentjes, jouw guilty pleasures en klimaatspagaten (week 27).
Grotere stap
Reflecteer en kijk vast vooruit. Bekijk al onze 50 weekuitdagingen nog eens terug en zie wat je hebt bereikt dit jaar! Volgende week gaan we vooruit kijken en nieuwe duurzame voornemens maken. Heb jij dit jaar uitdagingen gemist? Dingen die je zelf al doet? Nieuwe leads voor ons? Wil je ze met ons delen op dreamteam@52wekenduurzaam.nl?
Tips
In het filmpje spreken we op het einde over duurzame dranken en wijnen. We hebben nog niet de tijd gevonden om dit helemaal uit te zoeken, maar hier vind je een interessant startpunt: https://wynz.nl/biologische-en-duurzame-wijnen/
Beloning
Deze week willen we graag iedereen bedanken die afgelopen 50 weken hebben meegewerkt aan het groter maken van 52 Weken Duurzaam. Dank!!!
Kerstdiner - Column week 51
December is niet mijn maand. Elke dag dichter naar Eerste Kerstdag gaat mijn humeur met tien punten naar beneden, op om de dag vóór Kerstmis uit te komen op een score van – zeg – min driehonderd.
Als ik op die laatste dag voor Kerstmis de mensen uit de supermarkt zie komen, hun karren afgeladen met Kerst-hertenbiefstuk met Kerst-cranberrysaus, met Kerststol, met muskaat-Kerstkransjes, met Kerst-kaasplankjes en Kerst-brunchbroodjes en kilo’s Kerst-carpaccio, afgetopt met vijf dozen Kerstwijn om het allemaal weg te spoelen, in de wetenschap dat we elkaar op oudjaarsdag opnieuw naar de keel zullen vliegen om een parkeerplaats bij de supermarkt te bemachtigen zodat we opnieuw de wereld kapot kunnen consumeren door ons vol te proppen met appelflappen en oliebollen waarna we op nieuwjaarsdag weer allemaal op dieet gaan, dan bedenk ik me dat als dít het hoogtepunt is van tweeduizend jaar beschaving, als dít het beste is dat we als mensheid kunnen bereiken, dat we dan maar beter de stekker…
Nou ja: niet mijn maand dus.
Maar dankzij corona werd ons Kerstdiner vorig jaar best gezellig. We mochten met niet teveel mensen binnen in één kamer zitten, dus spreken we af in het bod. Ik koop een horeca-pan (via Marktplaats, omdat ik probeer om ‘nieuwe’ spullen alleen tweedehands te kopen), en maak dertig liter soep. En met die pan en een hele zooi soepkommen (uit de kringloop) houden we een heel gezellige en sobere kerstbijeenkomst in het bos.
Dat doen we dit jaar weer, met het verschil dat ik me nu heb opgeworpen als maker van een lekkere vegetarische Harira-soep. Dus in plaats van een urenlang milieuverpestend eetfestijn te houden zitten wij straks, als alles gaat zoals ik hoop, in de vrije natuur op boomstammen gezellig pratend een kopje heerlijke soep weg te lepelen. En dat is dan ons Kerstdiner.
Ik krijg er zowaar zin in.
Rob Voorwinden