Weekuitdaging 34
BINGO!
WEEK 34 : Wat gaan we doen?
Het is Komkommertijd. Tijd voor het eten van komkommers!
‘Serieus, is dat de uitdaging van deze week?’
Uhh, ja. Nou, samen met heel veel andere lekkere en gezonde dingen dan. Ben jij ook opgegroeid met de schijf van vijf? Vergeet hem. Hij is hopeloos verouderd. We gaan hem vervangen door de BINGO van tien.
Deze week gaan we gezondheidsbingo* spelen, met tien voedingsmiddelen die we veel te weinig eten. Download je BINGOKAART en lees verder hoe het werkt.
*Gezondheidsbingo is afgeleid van het Gezondheidsjagerkompas uit het boek ‘Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding’.
De kans om onze planeet te helpen
ligt vlak onder onze neus,
op onze borden
Waarom?
De laatste jaren zijn er veel nieuwe inzichten op gebied van voeding. Wij hebben ons laten inspireren door twee boeken: ‘Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding’ en ‘Gelukseten’. Hieronder beschrijven we twee belangrijke redenen waarom een potje gezondheidsbingo spelen goed is.
Gezond voor lichaam en geest
Kort gezegd beloven deze boeken dat we ons bij het spelen van gezondheidsbingo al snel gezonder en vitaler zullen voelen. Dat het onze weerstand zal verhogen en een remedie vormt tegen diverse welvaartsziekten. Uit veel onderzoeken is gebleken dat onze darmflora een hele grote rol speelt in onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Maar dat ons huidige voedingspatroon veel te eenzijdig is geworden waardoor we nog maar een fractie van de darmbacteriën hebben die we ooit hadden. Elk soort voedsel helpt z’n eigen darmbacteriën en als die lange tijd niet gevoed en actief gehouden worden en actief worden, dan verdwijnen ze. Hierdoor wordt het ecosysteem in je darmen steeds armoediger en neemt je weerstand tegen stress en infecties af.
Gezond voor de planeet
Maar dat is nog niet alles. Laat de nieuwe ‘voedingswijzer’ uit deze boeken ook vele malen gezonder zijn voor onze planeet. Een volledig plantaardig voedingspatroon zou onze CO2-uitstoot met circa 70% verminderen!
Hoera, dat klinkt als twee keer BINGO. Dat gaan we een week proberen!
We gaan onze darmen omscholen!
Gezondheidsbingo*
Deze week gaan we gezondheidsbingo spelen. Download je BINGOKAART.
Hoe het werkt? Simpel. Gezondheidsbingo bestaat uit 10 verschillende categorieën voedingsmiddelen die worden uitgelegd op de bingokaart. Heb je ze op één dag alle 10 gegeten? Dan roep je BINGO. Je kunt tot vijf keer BINGO roepen op een dag.
Let op: Het gaat er bij gezondheidsbingo niet om dat je iets niet zou mogen eten. Het gaat erom wat je wél en meer zou moeten eten. Om de afwisseling te bevorderen. Ieder extra vakje dat je inkleurt bovenop je normale eetpatroon is winst. Als je je variatie langzaam verder uitbreidt en volhoudt, dan school je vanzelf je darmflora om. Waardoor minder behoefte ontstaat om dingen te eten die minder goed zijn voor jezelf én voor de planeet.
Kleine stap
Een kleine stap is om op minimaal één dag deze week BINGO te roepen. Je kleurt lekker veel vakjes in, waar je normaal gesproken niet aan zou denken. Elk vakje is winst!
Grotere stap
Je roept iedere dag minstens één keer BINGO. Je maakt foto’s van je kookkunsten en deelt deze op social media.
Megastap
Heb je echt de smaak te pakken, dan roep je meerdere keren op een dag BINGO. Je hebt er een sport van gemaakt.
Tips en achtergronden
Geïnspireerd en wil je meer (w)eten? Wij zijn fan van het boek dat de basis vormt voor onze gezondheidsbingo: Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding. Lees een review.
Meer weten over de rol van je eten op je darmflora en op jouw geluk. Check dan het leerzame boek: Gelukseten, het verband tussen goed eten en een goed humeur. Lees een review.
Beloning
Met dank aan alle mensen van de biologische markt in Utrecht die hebben meegewerkt aan het filmpje.
Zuur - Column week 34
Dit wordt een zuur stukje.
Of eigenlijk wordt dit een zoet stukje, want het gaat vooral over suiker - maar de toon is pure azijn.
Want we gaan deze week gezond en duurzaam eten, met een bingo en alles, en als voorbereiding kijk ik eens goed rond in de supermarkt. Ook in de schappen die ik normaal gedachteloos voorbij loop.
En wat blijkt: een béétje supermarkt bestaat tegenwoordig uit een paar vierkante meter gezonde producten, en daarnaast vele voetbalvelden aan fantasieproducten - vooral op het gebied van koek en snoep.
Koekjes
Neem nou bijvoorbeeld Oreo-koekjes: die twee zwarte koekjes met een dun laagje witte vulling er tussen. Die kan ik sowieso al goed missen in mijn leven, maar je blijkt ze te hebben in talloze varianten, de één nog overbodiger dan de ander.
Je hebt ze overgoten met chocolade (je kunt kiezen tussen melk en wit), je hebt ze met een dubbeldikke vulling, met een aardbeienvulling, met een gespikkelde vulling (‘birthday-party’), met een brownievulling en als ‘golden’ variant (met lichte koekjes in plaats van zwarte).
Snoep
En zo is het met alle grote snoep- en koekmerken. De traditionele speculaasjes van Lotus heb je tegenwoordig ook als broodbeleg (Speculoos) en als ‘sandwich’ (twee koekjes met daartussen crème van speculoos. Of van chocolade. Of vanille).
Er is ook Speculoos-ijs. Aan een stokje (‘stick’), in een bakje (‘pint’) en in de smaken ‘original’, ‘salted caramel’ of chocolade. En er is Oreo-ijs. En Mars ijs. En Twix-ijs. En ‘Mars choco-spread’ voor op de boterham. En ‘Twix-yoghurt’ voor bij de – ja, voor bij wát eigenlijk?
Zelfs een geen-gelul product als pindakaas heb je tegenwoordig in twintig variaties, en daarnaast als reep. En in een knijpzakje: ‘Lekker na het sporten’. (Ik verzin dit niet. Helaas.)
Fantasie-eten
En waarom? Nee, serieus: Waar. Om? Waarom liggen de supermarkten vol met fantasie-eten? Zitten we ons met z’n allen zó te vervelen dat we van gekkigheid niet meer weten welke smaakcombinaties we naar binnen moeten proppen? En zien we niet dat we met z’n allen de wereld naar de knoppen helpen met deze pareltjes van consumentisme, die allemaal apart geproduceerd, verpakt en vervoerd moeten worden?
Overigens: had ik al gezegd dat dit een zuur stukje zou worden?
Hallucinerend
En laten we nu niet de schuld geven aan de producenten. Aan de productontwikkelaars die elke ochtend ontbijten met een schaaltje hallucinerende paddenstoelen, omdat ze van gekkigheid óók niet meer weten welke nieuwe combinaties ze moeten bedenken. (‘Jongens: een pakkenkoek met ansjovis in chocolade-knoflooksaus – is dat wat?’ ‘Wow, doen! En die brengen we dan ook op de markt als ijsje!’)
Strot
En laten we de schuld ook niet geven aan boosaardige marketingmanagers, die ons spullen door de strot duwen die we niet willen hebben. Het is veel erger: we doen het gewoon zelf. Zij maken het omdat wij het kopen. Waarna we onze handen ten hemel heffen en ons afvragen waarom ons verbruik van energie en grondstoffen maar blijft stijgen. En waarom half Nederland ondertussen kampt met overgewicht.
Yep, dit is een zuur stukje.
Dit moet stoppen. En ik begin bij mezelf. Ik ga gezond en duurzaam eten, met de bingo. En áls ik eens wat snoep wil eten, kies ik iets wat mijn oma zou herkennen. Daarmee ontloop ik in elk geval al dat nieuwerwetsche onzin-eten.
Tony
En dan heb ik meteen een probleem. Want ik snoep nauwelijks, maar ik heb een absolute zwakte voor Tony Chocolonely. Op een dag waarop alles tegenzit op je werk, waarna je op weg naar huis in een plensbui terechtkomt en het avondeten laat aanbranden – op zo’n dag is er bij de koffie de troost van Tony.
Puur
En de gewetensvraag is dan: zou mijn oma, zij ruste in vrede, chocoladerepen met karamel zeezout kennen? ‘Nou jongen’, hoor ik haar zeggen, ‘Er zijn twee soorten chocolade: melk en puur’. Van chocolade met karamel zeezout had zij ongetwijfeld nog nooit gehoord.
Dus die mag ik van mezelf ook niet meer. Nee, ook niet op mijn verjaardag. Of met Sinterklaas. Gewoon niet. De rest van het hele jaar.
Daar word ik dus pas écht zuur van.
Rob Voorwinden